Cele mai frecvente cauze ale oboselii. Afla ce poti face ca sa le combati!

Actualizat: 30 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

7 persoane din 10 sufera de somnolenta in timpul zilei, ceea ce le afecteaza serios activitatea.

Oboseala poate sa aiba diverse cauze: lipsa de somn, deficiente nutritionale sau boli cronice. Afla care sunt cele mai intalnite cauze ale oboselii si ce trebuie sa faci:

1. Lipsa de somn

Odihna insuficienta pe timpul noptii este o cauza frecventa a oboselii care se manifesta apoi pe tot parcursul unei zile. Asigura-te ca dormi suficient in fiecare noapte.

Nevoia de somn variaza in functie de varsta si de fiecare persoana in parte. In timp ce unii sunt multumiti cu sase ore de somn, pentru altii este nevoie de opt-noua ore.

2. Apneea de somn

Mai frecventa dupa varsta de 50 de ani, apneea de somn afecteaza in special barbatii, insa nici femeile nu sunt ferite de aceasta afectiune. In timpul somnului apar, timp de cateva secunde, pauze in respiratie, ceea ce face ca o persoana sa se trezeasca de mai multe ori si sa nu se odihneasca suficient.

Excesul de greutate acutizeaza simptomele acestei afectiuni. Cei care sufera de apnee pot sa incerce sa doarma pe burta sau pe o parte. De asemenea, este important sa ceara si ajutorul medicului.

3. Un regim alimentar dezechilibrat

De vina pentru oboseala poate sa fie si un regim alimentar dezechilibrat, caci poate provoca deficiente in organism. Astfel, lipsa de vitamine, de glucide, minerale si proteine poate provoca o stare de oboseala si de apatie.

Nu uita sa iei cele trei mese principale pe zi, care sa contina alimente cat mai variate, care sa iti asigure necesarul de vitamine si minerale.

4. Deficitul de fier din organism

Lipsa de fier poate provoca anemie, adica o scadere a numarului de celule rosii din sange. O consecinta a anemiei este instalarea starilor de oboseala tot mai frecvente, pentru ca organismul este mai putin oxigenat. Ca sa afli daca suferi de anemie mergi la medicul de familie, care iti va recomanda analize de sange.

Pentru prevenirea anemiei, consuma alimente bogate in fier, precum carnea slaba, pestele si leguminoasele, in special fasole si linte.

5. Depresia

Aproape 121 de milioane de oameni sufera de depresie, pe intreg Globul, aceasta afectiune fiind una dintre tulburarile mintale cele mai frecvente. Cei afectati se simt mereu apatici, lipsiti de energie si nici nu au somn odihnitor. Este important sprijinul celor din jur, cat si ajutorul de specialitate.

6. O afectiune a tiroidei

Situat la baza gatului, tiroida este o glanda care produce hormoni esentiali pentru functionarea organismului. Cand aceasta nu mai secreta suficienti hormoni apare hipertiroidia, o afectiune care se caracterizeaza prin oboseala generalizata.

Problema poate fi rezolvata in urma administrarii de medicamente sau in urma unei interventii chirurgicale de indepartare a glandei tiroide.

7. Excesul de cofeina

Cafeaua, prin excelenta o solutie antioboseala, poate fi o cauza a oboselii! Ei bine, acest lucru se poate intampla daca bei cafea seara, inainte de culcare. Nu te vei putea odihni cum trebuie, ceea ce inseamna ca a doua zi te vei trezi obosit.

Incearca sa nu mai consume aceasta bautura pe baza de cofeina mai tarziu de ora 14.00, mai ales daca stii ca ai probleme cu somnul.


Citeste si despre:

Durerea asociata cancerului Oboseala Sindromul de oboseala cronica Sanatate cu tratamente naturiste - Oboseala Oboseala si slabiciunea Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Oboseala - cauze principale si metode de combatere Care este legatura dintre starile de oboseala si anemie 8 motive pentru care oboseala afecteaza viata sexuala Planul de 7 zile pentru combaterea starii de oboseala Cum combatem oboseala cronica?