Urgente determinate de caldura - hipertermia

Actualizat: 04 Octombrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este hipertermia


Termenul de hipertermie include depasirea capacitatii organismului peste valoarea terperaturii ideale(36,5 grade Celsius).Este considerata un proces ce cuprinde un grup de manifestari clinice ce apar in contextul expunerii la caldura nu doar la caldura emisa de soare.

Grupele de risc sunt:
- persoanele varstnice
- copiii
- pacientii cu afectiuni cardiopulmonare
- sportivii
- persoanele supraponderale sau obeze
- gravidele

Factorii care duc la aparitia hipertermiei

Factorii de mediu care duc la aparitia hipertermiei sunt:
- expunerea la soare pe o perioada lunga de timp si intre orele nerecomandate
- curentii de aer cald
- temperatura crescuta
- umiditatea
- hainele din materiale sintetice

Factorii de risc ce pot duce la aparitia urgentelor sunt reprezentati de:
- factori fizici ce cuprind: febra, deshidratarea, afectiuni cronice, afectiuni dermatologice, tulburari psihice si hipertermie maligna
- consumul de alcool si cafea
- efort prelungit
- persoanele care nu beau suficienta apa si sunt deshidratate
- persoanele ce urmeaza un tratament medicamentos cu: antihistaminice, anticolinergice, alfa agonisti,anfetamine, beta-blocante,diuretice si blocante ale canalelor de Ca.

Fiziopatologie

Putem spune ca hipertermia se poate produce prin mai multe mecanisme cum ar fi:
- cresterea temperaturii centrale in urma expunerii la soare/caldura ce duce la stimularea vasodilatatiei periferice cu scaderea tensiunii arteriale si a debitului cardiac.
- cresterea temperaturii in afectiunile febrile determinate de anumite bacterii sau virusuri ca un mecanism de contrareglare din partea organismului.

Manifestarile clinice ale hipertermiei sunt urmatoarele:
1.edemele specifice ce se caracterizeaza prin umflarea membrelor inferioare,in special la persoanele obeze sau care stau mult in pozitie ortostatica.
2.stresul termic dat de disconfortul din locul unde se afla persoana in cauza fie in interiorul unei cladiri supraincalzite fie afara si pe care uneori il resimtit cu totii in zilele caniculare.
3.tegumente palide,reci si umede
4.pulsul scazut sau accelerat dupa caz
5.aparitia crampelor musculare in special la nivelul membrelor superioare si inferioare,favorizate de o dereglare a sodiului din organism
6.aparitia cefaleei si a vertijului dat de hipotensiune cat si pe fondul deshidratarii instalate in cazul in care persoana nu consuma lichide suficiente.
7.astenia este si ea unul dintre principalele semne clinice ce se instaleaza imediat dupa expunerea la temperaturi crescute.
8.starea de somnolenta apare si ea,mai ales daca persoana este si sub tratament cu un antihistaminic care induce o usoara sedare si de aceea medicii recomanda sa se administreze seara.
9.sincopa ortostatica apare in special la persoanele neaclimatizate sau deshidratate pe fondul scaderii tensiunii,a pozitie prelungite si a lipsei aportului lichidian.
10.stare confuzionala, letargie si incapacitate de a efectua miscari voluntare in cazul in care temperatura interna ajunge la 40-41 grade Celsius. Decesul poate surveni cand temperatura interna ajunge la 42-43 grade Celsius cand centrul cardio-respirator nu mai poate fi controlat si nu mai gestioneaza termoreglarea.

Mijloacele de preventie includ:
- puratarea hainelor lejere pentru a evita aparitia transpiratiei excesive si deshidratarea
- evitarea orelor de varf cand soarele arde foarte tare si disconfortul termic este instalat
- evitarea eforturilor intense
- evitarea consumului de bere sau cafea in exces deoarece efectul lor diuretic duce la deshidratarea organismului si la aparitia semnelor precum: uscaciunea buzelor,senzatie de lesin,inapetenta,tahicardie,etc.
- consumul suficient de lichide pentru a reechilibra pierderile

Masuri de prim ajutor

Masurile de prim ajutor in cazul in care vedem o persoana suspecta de hipertermie includ intinderea persoanei in cauza intr-un loc ferit de razele solare, la umbra, aerisit si racoros, aplicarea compreselor reci la nivelul fruntii, incurajarea persoanei sa bea apa pana la sosirea ambulantei sau transportul in siguranta la spital.

In cazul in care persoana este transportata la spital i se vor face investigatii suplimentare, se monitorizeaza parapetrii vitali si se initiaza tratament cu rol de reechilibrare hidro-electrolitica timp de cateva ore pana cand temperatura revine la normal,iar persoana este capabila sa mearga acasa.

Daca persoana refuza sa fie dusa la spital, dar se prezinta la medicul de familie i se vor recomanda saruri de rehidratare orala ce au acelasi rol ca si tratamentul perfuzabil plus calciu si alte vitamine care sa previna aparitia fatigabilitatii.

Concluzii

Hipertermia ramane cea mai frecventa afectiune intalnita in timpul sezonului estival ce apare la orice varsta daca nu sunt respectate masurile de preventie si care poate pune viata in pericol.

De aceea populatia este informata prin diverse moduri sa evite expunerea excesiva la soare,sa consume lichide cat mai multe,sa aiba capul acoperit si sa foloseasca o crema cu factor de protectie solara cat mai mare,de preferat SPF50.

Preventia insa ramane cea mai eficienta si ieftina metoda prin care oamenii pot evita o spitalizare nedorita ce implica si tratament, plus disconfortul generalizat care in marea majoritate ramane pana la cateva zile si dupa externare.

Primul ajutor trebuie acordat indiferent de statusul personal sau de locul unde se afla persoana respectiva si cuprinde mici reguli de baza care pot fi invatate de oricine, inclusiv de copii si duc in final la salvarea unei vieti chiar daca nu discutam despre o patologie grava. Simplul fapt ca ii oferim o sticla de apa,il/o asezam la umbra si sunam la 112 sunt suficiente pentru salvarea victimei.


Citeste si despre:

Socul hipertermic - insolatia Sindromul neuroleptic malign Halucinogene Metcatinona (Cat) Fenmetrazina Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Derivati Barbiturici Cancerul ductului biliar extrahepatic Tulburarile vasomotorii: livedo reticularis, acrocianoza, eritemalgia Blocante ale canalelor de calciu Tricloretilena