Factori declansatori care incetinesc metabolismul

Actualizat: 26 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Multe dintre persoanele care urmeaza diverse diete, considera ca din cauza metabolismului lor lent nu reusesc sa slabeasca atat cat ar trebui. Totusi, exista masuri care pot fi luate pentru ca metabolismul sa fie accelerat.

Este adevarat ca rata metabolica bazala - intensitatea cu care organismul foloseste energia - poate afecta capacitatea unei persoane de a slabi. Totusi, exista cativa factori externi, controlabili, care contribuie la scaderea ratei metabolice.

Elemente care pot incetini metabolismul

- Varsta - Pe masura ce inaintam in varsta, capacitatea organismului de a utiliza cat mai eficient energia scade si, metabolismul se poate incetini. Cand celulele imbatranesc, acesta metabolizeaza mult mai putin. Perosanele mai in varsta tind sa aiba mai putina masa musculara decat cele mai tinere, fapt ce contribuie la reducerea masei metabolice. Chiar daca nu putem intineri pentru a accelera metabolismul, exercitiile fizice realizate constant au un efect pozitiv asupra metabolismului.

- Stres - Cand o persoana este stresata, corpul elibereaza cortizol, un hormon produs de sistemul adrenal care este asociat cu cresterea in greutate. Exista legaturi confirmate intre stresul psihologic si functionarea sistemului suprarenal.

Pentru a va asigura ca stresul nu contribuie la luarea in greutate, incercati sa-l diminuati. De exemplu, daca traficul va enerveaza, evitati drumurile in timpul orelor de varf. Activitatea fizica exercitata regulat, respiratia profunda si chiar ajutorul profesional al unui psiholog sau consilier pot fi de ajutor.

- Obiceiurile proaste de somn - Prea putin somn de calitate poate modifica in mod semnificativ procesele corpului, suficient pentru a va predispune la cresterea in greutate. Chiar si o noapte pierduta este suficienta pentru a perturba tiparul metabolismului si pentru a creste rezistenta la insulina - asociata cu obezitatea (si factor de risc pentru aparitia diabetului de tip 2). Pentru a creste sansele stimularii metabolismului, adultii trebuie sa doarma intre 7-9 ore in fiecare noapte.

- Lipsa de exercitiu - Exercitiile fizice nu doar ca va ajuta sa consumati mai multe calorii cand sunteti activi fizic, dar exista si dovezi ca acestea pot creste rata metabolica cand va aflati in repaus. Pentru a va asigura ca faceti suficiente exercitii fizice pentru stimularea metabolismului, rezervati-va o perioada din timpul zilei pentru acestea.

Adultii cu varsta intre 18-64 de ani ar trebui sa faca aproximativ doua ore si jumatate de exercitii aerobice de intensitate moderata, pe saptamana, precum si exercitii de consolidare pentru toate grupele musculare, de doua ori pe saptamana.

- Dieta - Poate parea tentant sa restrictionati caloriile sau sa sariti peste mese pentru a slabi, dar aceasta ar putea fi o practica in urma careia nu veti avea prea mult succes. Daca nu mancati suficient, de fapt, metabolismul dumneavoastra se va incetini in incercarea de a conserva calorii.

Pentru a accelera metabolismul, serviti o gustare mica la scurt timp dupa micul dejun. Mai mult, daca sariti peste mese sau nu va saturati, veti simti nevoia sa mancati mai mult la urmatoarele mese. Unele studii au aratat ca prin consumul de bauturi care contin cofeina sau produse alimentare care au in compozitie capsaicina, se poate creste temporar rata metabolica. Se vor arde, insa, in aceste cazuri, cantitati foarte mici de grasimi.

- Medicatia - Anumite medicamente pot contribui la acumularea de kilograme si pot face dificila pierderea in greutate. Unele medicamente antipsihotice folosite pentru tulburarea bipolara sau depresie, pot fi cauza asimilarii kilogramelor in plus.

Se pare ca olanzapina este medicamentul care favorizeaza cel mai mult cresterea in greutate. Daca observati ca, odata cu utilizarea unui medicament, cresteti in greutate, discutati cu medicul dumneavoastra. Acesta va poate recomanda alt medicament, care ar avea mai putine efecte secundare nedorite.

- Conditiile meteo - Exista dovezi ca expunerea la temperaturi mai mici cauzeaza o crestere a metabolismului, ca urmare a efortului depus de organism, pentru a ramane cald. Totusi, cercetarile in domeniu sunt limitate. Persoanele care traiesc in zonele cu clima rece pot acumula mai repede in greutate, intrucat temperaturile scazute au un efect negativ asupra starii lor de spirit. Cand iernile sunt lungi poate sa apara depresia, iar depresia ii poate determina pe oameni sa se ingrase. Consultati medicul daca depresia nu dispare in termen scurt.

- Boli - Exista unele afectiuni medicale care pot face dificila pierderea in greutate. Disfunctia glandei tiroide, cum ar fi hipotiroidismul, poate provoca incetinirea functiilor organismului, iar rezultatul va fi ingrasarea. La barbati, nivelul scazut de testosteron poate avea acelasi efect. Sunt disponibile medicamente pentru ameliorarea multora dintre aceste conditii sau pentru eliminarea simptomelor lor.

Daca ati facut eforturi sa pierdeti in greutate si n-ati reusit, adresati-va medicului legat de testele de screening pentru aceste afectiuni.

Alimente care afecteaza starea de spirit

Ceea ce mancati influenteaza metabolismul si starea dumneavoastra de spirit, asadar puteti fi ori mai lenti ori mai energici. Alimentele bogate in zahar, grasimile saturate, indulcitorii artificiali si cantitatile scazute de apa si fibre vor incetini digestia, vor provoca cresterea in greutate si va vor face sa va simti fara energie.

Cerealele integrale, legumele, fructele, fasolea, ierburile proaspete si condimentele furnizeaza proteine, glucide si grasimi care va ofera energie si influenteaza nivelurile de zahar din sange in mod pozitiv.

Grasimile sanatoase (uleiul de masline, avocado, uleiul de peste, semintele, nucile, soia) ofera corpului energie perioade mai indelungate de timp. Proteinele slabe (pestele, alimentele din soia, carnea alba de pasare, carnea slaba si saraca in grasimi) ofera organismului o digestie optima si, ajuta la consolidarea muschilor.

Prin consumul a opt pahare de apa in fiecare zi, veti avea o digestie mai buna (se vor goli mai bine intestinele si stomacul si se vor estompa flatulenta, balonarea si constipatia), iar stomacul dumneavoastra va fi mai plat. Ramaneti hidratati si pentru a evita durerile de cap si oboseala.


Citeste si despre:

Motive surprinzatoare pentru cresterea in greutate Beneficiile somnului de frumusete Ataxia Alimente esentiale pentru oase puternice Top 10 mituri din sanatate anulate de stiinta Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli 12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului Stimularea metabolismului Metabolismul si greutatea corporala