Temperaturile ridicate, chiar si pe termen scurt, pot cauza grave probleme de sanatate. Cel mai des sunt intalnite insolatia si epuizarea provocata de caldura. Insolatia este una dintre cele mai periculoase boli provocate de caldura, insolatia reprezinta o situatie de urgenta in care viata persoanei afectate poate fi pusa in pericol.
Insolatia apare atunci cand organismul devine incapabil sa-si controleze temperatura intrucat aceasta creste rapid iar mecanismul prin care oamenii transpira nu mai functioneaza normal, iar organismului ii este imposibil sa se raceasca. Temperatura corpului poate sa creasca pana la peste 40 grade Celsius, in 10-15 minute. In cazurile grave, insolatia poate determina chiar si decesul sau invaliditatea permanenta daca masurile de urgenta nu sunt luate in timp util.
Semne si simptome
Semnele de avertizare ale insolatiei variaza, dar pot include:
- temperatura a corpului extrem de ridicata: peste 40 de grade Celsius;
- piele uscata, calda si rosie;
- puls puternic si rapid;
- dureri acute de cap;
- greata;
- ameteli;
- confuzie;
- pierderea constientei.
Ce este de facut
Daca apar oricare din simptomele de mai sus, viata unei persoane poate fi pusa in pericol. Se va solicita imediat asistenta medicala de urgenta, in timp ce se vor incepe procedurile de racire ale corpului victimei:
- persoana afectata va fi asezata la umbra;
- se va raci corpul acesteia prin orice metoda posibila: va fi scufundata intr-o cada cu apa rece, va fi tinuta sub un dus rece sau pielea va fi udata cu apa rece de la un furtun, burete, spray, etc. Daca umiditatea este scazuta victima va fi invelita int-un cearceaf rece si umed care va fi schimbat si udat in mod constant;
- se va monitoriza temperatura corpului si se vor aplica metodele de racire pana cand temperatura corpului scade pana la 37 de grade celsius;
- daca personalul medical de urgenta intarzie, se va suna la camera de urgenta a unui spital pentru a se primi instructiuni suplimentare privind modul de interventie pana la sosirea medicilor;
- nu i se va administra alcool victimei.
Uneori, muschii celui afectat de insolatie vor incepe sa se contracte intr-un mod incontrolabil. In aceasta situatie, persoana va fi tinuta strans pentru a nu se rani, nu i se va introduce nimic in cavitatea bucala si nici nu i se vor da lichide spre consum. Daca apar varsaturi, victima va fi tinuta la sol si va fi intoarsa pe o parte, iar caile respiratorii vor fi mentinute libere.
Epuizarea termica, provocata de caldura este raspunsul organismului la pierderea excesiva de apa si sare continute in sudoare. Cei mai predispusi sunt varstnicii, persoanele care sufera de hipertensiune si cei care lucreaza sau fac diferite eforturi in medii incalzite.
Semne si simptome
Semnele de avertizare in cazul epuizarii provocate de caldura sunt:
- paloare;
- crampe musculare;
- oboseala;
- slabiciune;
- ameteala;
- dureri de cap;
- lesin.
Pielea poate fi rece si umeda, pulsul rapid dar slab si transpiratia accelerata si superficiala. Daca epuizarea cauzata de caldura ramane netratata se poate transforma in insolatie.
Se va solicita asistenta medicala de urgenta in cazul in care:
- simptomele sunt severe;
- victima sufera de boli cardiovasculare sau hipertensiune arteriala. Corpul persoanei afectate de caldura trebuie ajutat sa-si regleze temperatura (sa se raceasca) si se va apela la medic in cazul in care simptomele se agraveaza sau dureaza mai mult de o ora.
Ce este de facut
Pentru racirea corpului unei persoane se pot aplica urmatoarele masuri:
- hidratare cu ajutorul bauturilor reci, nealcoolice;
- odihna;
- dusuri sau bai reci;
- imbracamintea va fi lejera;
- pornirea unui ventilator sau a unei unitati de aer conditionat pentru scaderea temperaturii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.