Dusurile reci, benefice pentru corp si minte

Actualizat: 08 August 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Beneficiile dusurilor reci


Multe persoane prefera dusurile reci in locul celor calde. Unele studii au constatat ca, pe langa senzatia de racorire pe care o ofera in timpul perioadelor calde, utilizarea apei reci poate fi benefica sanatatii fizice, dar si a celei mintale. Dusurile reci stimuleaza imunitatea, dar pot ajuta si la diminuarea starilor de anxietate si depresie.

Cresterea vigilentei

Dusurile reci creeaza un sentiment de inviorare. In plus, dusurile reci accelereaza metabolismul, deoarece corpul trebuie sa depuna mai mult efort pentru a mentine o temperatura stabila. Tinand insa cont ca durata obisnuita a unui dus rece este de aproximativ 5 minute, nu ne putem baza pe modificarile metabolice pentru a pierde in greutate.

De asemenea, conform unei meta-analize a studiilor cu privire la imersia in apa rece, dusurile reci au multe efecte asupra organismului, printre care si urmatoarele:

- cresterea frecventei cardiace;
- cresterea tensiunii arteriale;
- cresterea frecventei respiratorii.

Imbunatatirea sistemului imunitar

Rezultatele unui studiu au aratat ca persoanele care prefera dusurile reci au cu 29% mai putine riscuri sa se imbolnaveasca in urma expunerii la medii aglomerate, de exemplu, la locul de munca sau la scoala.

De asemenea, participantii la studiu au raportat ca simptomele afectiunilor cu care s-au confruntat in perioada desfasurarii cercetarii au fost mai usoare in cazul persoanelor care au facut dusuri reci comparativ cu cele care au optat pentru dusuri sau bai calde.

In urma altor studii, specialistii au constatat ca nu exista diferente intre persoanele care au efectuat dusuri reci timp de 30, 60 sau 90 de secunde. Acest lucru a dus la concluzia ca apa rece stimuleaza sistemul imunitar al organismului, indiferent de durata dusurilor.

Imbunatatirea starii de spirit

Dusurile reci influenteaza si starea de dispozitie. Astfel, dusurile reci activeaza sistemul nervos simpatic, sporind abilitatile neurotransmitatorilor, precum noradrenalina si endorfinele. Din acest motiv, oamenii care fac dusuri reci pot avea riscuri mult mai mici de a experimenta simptome depresive dupa acestea.

In ciuda acestor lucruri, este important de subliniat faptul ca tratamentul medicamentos pentru depresie nu trebuie inlocuit cu dusurile reci.

Accelereaza recuperarea fizica dupa efort

Terapia ce implica imersia in apa rece este o practica obisnuita in multe activitati sportive. Terapeutii din domeniul sportului au sugerat ca temperaturile scazute pot diminua rapid cresterile de temperatura resimtite in urma efortului si pot reduce inflamatia.

O meta-analiza a 23 de articole medicale a aratat ca expunerea la apa rece sau schimbarea frecventa a temperaturii apei in timpul dusului poate ajuta la accelerarea recuperarii fizice si la reducerea oboselii.

Reducerea durerii

Studiile de specialitate arata ca apa rece poate avea efecte locale asemanatoare anesteziei in ceea ce priveste ameliorarea durerii. Expunerea la apa rece determina constrictia vaselor de sange, ceea ce poate ajuta la reducerea oricaror umflaturi si zone edematiate care provoaca durere.

In plus, apa rece incetineste viteza cu care sunt conduse impulsurile nervoase. Acest lucru inseamna ca semnalele dureroase vor fi conduse mai lent catre creier, perceptia persoanei asupra durerii fiind mult mai mica.

Cum trebuie realizate dusurile reci

Foarte multe dintre cercetarile realizate pe acest subiect au ajuns la concluzia ca beneficiile dusurilor reci pot fi obtinute chiar daca apa nu este rece pe toata durata dusului. Din acest motiv, o persoana poate incepe a face dus prin a comuta apa de la calda la rece pentru o scurta perioada de timp. Aceasta perioada poate fi cuprinsa intre 30 de secunde si 2 minute. Exista si cazuri in care se prefera realizarea unui singur dus rece de aproximativ 5 minute. Aceasta poate fi, de asemenea, o abordare practica a terapiei cu apa rece.

Atentie insa! Dusurile reci nu trebuie sa inlocuiasca terapiile medicale prescrise de medic. Ele pot fi utilizate ca metode care sa sporeasca efectele celorlalte modalitati de tratament.

Este important de subliniat faptul ca unii oameni trebuie sa fie prudenti atunci cand fac dusuri reci. Aceste categorii de oameni sunt reprezentate de persoanele cu sisteme imunitare slabite, dar si de cele cu afectiuni cardiace grave, precum insuficienta cardiaca congestiva.

Modificarile bruste ale temperaturii corpului, dar si cele ale ritmului cardiac pot fi schimbari considerate de organism ca fiind coplesitoare. Daca o persoana nu este sigura daca dusurile reci sunt benefice este indicat sa ceara parerea medicului.

Concluzii

Terapia cu apa rece este folosita de secole pentru beneficiile sale. Aceasta terapie are rol de energizare a organismului si poate contribui la imbunatatirea starii de spirit. Cercetarile stiintifice au confirmat sanatatea atat pe plan mental, cat si fizic.

Dusurile reci stimuleaza imunitatea, dar pot ajuta si la diminuarea starilor de anxietate si depresie. Totusi, trebuie retinut ca dusurile reci nu trebuie sa inlocuiasca tratamentele prescrise de medici, ci pot fi utilizate doar ca metoda suplimentara.

Persoanele care au probleme cu sistemul imunitar, dar si persoanele cu afectiuni ale inimii trebuie sa fie precaute in utilizarea acestei terapii si sa ceara acordul medicului in prealabil.

In cazul persoanelor sanatoase, dusurile reci pot reprezenta optiuni perfecte pentru imbunatatirea starii fizice si mentale. Totusi, si in aceste cazuri avizul medicului este important inainte de a face schimbari bruste asupra obiceiurilor ce ar putea coplesi organismul.

Bibliografie:
Bleakley, C. M., Davison, G. W. (2009). What is the biochemical and physiological rationale for using cold-water immersion in sports recovery? A systematic review [Abstract].https://bjsm.bmj.com/content/44/3/179
Buijze, G. A., et al. (2016). The effect of cold showering on health and work: A randomized controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025014/
Butts, C. L., et al. (2016). Physiologic and perceptual responses to cold-shower cooling after exercise-induced hyperthermia. https://www.natajournals.org/doi/full/10.4085/1062-6050-51.4.01
Higgins, T. R. et al. (2017). Effects of cold water immersion and contract water therapy for recovery from team sport: A systematic review and meta-analysis [Abstract]. https://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/2017/05000/Effects_of_Cold_Water_Immersion_and_Contrast_Water.32.aspx
Mooventhan, A., Nivethitha, L. (2014). Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049052/
Shevchuk, N. A. (2008). Adapted cold shower as a potential treatment for depression [Abstract]. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030698770700566X


Citeste si despre:

Ingrijirea pielii in anotimpul rece Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata 9 trucuri pentru o piele sanatoasa pe timpul iernii Cum sa va pregatiti pielea pentru iarna Detoxifierea prin hidroterapie Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale Sanatatea pielii pe timpul iernii Epuizarea termica Masajul terapeutic. 13 beneficii pentru corp si minte Alergatul: cum prelungeste speranta de viata cu 3 ani si alte beneficii pentru sanatate