Sanatatea copilului vs inceperea scolii

Actualizat: 07 Iulie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Intrebari si raspunsuri

Reinceperea anului scolar poate determina teama in randul parintilor, mai ales cand vine vorba de siguranta si sanatatea copilului. Pentru multe familii, luna septembrie este caracterizata de agitatia si stresul provocate de schimbarea programului: restabilirea orelor mesei, a programului de recreatie, a orei de culcare.


1. Cum putem reduce anxietatea copilului provocata de reinceperea anului scolar?

Pentru o tranzitie usoara, nu asteptati ziua precedenta primei zile de scoala pentru a stabili noul program al copilului: stabiliti orele de somn si trezire cu cateva saptamani inainte de intoarcerea la scoala si ajustati-le gradual pe masura ce se apropie ziua de 15 septembrie.
Deasemenea, faceti o plimbare pana la scoala, astfel incat copilul sa se obisnuiasca cu drumul si noua sa clasa. Daca copilul dumneavoastra sufera de o boala cronica, precum astmul sau diabetul, alergii alimentare sau o alta afectiune ce necesita ingrijiri speciale, anuntati personalul medical al scolii.
Imunizarile, absolut necesare odata cu revenirea copilului la scoala, pot fi putin inspaimantatoare pentru copil; incercati sa-i explicati beneficiile si importanta vaccinarii, pentru a-i reduce starea de anxietate.

2. Cum se raspandesc bolile printre scolari?

Raceala si gripa se raspandesc prin aer. Virusii patrund in organism prin ochi, gura si nas. Un stranut poate raspandi in aer mii de particule de infectie. Folosirea aceluiasi servetel de catre mai multi copii sau neacoperirea nasului si gurii in timpul stranutului in sala de clasa, cresc riscul de contaminare a celor din jur.


3. Care este cea mai buna modalitate de prevenirea a imbolnavirii copilului scolar?

Este foarte important ca micutul sa fie educat sa-si spele mainile inainte de a servi masa, dupa pauza de recreatie sau dupa utilizarea toaletei. Spalatul mainilor este una dintre cele mai sigure metode de prevenire a imbolnavirii; daca parintii impun aceasta regula acasa, copilul o va respecta si in timpul orelor de scoala. Deasemenea, copilul trebuie sa poarte in geanta batiste/servetele de unica folosinta, pe care sa le utilizeze de fiecare data cand tuseste/stranuta si un gel antibacterian pentru dezinfectarea frecventa a mainilor.


4. Este indicat sa trimitem copilul la scoala cand nu se simte bine?

In cazul in care copilul prezinta o temperatura a corpului mai mare de 37.7 C, dureri, somnolenta extrema, tuse sau varsaturi, este indicata retinerea acasa pana la 24 de ore de la disparitia simptomelor. Daca starea de sanatate generala pare buna dar exista mici dubii, inainte de inceperea orelor, mergeti cu copilul la cabinetul medical al scolii pentru o monitorizare pe tot parcursul zilei.


5. Cum putem sa determinam daca copilul este racit sau gripat?

Raceala este deseori insotita de durere in gat ce persista o zi sau doua, stranut, rinoree, si, in unele cazuri, temperatura crescuta. In general, starea de raceala nu dureaza mai mult de o saptamana, dar simptomele pot persista pe o perioada mai indelungata.
Gripa se instaleaza mai rapid si presupune simptome mai intense, precum dureri musculare, dureri de cap, dureri in gat, congestie nazala, si se intinde pe o perioada de o saptamana. Copiii gripati refuza joaca si orice alta activitate. Gripa poate fi insotita de simptome gastrointestinale, precum greata si varsaturile.

Simptome
Raceala Gripa
Perioada de incubare Cateva zile 3-6 ore pana la primele simptome: febra si durere.
Febra Rar Temperatura caracteristica:
39-40 C timp de 3-4 zile
Dureri de cap Rare Frecvente si puternice
Dureri musculare Usoare Frecvente, de cele mai multe ori severe
Frisoane Niciodata In 60% din cazuri
Extenuare, Slabiciune Rar si de intensitate redusa Poate dura 2-3 saptamani
Oboseala extrema Niciodata Frecvent
Nas infundat De cele mai multe ori Uneori
Stranut De cele mai multe ori Uneori
Inflamarea gatului De cele mai multe ori Uneori
Disconfort in piept, tuse Moderat Frecvent/Sever
Durata In jur de 3 zile Pana la o saptamana
Complicatii Congestia Sinusurilor, Otalgie (durere in ureche), Astm Bronsita, Pneumonie, Probleme grave de sanatate
Prevenire Evitarea contactului cu persoane racite Vaccin anual; Medicamente antivirale;
Tratament Antihistaminice
Decongestante
Anti-inflamatoare
Medicamente antivirale
Este necesar consult medical



6. Cum trebuie tratat copilul in cazul in care prezinta simptome de raceala sau gripa?

In primul rand este important programul de odihna al copilului si o hidratare suficienta, mai ales in situatia in care prezinta varsaturi sau diaree.

Pentru tratarea durerii se recomanda un medicament pe baza de acetaminofen sau ibuprofen (nu aspirina); evitati sa-i administrati copilului medicamente fara consultul medicului, intrucat multe dintre medicamentele pentru raceala si gripa nu sunt recomandate copiilor. Daca simptomele continua dupa trei zile de tratament iar temperatura este la fel de ridicata, prezentati-va la medic. Deasemenea, apelati cabinetul medical al scolii pentru a afla daca s-au inregistrat si alte cazuri in incinta scolii si daca este vorba despre o epidemie.


7. Daca s-a efectuat vaccinarea antigripala dar ceilalti copii nu au fost vaccinati, imunizarea va fi mai putin eficienta?

Nu, imunitatea copilului Dumneavoastra nu va fi afectata chiar daca ceilalti copii nu au fost imunizati antigripal. Cu toate acestea, este dovedit faptul ca, cresterea numarului de copii vaccinati antigripal duce la scaderea ratei de absenteism scolar provocat de virusul gripal.


8. Ce masuri ar trebui sa adopte conducerea scolii pentru a proteja elevii de germeni?

In primul rand trebuie sa se tina cont de regulele de baza: igienizarea salilor de clasa prin curatarea zilnica a podelelor si bancilor si aerisirea incaperilor, dezinfectarea grupurilor sanitare. In al doilea rand, dirigintii de clasa au obligatia de a preda copiilor lectii informative cu privirea la igiena zilnica si prevenirea contaminarii cu germeni.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru mentinerea sanatatii copiilor Copilul tau a luat paduchi? Nu te panica, iata solutia! Copilul tau se dezvolta normal? Depresia la copil si adolescent Schizofrenia la copil Ingrijirea copilului Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Cresterea si dezvoltarea normala a copilului Cum sa va laudati constructiv copilul Analize la inceput de an scolar - de ce este important sa i le faci copilului tau Reintoarcerea in colectivitate. Inceperea sezonului de raceala si gripa Copilul prematur Scapa de panica si anxietate
Cere sfatul medicului ×