Epuizarea termica

Actualizat: 25 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Epuizarea cauzata de caldura este o conditie ale carei simptome pot include transpiratie abundenta si puls rapid, ca urmare a supraincalzirii corpului.

Cauzele epuizarii, rezultate in urma caldurii, includ expunerea la temperaturi inalte, in special in combinatie cu umiditatea ridicata, dar si cu activitatea fizica obositoare. Fara un tratament prompt, epuizarea termica poate duce la insolatie, o conditie care ar putea pune in pericol viata unei persoane.

Cauze

Caldura corpului tau combinata cu caldura mediului ambiant are ca rezultat ceea ce se numeste temperatura centrala - temperatura interna a corpului tau. Corpul tau trebuie sa regleze castigul de caldura (si, pe vreme rece, pierderea de caldura) din mediu pentru a mentine o temperatura centrala normala, aproximativ 37 grade C.

Cauza principala este esecul corpului tau de a se raci singur. Pe vreme calda, corpul tau se raceste in principal prin transpiratie. Evaporarea transpiratiei va regleaza temperatura corpului. Cu toate acestea, atunci cand faceti exercitii fizice intense sau in alt mod suprasolicitati pe vreme calda si umeda, corpul dumneavoastra este mai putin capabil sa se raceasca eficient. Ca rezultat, corpul dumneavoastra poate dezvolta crampe de caldura, cea mai usoara forma de boala legata de caldura.

Semnele si simptomele crampelor de caldura includ, de obicei, transpiratie puternica, oboseala, sete si crampe musculare. Tratamentul prompt previne, de obicei, crampele de caldura sa progreseze spre epuizarea termica.

De obicei, puteti trata crampele de caldura consumand lichide sau bauturi sportive care contin electroliti (Gatorade, Powerade, altele), ajungand la temperaturi mai scazute, cum ar fi un loc cu aer conditionat sau umbrit si odihnindu-va.

Alte cauze

Pe langa vremea calda si activitatea intensa, alte cauze ale epuizarii termice includ:
-Deshidratare
-Consumul de alcool
-Imbracarea excesiva

Simptomele epuizarii termice

Semnele si simptomele epuizarii termice se pot dezvolta brusc sau in timp, in special cu perioade prelungite de exercitii fizice.
Printre cele mai frecvente semne si simptome ale epuizarii termice se numara:

Factori de risc

Oricine poate dezvolta epuizarea termica, dar anumiti factori de risc cresc sensibilitatea la caldura.

Acestia includ:
-varsta prea inaintata sau prea mica - Capacitatea organismului de a-si regla temperatura nu este pe deplin dezvoltata la copii si varstnici, mai mult, poate fi diminuata de boli, medicamente, dar si alti factori (in cazul persoanelor in varsta).
-anumite medicamente - Medicamentele care afecteaza capacitatea organismului de a ramane hidratat si de a raspunde in mod corespunzator la caldura sunt cele folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale si a problemelor cardiace, cele care reduc simptomele alergice, calmantele sau unele medicamente folosite pentru bolile psihice. In plus, unele droguri, cum ar fi cocaina, amfetamina si ecstasy pot creste temperatura de baza a corpului.
-obezitatea - Excesul de greutate poate afecta capacitatea organismului unei persoane de a-si regla temperatura si, determina organismul sa retina si mai multa caldura.
schimbarile bruste de temperatura - Daca nu sunteti obisnuiti cu temperaturile ridicate veti fi si mai sensibili la bolile provocate de caldura, inclusiv la epuizare termica.

Complicatii

Netratata, epuizarea termica poate duce la insolatie, o afectiune care pune viata in pericol, care apare atunci cand temperatura corpului tau de baza atinge 40 C sau mai mare. Insolatia necesita asistenta medicala imediata pentru a prevenii deteriorarea permanenta a creierului si a altor organe vitale care poate duce la moarte.

Diagnostic

Daca aveti nevoie de asistenta medicala din cauza epuizarii termice, personalul medical poate fi evident ca aveti epuizare termica sau va pot lua temperatura rectala pentru a confirma diagnosticul si a exclude insolatia.

Daca medicii dumneavoastra banuiesc ca epuizarea dumneavoastra de caldura ar fi evoluat la insolatie, este posibil sa aveti nevoie de teste suplimentare, inclusiv:
-Un test de sange pentru a verifica daca sodiu sau potasiu din sange este scazut si continutul de gaze din sange
-Un test de urina pentru a verifica concentratia si compozi›ia urinei si pentru a verifica functia rinichilor, care poate fi afectata de insolatie
-Teste ale functiei musculare pentru a verifica rabdomioliza - leziuni grave ale tesutului muscular
-Raze X si alte imagini pentru a verifica daca exista leziuni ale organelor interne

Tratament

In cele mai multe cazuri, pentru tratarea epuizarii termice este suficient sa luati urmatoarele masuri:

-odihniti-va intr-un loc racoros - Daca nu puteti sta intr-o camera cu aer conditionat, stati la umbra. Cand va odihniti stati intinsi cu picioarele ridicate mai sus decat nivelul inimii dumneavoastra.
-beti lichide reci - Beti apa sau bauturi sportive. Nu consumati bauturi alcoolice care incurajeaza deshidratarea.
-aplicati apa rece pe piele - Daca este posibil, faceti dusuri reci sau stati in bai caldute.
-imbracati-va lejer - Indepartati orice imbracaminte inutila si asigurati-va ca hainele dumneavoastra sunt usoare.
Daca nu va simtiti mai bine in decurs de o ora de la aceste masuri de tratament, solicitati imediat asistenta medicala de urgenta. Vi s-ar putea oferi lichide pe cale intravenoasa pentru a va ajuta sa va hidratati. Cufundarea in apa rece, plasarea in fata unui aer conditionat sau ventilator ori aplicarea pentru scurte perioade de pachete de gheata, v-ar putea ajuta sa reduceti temperatura corpului. Daca tratamentele pentru scaderea temperaturii corpului va fac sa tremuri, medicul dumneavoastra va poate administra un relaxant muscular, cum ar fi o benzodiazepina. Tremurul creste temperatura corpului, facand tratamentul mai putin eficient. Daca sunteti cu cineva care prezinta semne de epuizare termica, solicitati imediat asistenta medicala daca acesta devine confuz sau agitat, isi pierde cunostinta sau nu poate bea. Veti avea nevoie de racire imediata si de asistenta medicala urgenta daca temperatura corpului dumneavoastra (masurata cu un termometru) atinge 40 C sau mai mult.

Prevenirea

Puteti lua o serie de masuri de precautie pentru a prevenii epuizarea caldurii si alte boli legate de caldura. Cand temperaturile cresc, nu uitati sa:

Concluzie

Fiti precauti daca aveti un risc crescut. Daca luati medicamente sau aveti o afectiune care va creste riscul de probleme legate de caldura, cum ar fi antecedentele unei boli anterioare de caldura, evitati caldura si actionati rapid daca observati simptome de supraancalzire. Daca participati la un eveniment sportiv intens sau la o activitate pe vreme calda, asigurati-va ca exista servicii medicale disponibile in cazul unei urgente de epuizare termica.


Citeste si despre:

5 trucuri simple pentru a scapa de astenia de toamna Insolatia: semne si simptome Boli asociate cu temperaturile ridicate Cat de periculoasa este insolatia. Lucruri pe care sigur nu le stiai! Riscurile practicarii sportului in zilele caniculare De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Canicula: la ce riscuri este expus organismul? Gripa - cum separam mitul de adevar Tularemia Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar Neplacerile sanatatii declansate de caldura