Efectele negative ale unui stil de viata sedentar

Actualizat: 25 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Societatea s-a schimbat foarte mult in ultimele decenii si tot mai multe activitati implica un stil de viata sedentar.

Daca acum sute de ani, stilul de viata sedentar era de neimaginat, odata cu cresterea nivelului de confort si cu tehnologizarea tot mai mare a societatilor moderne, stilul de viata sedentar s-a instalat tot mai profund in cele mai multe tari, mai ales in acele tari cu un grad ridicat de dezoltare si unde tehnologia a inlocuit mana de lucru umana.

Datorita faptului ca in tot mai multe tari la nivel mondial stilul de viata sedentar este raportat ca fiind in crestere, in ultimii ani acesta a devenit o problema de sanatate publica in majoritatea acestor tari.

Orice om isi doreste sa fie sanatos din toate punctele de vedere. Iar stilul de viata sedentar nu poate fi asociat cu un stil de viata sanatos si, implicit, este un factor favorizant pentru aparitia si dezvoltarea numeroaselor tipuri de boli cronice de care foarte multa lume la nivel mondial sufera.

Riscuri asociate stilului de viata sedentar

Exista numeroase studii recente care asociaza anumite riscuri asupra sanatatii si probleme de sanatate cauzate de un stil de viata sedentar.

Studiile din ultimii ani au ajuns la concluzii care confirma faptul c un stil de viata sedentar este asociat cu riscuri la adresa sanatatii precum:

- Obezitate;
- Diabet zaharat de tip II;
- Boli cardiovasculare;
- Diferite tipuri de cancer;
- Tulburari mentale;
- Moarte prematura.

Perioadele lungi de inactivitate fizica genereaza o incetinire a metabolismului si, astfel, pot sa apara disfunctii ale corpului precum arderea grasimilor, reglarea presiunii sanguine sau controlul nivelului de zahar din sange.

Prin incetinerea metabolismului pot sa apara diverse boli care sunt favorizate si dezvoltate ca urmare a unui stil de viata sedentar.

De asemenea, stilul de viata sedentar poate duce la aparitia numeroaselor tulburari mentale. Mai mult decat atat, lipsa de activitate fizica a fost demonstrata ca fiind o cauza majora pentru riscul de deces prematur.

Stilul de viata sedentar duce la aparitia unor probleme de sanatate atat la nivel fizic, cat si la nivel mental. Aceasta impact negativ atat asupra fizicului, cat si asupra mentalului uman al stilului de viata sedentar face din sedentarism o problema importanta.

Un studiu efectuat asupra 10381 de participanti a oferit concluzia conform careia acele persoane care au declarat ca au un stil de viata sedentar si activitate fizica foarte redusa sunt predispuse la a dezvolta in timp tulburari mentale.

Exista de asemenea studii care evidentiaza o stransa legatura intre sedentarism sau lipsa activitatii fizice si cresterea riscului de depresie.

Alternative ale unui stil de viata sedentar

Odata ce constientizezi riscurile care sunt asociate unui stil de viata sedentar este important sa iei masuri si sa gasesti cele mai bune alternative care sa previna si sa combata aceste riscuri ce pot genera probleme grave de sanatate.

Aceste alternative te pot ajuta considerabil sa reduci aparitia de boli cronice, tulburari mentale sau decesul prematur, iar cele mai la indemana astfel de alternative sunt reprezentate de:

• Mai multa activitate fizica

Ultimele cercetari in domeniu au aratat ca activitatea fizica precum sportul si exercitiile fizice reduc considerabil riscul de aparitie anumitor boli cronice precum bolile cardiovasculare, obezitate, diabet de tip II, depresie, alte tulburari mentale sau chiar deces prematur.

Studiile efectuate asupra a peste 100000 de oameni au indicat faptul ca acele persoane care au avut parte de mai multe exercitii si mai multe ore de sport au fost mai putin predispuse la tulburari mentale comparativ cu persoanele care au un stil de viata sedentar.

• Mai putin timp alocat activitatilor sedentare

Nu este suficient doar sa petrecem mai mult timp cu diverse activitati fizice. Este extrem de important sa reducem si acele activitati sedentare din timpul unei zile.

Pentru acest lucru exista o serie de masuri ce pot fi luate de fiecare dintre noi pe parcursului unei zile, masuri precum:

• Mersul pe jos

- In transportul in comun este mai indicat sa stam in picioare;
- Setarea unor alarme care sa ne aminteasca sa ne ridicam la fiecare 30 de minute atunci cand lucram la birou;
- Efectuarea unor plimbari scurte pe durata pauzei de pranz la locul de munca;
- Mersul pe scari in loc de a folosi liftul;
- Petrecerea timpului liber in facand miscare in aer liber in loc sa stam in fata televizorului sau sa jucam jocuri pe computer;

Solutii pentru a preveni efectele unui stil de viata sedentar

Una dintre cele mai eficiente variante pentru a preveni orice problema de sanatate generata de stilul de viata sedentar o reprezinta o combinatie de diverse exercitii pentru sistemul cardiovascular, exercitii precum alergatul sau ciclismul, si exercitii de forta.

Cel putin trei antrenamente care implica alergare si minimum doua antrenamente de forta in timpul unei saptamani reprezinta satisfacerea minimului de cerinte din instructiunile pentru a combate un stil de viata sedentar.

Prin urmare, nu este nevoie de foarte multe ore si de foarte mult efort pentru a putea evita toate problemele cauzate de sedentarism. Tine cont de aceste recomandari daca esti printre cei al caror stil de viata poate fi asociat cu un stil sedentar.

Concluzii

Foarte multa lume din societatea moderna nu indeplineste cerintele minime de activitate fizica astfel incat efectele negative ale unui stil de viata sedentar sa nu fie resimtite.

In consecinta, in fiecare zi tot mai multi oameni sunt expusi riscului de a dezvolta diverse probleme de sanatate ca urmare a stilului de viata sedentar pe care il practica zi de zi.

Prin abordarea recomandarilor enuntate mai sus si prin cresterea activitatilor fizice din fiecare zi, efectele negative ale stilului de viata sedentar asupra sanatatii fizice si mentale a oricaruia dintre noi pot fi reduse considerabil sau chiar eliminate.

Trebuie sa fim constienti ca numarul in crestere al cazurilor de boli cardiovasculare, de diabet sau de diferite tipuri de cancer se datoreaza in mare masura si stilului de viata sedentar tot mai dezvoltat in intreaga lume in ultimele decenii.

Pentru a contrabalansa acest stil de viata sedentar si problemele de sanatate care sunt un rezultat al acestui stil de viata, un stil de viata activ si cu mult sport reprezinta cea mai buna alegere.


Citeste si despre:

Cum puteti sa slabiti eficient prin Zumba Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? Cum? Si de ce? Este bine sa mancam echilibrat Lucrul in fata calculatorului - pe cat de util, pe atat de nesanatos Ce este hipocampul si ce rol are? Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Esti introvertit? Iata cum iti afecteaza acest lucru sanatatea Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei Ce este chiropraxia? Constipatia la adulti Sedentarismul este foarte periculos