Greutatea ideala – cum o puteti gestiona?

Actualizat: 02 Februarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Primul pas pentru a afla daca aveti o greutate sanatoasa este acela de a va masura indicele de masa corporala si dimensiunea taliei dumneavoastra. Pentru majoritatea oamenilor, acestea sunt principalele indicii pentru a afla daca sunt la o greutate sanatoasa.

Ce este indicele de masa corporala? El reprezinta un numar de pe un grafic prin care va puteti da seama daca aveti o greutate sanatoasa.

O greutate sanatoasa este acea greutate potrivita pentru tipul de corp si inaltimea dumneavoastra, precum si dimensiunea taliei (circumferinta taliei).

Indicele de masa corporala

In cazul in care indicele de masa corporala este mai mic decat 18,5, va aflati in categoria subponderali. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a afla daca greutatea este un simptom al unor probleme medicale. Un dietetician va poate ajuta sa aflati mai multe detalii despre o alimentatie sanatoasa.

In cazul in care indicele de masa corporala este intre 18,5 si 24,9, sunteti in intervalul de greutate recomandat pentru inaltimea dumneavoastra. Dar starea de sanatate ar putea fi inca in pericol daca nu faceti activitati fizice regulate si daca nu aveti o alimentatie sanatoasa.

Daca indicele de masa corporala este intre 25 si 29,9, va aflati in categoria excesului de greutate. Acest lucru poate fi sau nu nesanatos, in functie de mai multe lucruri, cum ar fi dimensiunea taliei sau alte probleme legate de starea dumneavoastra de sanatate.

In cazul in care indicele de masa corporala este egal sau mai mare decat 30, va aflati in categoria obezi. Posibil sa aveti nevoie sa pierdeti din greutate, astfel ca trebuie sa va schimbati obiceiurile alimentare si activitatile de zi cu zi pentru a fi si a ramane sanatos.

Este foarte important de tinut minte ca indicele de masa corporala este doar o masuratoare in ceea ce priveste sanatatea fiecarei persoane. Un individ nu se afla la o greutate normala, insa, conform diagramelor indicilor de masa corporala, acesta poate fi sanatos daca are obiceiuri alimentare sanatoase si face exercitii in mod regulat.

Oamenii care sunt slabi, dar nu fac exercitii sau nu mananca alimente nutritive, nu sunt neaparat sanatosi doar pentru simplul fapt ca sunt slabi.
In cele mai multe cazuri, scorul indicelui masei corporale va ofera un indicator usor si rapid al starii de sanatate. Cu toate acestea, rezultatele de la acest test nu sunt intotdeauna corecte si nu trebuie invocate ca o autoritate pentru un diagnostic medical.

Unii oameni tind sa creada ca au multi muschi si scorul indicelui ar putea fi eronat. Acest scor este un bun indicator, iar daca aveti orice indoieli sau preocupari, incercati sa luati legatura cu medicul dumneavoastra.

Ce este de fapt dimensiunea taliei? Masurarea taliei va poate ajuta sa aflati cat de multa grasime ati stocat in jurul abdomenului. Oamenii care au corpul in forma de mar si au grasime in jurul burtii au mai multe sanse de a dezvolta boli legate de greutate decat oamenii ce sunt in forma de para, deoarece acestia din urma stocheaza grasimea in jurul soldurilor.

Boli si simptome

Bolile ce sunt legate de greutate includ, printre altele, si diabetul de tip 2, bolile de inima sau hipertensiunea arteriala. Masurarea taliei se face cu o banda. Aceasta banda trebuie sa se potriveasca perfect, iar cand va masurati, nu trebuie sa apasati in piele. O talie sanatoasa este:
-Mai putin de 102 cm pentru barbati;
-Mai putin de 88 cm pentru femei.

Daca sunteti subponderal pe graficul indicelui de masa corporala, consultati medicul pentru a afla daca aveti probleme medicale care pot cauza aceasta scadere in greutate. Daca va aflati in intervalul recomandat al indicelui de masa, respectiv al dimensiunii taliei, greutatea nu este o problema pentru sanatatea dumneavoastra. Alimentarea si diversele activitati sunt foarte importante pentru sanatate. Tineti cont ca trebuie sa aveti o alimentatie sanatoasa.

Daca intervalul recomandat de indicii de masa corporala, respectiv dimensiunea taliei, este mai mare decat limita, consultati un medic pentru a afla daca aveti probleme de sanatate ce ar putea fi legate de greutate. Pot fi necesare diverse schimbari, cum ar fi obiceiurile alimentare si activitatile fizice.

Daca va aflati in categoria excesiva de greutate de pe graficul indicelui de masa corporala, dar dimensiunea taliei se incadreaza in limita normala, greutatea este potrivita. Trebuie sa consultati un medic pentru a afla daca nu cumva suferiti de anumite boli ce pot influenta si greutatea.

Categoria de obezi pe graficul indicelui de masa corporala, indiferent de cat masoara talia, este posibil sa aiba nevoie de o pierdere in greutate drastica pentru a fi mai sanatosi, precum si schimbarea obiceiurilor alimentare sau a activitatilor de zi cu zi.
Medicul dumneavoastra poate dori sa ia si o alta masuratoare, si anume raportul talie-sold.

Aceasta masuratoare este o comparatie intre dimensiunea taliei si dimensiunea soldului. Un raport mai mare al taliei inseamna ca sunteti in forma de mar si, prin urmare, prezentati un risc mai mare de a dezvolta boli legate de greutate.
Testarea tesutului adipos din organism este uneori folosit pentru a ajuta medicul sa precizeze daca o anumita persoana are un procent sanatos de grasime corporala.

Aveti diverse probleme de sanatate? Daca sunteti in categoria supraponderali sau obezi si dimensiunea taliei este prea mare, este foarte important sa discutati cu medicul despre problemele pe care le aveti legate de greutatea dumneavoastra, inclusiv:
-Colesterolul ridicat;
-Boli de inima;
-Hipertensiune arteriala;
-Apnee de somn;

-Diabet de tip 2;
-Sindromul metabolic;
-Osteoartrita;
-Diverse forme de cancer, cum ar fi cancerul de colon, cancerul de san sau cancerul de prostata.

In cazul in care aveti doua sau mai multe probleme medicale, medicul va poate recomanda sa faceti unele modifcari in stilul de viata pentru a pierde din greutate. Medicul va poate recomanda, de asemenea, un dietetician, expert in alimentatia sanatoasa.

Daca sunteti la o greutate sanatoasa, dar sunteti inca nemultumit de greutatea dumneavoastra, nu sunteti singurul. Foarte multi oameni se plang de acest lucru. Este foarte greu sa fiti multumit atunci cand la televizor sau pe unele reviste sunt aratate imagini nerealiste a ceea ce inseamna sa fii slab. Iata cateva lucruri la care ar fi bine sa va ganditi:

Nu exista o forma sau o dimensiune ideala a corpului;
Chiar daca va simtiti bine si aveti multa energie, puteti face diferite activitati pe care le doriti, indiferent de ce greutate aveti;
Incercati sa nu slabiti atunci cand sunteti intr-o perioada mai dificila din punct de vedere al sanatatii. Multi oameni care tin diete in aceste momente castiga si mai mult in greutate apoi.

O greutate corporala sanatoasa nu este neaparat necesara pentru a arata bine, de fapt este foarte importanta pentru bunastarea dumneavoastra generala. Fiind supraponderal puteti dezvolta diverse boli cronice si potential letale, cum ar fi hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral sau diverse boli ale vezicii urinare. Supraponderabilitatea este foarte nesanatoasa si poate duce la o serie de complicatii in privinta sanatatii, unele dintre ele pot pune viata in pericol.

Chiar daca sunteti supraponderal sau subponderal, incercati sa faceti orice pentru a va optimiza sanatatea. Zaharurile si carbohidratii sunt principalii vinovati in castigul in greutate, asa ca cititi cum puteti slabi prin reducerea carbohidratilor.


Citeste si despre:

Excesul de fructe si cresterea in greutate Emotiile si scaderea in greutate Fortifierea muschilor cu ajutorul greutatilor Metabolismul si greutatea corporala 5 mituri surprinzatoare despre excesul de greutate Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Ce determina scaderea inexplicabila in greutate Cum puteti lua in greutate? Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate Greutatea mica la nastere: factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare Pierderea in greutate pe cale chirurgicala sau chirurgia obezitatii