Ce inseamna sa aveti o greutate normala la fiecare varsta

Actualizat: 07 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


O greutate normala este o conditie obligatorie pentru un trup frumos si sanatos, insa pentru a va bucura de o forma fizica ideala inseamna sa stiti exact in ce parametri sa va incadrati.

Incepand cu varsta de 25 de ani, grasimea corporala incepe sa se acumuleze in cantitati mai mari, iar masa musculara sa scada, ceea ce se traduce printr-o rata metabolica inferioara si o predispozitie accentuata la supraponderabilitate.

Din acest motiv, controlul atent al greutatii si evaluarea corecta a numarului de kilograme pe care ar trebui sa il aveti sunt doua aspecte pe care sa le aveti in vedere odata cu trecerea anilor.

Inaintarea in varsta si schimbarile in greutate

Forma corpului se modifica natural odata cu inaintarea in varsta, iar unele dintre aceste transformari pot fi controlate printr-o monitorizare atenta a propriei conditii fizice.

Corpul omenesc este compus din grasimi, tesuturi (muschi si organe), oase si apa. Dupa varsta de 30 de ani, tonusul muscular incepe sa scada gradual (procesul poarta numele de atrofie), iar organele (ficatul, rinichii etc.) incep sa piarda din tesutul celular. De asemenea, oasele incep sa piarda din minerale si sa devina mai putin dense, iar pierderile de la nivelul tesuturilor diminueaza cantitatea de apa din corp.

Spre deosebire de muschi si organe, depozitele de grasime incep sa se acumuleze intr-un ritm stabil odata cu atingerea varstei de 30 de ani, cresterea ajungand si pana la 30% catre partea centrala a organismului, inclusiv la nivelul organelor (grasimea viscerala).

Un tonus muscular scazut la nivelul picioarelor afecteaza si nivelul de activitate fizica, de aceea acumularea de tesut gras excedentar nu produce doar modificarea constitutiei corporale, ci creste si predispozitia la dezechilibre si accidentari.

Schimbarile de greutate sunt diferite si in functie de sex. Barbatii se ingrasa, de regula, pana la varsta de 55 de ani, ca apoi sa scada in greutate (pe fondul reducerii nivelului de testosteron). Femeile au o tendinta constanta de ingrasare pana la varsta de 65 de ani, apoi incep sa scada in greutate. Reducerea numarului de kilograme nu se petrece, de obicei, pe fondul topirii grasimilor, ci din cauza atrofiei musculare.

Calculul greutatii normale la fiecare varsta

Pentru a reusi sa evaluati corect greutatea normala la fiecare varsta, trebuie sa tineti cont de indicele de masa corporala (IMC) si de procentajul de grasime din organism. Cele doua indicatoare pretioase, evaluate simultan, va ofera o imagine coerenta asupra formei fizice si va avertizeaza daca este momentul sa faceti cateva schimbari in modul de viata.

Indicele de masa corporala nu permite masurarea exacta a procentului de grasime din corp, insa va ajuta sa va aflati daca ati depasit pragul normoponderabilitatii. Pentru a va calcula rapid indicele de masa corporala, impartiti greutatea exprimata in kilograme la inaltimea exprimata in metri la patrat. Rezultatul obtinut va plaseaza in una dintre urmatoarele categorii

- Subponderal IMC sub 18,5;
- Normoponderal IMC intre 18,5 - 25;
- Supraponderal IMC intre 25 si 30;
- Obez IMC peste 30;

Cat despre calculul procentajului de grasime in corp, lucrurile sunt mai complicate decat aplicarea formulei pentru IMC. O vizita la cabinetul unui medic nutritionist va permite sa aflati cat tesut adipos aveti in organism, cu ajutorul unui dispozitiv special de masurare rapida.

Alte tehnologii utilizate pentru estimarea cantitatii de grasime in corp sunt

- Cantarirea sub apa. Metoda este una dintre cele mai eficiente si exacte, insa este costisitoare si consumatoare de timp si energie.
- Absorbtiometria duala cu raze X. Aceasta radiografie foloseste un nivel redus de radiatii pentru a stabili cantitatea de grasime corporala, greutatea oaselor si a muschilor.
- Impedanta bioelectrica. Tehnica masoara viteza curentilor electrici care traverseaza organismul, astfel incat sa reiasa procentaje privind greutatea grasimii, a oaselor si a muschilor.

Procentajul optim de grasime corporala variaza semnificativ, in functie de varsta, gen si constitutie corporala. Mai jos aveti cateva repere utile in acest sens

Procentajul normal de grasime al barbatilor

- Intre 20-39 ani 8%-19%;
- Intre 40-59 ani 11%-21%;
- Intre 60-79 ani 13%-24%;

Procentajul normal de grasime al femeilor

- Intre 20-39 ani 21%-32%;
- Intre 40-59 ani 23%-33%;
- Intre 60-79 ani 24%-35%;

Mentinerea greutatii normale odata cu inaintarea in varsta

Mentinerea greutatii normale, indiferent de transformarile aduse de inaintarea in varsta, va tin departe de numeroase probleme de sanatate, precum

- diabetul, bolile cardiace si alte afectiuni cronice;
- hipertensiunea arteriala si nivelul ridicat de colesterol;
- atacul vascular cerebral;
- unele tipuri de cancer;
- pierderea acuitatii mentale;

Odata ce constatati ca nu va incadrati in limitele normale de greutate, luati masuri imediate pentru remedierea raului deja instalat (niciodata nu este prea tarziu!). Discutati cu medicul nutritionist si aflati care este numarul de calorii de care aveti nevoie in fiecare zi, astfel incat sa reveniti la o greutate sanatoasa si o mentineti astfel pe termen lung.

Femeile de peste 50 de ani, care duc un stil de viata sedentar, ar trebui sa consume maximum 1600 de calorii zilnic. Femeile active de aceeasi varsta pot consuma pana la 2000-2200 de calorii, iar cele care fac miscare intr-o masura intermediara trebuie sa se rezume la maximum 1800 de calorii zilnic.

Barbatii de peste 50 de ani trebuie sa isi limiteze aportul de calorii la 2000 kcal daca nu sunt activi si la 2.200-2.400, daca depun un efort fizic mediu. In vederea respectarii acestor repere alimentare, incercat sa faceti schimbari sanatoase in regimul alimentar

- Adaugati cat mai multe alimente bogate in fibre (fructe, legume si cereale integrale);
- Limitati aportul de sare si grasimi;
- Consumati cat mai multa apa;
- Optati pentru carne slaba (pui, peste, curcan - fara piele);

Miscarea regulata nu trebuie sa lipseasca nici ea din strategia controlului greutatii corporale, in orice forma s-ar desfasura ea (mersul pe jos, plimbarile in pas alert, urcatul scarilor, inotul, gimnastica etc.).


Citeste si despre:

Sfaturi pentru mentinerea sanatatii copiilor Factori de risc pentru cancerul de colon Sfaturi sanatoase pentru noul an Urcatul si coboratul scarilor: beneficii si calorii arse Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita C Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Semnificatia simptomelor intalnite zi de zi 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Mesele servite la ore tarzii favorizeaza cresterea in greutate?