Bolile cardiovasculare si canicula

Actualizat: 08 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Vremea calduroasa poate declansa numeroase conditii, cum ar fi crampele cauzate de caldura, insolatia, epuizarea termica. In plus, temperaturile extreme maresc riscul atacurilor de cord la persoanele cu factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Riscul creste daca vremea este atat calduroasa, cat si umeda, situatie care ii face pe oameni sa transpire tot mai mult. Persoanele care sufera de boli cardiovasculare si utilizeaza medicamente pentru a scadea probabilitatea aparitiei unui atac de cord sau medicamente care inlatura excesul de apa din corp, pentru a trata insuficienta cardiaca congestiva, ritmurile anormale ale inimii si durerile toracice, trebuie sa stea cat mai mult timp in medii reci si sa consume pana la 8 pahare de apa pe zi.

Caldura si inima


Corpurile noastre sunt programate sa isi mentina o temperatura de 37 grade Celsius pentru performante optime. Daca temperatura corpului creste chiar si un grad, acesta va incerca sa se raceasca prin transpiratie si dilatarea vaselor de sange. Prin evaporare, sudoarea raceste corpul si ca rezultat al largirii vaselor de sange, inima bate mai repede, iar tensiunea arteriala scade.


Accelerarea batailor inimii si scaderea tensiunii arteriale pot cauza probleme pentru cei cu boli de inima. Persoanele care sufera de boli cardiovasculare sunt mai sensibile la temperaturi extreme din cauza efectelor acestora asupra inimii lor. Inima persoanelor diagnosticate cu insuficienta cardiaca nu este capabila sa pompeze suficient de mult, pentru a mentine temperatura corpului scazuta si tensiunea arteriala suficient de ridicata. Ca urmare, organismul se poate supraincalzi excesiv, iar rezultatul poate fi fatal.

In timpul caldurii excesive, medicamentele utilizate de catre multi dintre cei bolnavi de afectiuni cardiovasculare pot provoca reactii adverse. In medii calde, diureticele pot duce, de fapt, la deshidratare. Totusi, aceasta categorie de bolnavi trebuie sa consume lichidele cu atentie, conform recomandarilor medicului, pentru ca acestea ar putea adauga un stres semnificativ asupra inimii si sistemului cardiovascular.


Betablocantele sunt prescrise pentru a impiedica inima sa bata foarte repede. Acestea pot limita capacitatea organismului sa se raceasca, cand temperaturile din mediu sunt ridicate.

Masuri de precautie


In general, persoanele cu boli cardiovasculare ar trebui sa urmeze aceleasi reguli ca si cele sanatoase:

Simptomele bolilor legate de caldura


Caldura excesiva poate provoca epuizare, mai ales la persoanele care fac eforturi sau lucreaza in aer liber. Printre simptomele bolilor declansate de vremea calda se numara:

Daca aveti aceste simptome, evitati caldura, beti apa sau bauturi sportive si solicitati imediat asistenta medicala de urgenta. Netratata, epuizarea termica poate duce la insolatie sau soc hipertermic care este o urgenta. Semnele socului hipertermic sunt:


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Bolile renale cronice Impactul caniculei asupra persoanelor cu afectiuni cardiovasculare Canicula, un adevarat pericol pentru cardiaci Riscurile practicarii sportului in zilele caniculare Importanta activitatii fizice in fiecare anotimp Insolatia: semne si simptome Cum afecteaza schimbarile bruste de temperatura sanatatea Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Bacteriile din aerul conditionat Afectiuni cronice care se pot agrava vara Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. Cum poate fi prevenit Primul ajutor in cazul hipertermiei (supraexpunerii la cald) Cum iti influenteaza sanatatea temperatura din spatiile interioare Pericolele valurilor de caldura Efectele diabetului asupra organismului - bolile cardiovasculare