Masajul terapeutic se practica de mii de ani. In prezent, exista cel putin 80 de stiluri de masaj terapeutic, in functie de tehnica folosita, de miscarile utilizate si de presiunea exercitata. Masajul medical nu inlocuieste medicatia, ci este complementar acesteia si se face doar de catre terapeuti specializati.
Masajul terapeutic este mai mult decat un masaj de relaxare. Acesta se concentreaza pe tratamentul afectiunii diagnosticate. Masajul terapeutic este diferentiat pe o serie de discipline. Intre acestea se numara drenajul limfatic, terapia neuromusculara, terapia cranio-sacrala, masajul ortopedic, masajul decontractant, masajul tonifiant.
1. Intensifica circulatia sangvina. Acest lucru inseamna ca organele vitale si tesuturile primesc mai mult oxigen si substante nutritive.
2. Stimuleaza fluxul limfatic. In felul acesta, sistemul natural de aparare al organismului este pregatit sa lupte impotriva invadatorilor toxici.
3. Relaxeaza muschii suprasolicitati. Persoanele supraponderale, cu o conditie fizica deficitara, sau cele care se forteaza in timpul activitatii profesionale sau al exercitiilor fizice se pot confrunta cu astfel de probleme.
4. Reduce spasmele si crampele musculare. Acestea intervin atunci cand un muschi se contracta in mod involuntar si fortat, cu imposibilitatea relaxarii. Sunt frecvente printre atletii de anduranta, dar si printre persoanele care desfasoara activitati fizice solicitante.
5. Creste flexibilitatea articulatiilor. Masajul este indicat dupa perioade lungi de repaus, in cazul persoanelor care au suferit imobilizari in urma luxatiilor sau a unei interventii chirurgicale. Masajul implica si exercitii fizice si de stretching pentru muschii atrofiati.
6. Stimuleaza eliberarea de endorfine. Cunoscute si drept analgezice naturale ale corpului, acestea sunt substantele chimice care ne fac sa ne "simtim bine". Productia de endorfine creste in timpul masajului, conferindu-i organismului un plus de energie si de buna-dispozitie.
7. Ajuta la recuperare. Masajul reduce aderentele post-chirurgicale si edemul si poate fi utilizat pentru diminuarea si realinierea tesutului cicatricial, dupa ce vindecarea a avut loc.
8. Scurteaza travaliul. Se foloseste atunci cand gravida are o durere severa sau un spasm la nivelul coloanei vertebrale. Masajul are rolul de a declansa travaliul si de a grabi nasterea, amelioreaza depresia si anxietatea si grabeste recuperarea postnatala.
9. Calmeaza durerile. In cazul persoanelor care sufera de migrene, scade probabilitatea necesitatii medicamentelor.
10. E detoxifiant. Masajul ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
11. Sporeste imunitatea. Masajul medical poate contribui la cresterea numarului celulelor albe, care sunt vitale pentru pastrarea imunitatii organismului.
12. E relaxant. Masajul reduce considerabil nivelul de stres, ajutand la vindecarea depresiei.
13. Imbunatateste calitatea somnului. Masajul le poate oferi bebelusilor un somn adanc si reduce considerabil proasta-dispozitie manifestata prin plans. Si in cazul adultilor, fiind relaxant neuro-muscular, masajul ajuta sa obtinerea unui timp de odihna calitativ.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.