10 beneficii ale dusului rece asupra sanatatii

Actualizat: 20 August 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Practica dusului rece se inscrie in traditiile mai multor tari, precum Finlanda, Rusia, Tailanda, Coreea sau Japonia, fiind insotita de mai multe beneficii confirmate de catre expertii medicali.

De la arderea mai rapida a grasimilor si pana la imbunatatirea circulatiei sanguine, efectele pozitive ale dusurilor cu apa rece sunt nenumarate.

In ciuda ideilor preconcepute care circula in folclor, dusul rece poate fi chiar benefic pentru mentinerea starii de sanatate si a esteticii corporale. Oamenii de stiinta ofera o serie de informatii utile despre potentialul impact pozitiv al spalatului cu apa aflata la temperaturi scazute.

Efecte pozitive ale dusurilor reci

1. Intarirea sistemului imunitar

O serie intreaga de studii stiintifice demonstreaza ca expunerea la frig ajuta la intarirea sistemului imunitar. Contactul corpului cu apa rece creste rata metabolica prin reflexul tremuratului si activarea raspunsului imun. Anumite experimente efectuate pe esantioane umane au aratat ca persoanele care fac regulat dusuri reci inregistreaza o crestere a concentratiei plasmei, a numarului de celule T si de limfocite.

In Suedia, parintii isi lasa bebelusii sa doarma in aer liber, chiar si la temperaturi foarte scazute. Acesti copii s-au dovedit a fi mai rezistenti in fata imbolnavirilor, dormind totodata mai bine. In Siberia, in cadrul unui experiment efectuat pe copii de 2-6 ani, au fost organizate doua grupe de participanti.

Prima grupa a fost supusa unui ritual prin care copiilor le-a fost turnata o galeata de apa rece in cap inainte de sezonul gripal. Micutii din a doua grupa nu au primit acelasi tratament. Rezultatele au aratat ca 95% dintre copiii supusi ritualului nu au contactat niciun virus gripal in sezonul racelilor, comparativ cu 75% dintre copiii care nu au fost expusi baii cu apa rece.

2. Cresterea starii de alerta

Un dus facut dimineata are un puternic efect revigorant si ajuta la stimularea oxigenarii creierului. Totodata, creste si rata cardiaca, precum si viteza cu care sangele circula in corp. Toate aceste reactii fiziologice ajuta la suplimentarea rezervelor de energie, imbunatatirea starii de alerta si a puterii de concentrare.

3. Imbunatatirea aspectului pielii si parului

Una dintre cele mai bune metode de mentinere a hidratarii parului si pielii este evitarea contactului direct cu apa fierbinte. Apa rece ajuta la strangerea porilor si a cuticulelor, prevenind astfel patrunderea impuritatilor in interiorul acestora. Temperatura scazuta a apei contribuie si la reducerea pierderii uleiurilor naturale ale pielii si scalpului, principala cauza a deshidratarii si aparitiei matretii si descuamarii tesutului cutanat.

Apa rece actioneaza ca un veritabil tratament pentru par, ajutandu-l sa fie mai stralucitor, mai gros si mai sanatos.

4. Favorizarea pierderii in greutate

Dusurile reci asista pierderea in greutate in moduri neasteptate. Corpul omenesc contine doua tipuri de tesut adipos: alb si maro.

Grasimea alba este depozitata in tesuturi atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat sunt necesare corpului pentru a functiona corespunzator, iar acestea nu sunt eliminate prin efort fizic. Acest tip de grasime este acumulata de regula in zona taliei, zona lombara, a gatului si a coapselor.

Grasimea maro genereaza caldura necesara pentru reglarea temperaturii interne a corpului si este activata de expunerea la frig. Prin urmare, dusurile reci stimuleaza activitatea tesutului adipos maro.

Un studiu efectuat in anul 2009, a descoperit ca activarea grasimii maro in mod regulat, prin expunerea la temperaturi scazute, poate ajuta la pierderea unui numar de pana la 4 kilograme anual, fara alte modificari in dieta sau in programul zilnic de miscare.

5. Ameliorarea disconfortului muscular dupa efortul fizic

Disconfortul muscular rezultat in urma depunerii unui efort fizic sustinut poate fi ameliorat printr-un banal dus rece. Un studiu efectuat in urma cu 5 ani, la care au participat peste 350 de sportivi (din domeniul ciclismului, atletismului si sporturilor de anduranta), a descoperit ca baile reci de aproximativ 24 de minute pot trata febra musculara dupa 1-4 zile de la suprasolicitarea musculara, in conditiile unei temperaturi a apei de 10-15 grade Celsius.

6. Combaterea efectelor radicalilor liberi asupra celulelor sanatoase

Dusurile reci, efectuate in mod regulat, pot ajuta la cresterea tolerantei celulelor sanatoase in fata stresului oxidativ. Un studiu publicat in urma cu 20 de ani a descoperit o scadere drastica a nivelului de acid uric din organism, in timpul sau dupa expunerea la stimuli reci. Cercetatorii au observat si o crestere semnificativa a nivelului de glutation, substanta care asigura functionarea optima a celorlalti antioxidanti din organism.

7. Ameliorarea simptomelor de depresie

Dusurile reci s-au dovedit a fi utile si in ameliorarea simptomelor de depresie. Acest efect se datoreaza impactului intens resimtit de receptorii tesutului cutanat, care declanseaza transmiterea unui numar impresionant de impulsuri nervoase de la terminatiile nervoase periferice, pana la creier. Acest proces produce un puternic efect antidepresiv, contribuind la reglarea starii de dispozitie.

Un studiu publicat in anul 2008 a descoperit ca hidroterapia are efect analgezic. Aceasta forma de terapie presupune efectuarea a doua dusuri reci (la o temperatura de 4 grade Celsius), de cate 2-3 minute fiecare.

8. Imbunatatirea calitatii somnului

Un alt beneficiu al dusurilor reci este imbunatatirea calitatii somnului si combaterea insomniei. Pacientii cu tulburari de somn sunt sfatuiti sa se spele cu apa cat mai rece inainte de culcare, intrucat ulterior se instaleaza o stare placuta de calm, benefica adormirii rapide.

9. Detoxifierea organismului

Contractiile corporale declansate de expunerea la apa rece ajuta la facilitarea eliminarii toxinelor din organism. Detoxifierea are efecte vizibile si asupra aspectului pielii, care devine mai curata, mai ferma si mai proaspata.

10. Cresterea nivelului de testosteron

Barbatii care efectueaza in mod regulat dusuri reci beneficiaza de stimularea productiei de testosteron, nu doar in timpul contactului cu apa rece, ci si pe toata durata zilei.


Citeste si despre:

Menta are efecte uimitoare pentru sanatate Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita C Cum sa va protejati pielea si parul in sezonul rece Importanta activitatii fizice in fiecare anotimp Adaptarea - in cazul unei slujbe cu program de noapte Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Acupunctura - o optiune terapeutica Cancerul ovarian Psoriazisul pe timpul verii: recomandari pentru o vacanta cat mai placuta Igiena corpului - dusul