Detoxifiere naturala de primavara

Actualizat: 05 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


O data cu sosirea primaverii, soseste si momentul pentru curatenia de primavara.

In plus, ar fi timpul ca fiecare persoana sa acorde importanta inclusiv curateniei interioare, stimularii metabolismului, optimizarii digestiei si schimbarii modului de a se hrani, pentru a manca sanatos si a pierde in greutate in timp ce isi va pastra energia la cote ridicate.

Curatare si detoxifiere

In general, postul contribuie la imbunatatirea sanatatii, reduce inflamatia din organism si optimizeaza digestia. Majoritatea persoanelor nu tin sub control nivelul de zahar din sange si astfel, intervin senzatia de ameteala si foamea excesiva, care afecteaza capacitatea de a indeplini corespunzator activitatile zilnice.

Intr-o prima etapa, detoxifierea naturala de primavara se va concentra asupra procesului de curatare al organismului, nu pe renuntarea la hrana sau prin post. In esenta, digestia este una dintre cele mai importante procese pentru sanatate si frumusete. Prin urmare, o curatare stimulata de consumul de alimente bogate in fibre si nutrienti, ar putea fi un prim pas in procesul de detoxifiere.

In acest scop, specialistii recomanda:

- Reducerea consumului de cafea. Indicat ar fi sa se elimine cafeaua pe o perioada de cel putin cinci zile. Cafeaua este un diuretic cu efect acid, care poate avea efecte negative atunci cand o persoana doreste sa isi curete organismul. In loc de cafea, se poate bea ceai verde sau alb, pentru un efect antioxidant si pentru a elimina durerile de cap care pot sa apara ca urmare a renuntarii la cafea.

- Cresterea consumului de alimente colorate. Fructele si legumele sunt bogate in fibre, contin multe minerale, vitamine si fitonutrienti care previn si chiar ajuta la tratarea multor afectiuni. De la rosii, la broccoli si afine, fructele si legumele au un index glicemic scazut si vor contribui la cresterea si mentinerea nivelului de energie al unei persoane, pe intreg parcursul procesului de detoxifiere.

- Cresterea consumului de proteine slabe precum albus de ou, carne de pui sau curcan, peste si soia, care pot fi adaugate la orice masa sau gustare. Proteinele secreta glucagon - un hormon care ajuta la arderea rapida a grasimilor. Se vor evita carnea rosie si produsele lactate timp de 5 zile.

- Suplimentarea dietei cu o cantitate ridicata de multivitamine, suplimente care contin uleiuri de peste si probiotice, cum ar fi acidofilus. Acidofilus este o bacterie prietenoasa, care ajuta la mentinerea sanatatii microflorei digestive. Digestia sanatoasa si absorbtia adecvata a nutrientilor sunt unele dintre aspectele principale care determina starea generala de bine a organismului.

- Adaugarea in dieta a grasimilor si uleiurilor esentiale precum ulei de seminte de in, ulei de masline, avocado, nuci si seminte, pentru efectul antiinflamator pe care il au acestea.

- Consumul a opt pahare de apa pe zi. Apa proaspata si curata ajuta la stimularea metabolismului si contribuie la instalarea senzatiei de satietate. In plus, energia va fi mentinuta la cote inalte.

Se recomanda ca aceste sfaturi sa fie respectate pe o perioada de cinci zile, la inceputul fiecarui sezon, pentru detoxifiere. Daca nu se pot face schimbari drastice in dieta, in cele cinci zile se va incerca sa se manance cat mai sanatos. In acest mod, corpul va fi pregatit pentru o primavara plina de sanatate si vitalitate.

Nutritie

Pentru a continua detoxifierea de primavara, este important ca o persoana sa se concentreze asupra nutritiei de inalta calitate. Desi cele mai noi diete si tendinte provoaca deseori confuzii cu privire la ce si cum ar trebui sa se manance, exista patru principii de baza care trebuie sa fie respectate pentru a se manca sanatos, pentru o stare generala de bine si pentru o silueta de invidiat.

1. Esti ceea ce mananci - Oamenii sunt, intr-adevar mai mult decat ceea ce mananca, dar ce mananca ii poate ajuta totusi sa fie mult mai mult decat ceea ce sunt. Aceasta declaratie se bazeaza pe un adevar profund, deoarece calitatea si cantitatea alegerilor alimentare pot avea o influenta majora asupra mintii si corpului.

Exista o relatie chimica dar si emotionala, destul de solida, intre orice persoana si produsele alimentare pe care le consuma. Prin alegerea de produse nutritive de calitate, cum ar fi fructele, legumele, cereale integrale, lactate cu un continut scazut de grasimi, etc., starea generala de sanatate va fi mai buna si pot fi prevenite foarte multe boli.

2. Pentru un nivel ridicat de energie se recomanda consumul de cruditati. Orice adult are nevoie de un minim de cinci-noua portii de fructe si legume colorate pe zi, pentru o sanatate optima si pentru o silueta frumoasa. Fructele si legumele nu numai ca vor contine o cantitate mare de minerale si vitamine, dar ofera si un amestec bogat de fitonutrienti - substante chimice care pot preveni si chiar trata anumite afectiuni. Exemple de fitonutrienti sunt licopenul din rosii, sulfurofanul din broccoli si flavonoidele din ciocolata neagra, fructe de padure si struguri.

3. Hidratarea organismului este foarte importanta - Dupa o analiza alimentara profunda, de multe ori specialistii constata ca pacientii lor nu consuma suficiente lichide. Pentru detoxifiere, pentru o digestie normala si pentru desfasurarea normala a functiei celulelor, organismul are nevoie de suficiente lichide. Fara acestea pot sa apara o multime de simptome, cum ar fi constipatie, lipsa energiei, a elasticitatii pielii si cresterea in greutate. Procesul de detoxifiere naturala de primavara va fi sustinut de un aport adecvat de lichide (apa plata, ceaiuri de plante, suc diluat).

Alti nutrienti alimentari, despre care se considera ca au rol vindecator si care pot fi inclusi in dieta zilnica (dar cu moderatie) sunt vinul rosu si ciocolata neagra (70% cacao).

Grasimi

Grasimile se impart in grasimi bune si grasimi rele pentru organism. Cele rele ar trebui eliminate din dieta deoarece sunt cele create chimic, numite acizi grasi trans (cunoscute sub denumirea de grasimi partial hidrogenate). Acestea sunt introduse in compozitia unor produse alimentare cu scopul de a le prelungi viata. Cu toate acestea, nu sunt deloc sanatoase, deoarece aceste grasimi pot ridica niveul de colesterol, contribuie la depunerea de aterom pe artere si pot declansa chiar si unele tipuri de cancer.

Pentru un consum ocazional, fara exese, sunt recomandate si grasimile saturate, care ajuta la minimizarea reactiilor inflamatorii si care se gasesc din plin in branzeturi, inghetata si carnea rosie.

Grasimile necesare pentru hidratarea pielii, parului si unghiilor, sunt numite acizi grasi esentiali. Acestea nu pot fi produse de catre organism si trebuie obtinute din dieta zilinica. De exemplu, acidul gras esential numit acid alfa linoleic omega-3 (gulei esential) s-a dovedit a oferi numeroase beneficii sanatatii, inclusiv:
- reducerea inflamatiei
- reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima
- scaderea colesterolului
- imbunatatirea stareii de spirit dar si a atentiei
- mentinerea sanatatea pielii.

Surse de Omega-3

Omega-3 este un tip de grasime disponibila in mai multe surse alimentare cum ar fi uleiul si seminle de in, pestele de apa rece (ton, somon), nuci si seminte. Cu toate acestea, deseori este dificil de consumat suficiente alimente pentru ca organismul sa primeasca o cantitate ideala de omega-3. In plus, se investigheaza si in prezent cat de sigur este consumul de peste, cum ar fi somnul sau somonul, deoarece, desi pestele este o sursa minunata de proteine, seleniu, vitamina D si acizi grasi omega-3, nivelul de toxicitate pune serioase probleme legate de consumul acestuia.

Regim de detoxifiere naturala de primavara

Prima zi

Mic dejun - musli sau fulgi de cereale serviti cu fructe de padure si o cana de ceai Rooibos (ceai rosu african)
Gustare de dimineata - 15 migdale nesarate
Pranz - Salata verde in care se amesteca o rosie coapta, 1 telina tocata, 1 morcov mic, 1/2 castravete, 1/2 ardei gras si cateva masline negre. Peste acestea se va adauga putin ton si putin sos de seminte de in. Pentru acest sos se vor folosi 3 linguri de seminte de in, 1 ligura de otet balsamic, 1 lingurita de miere, 1 lingurita de seminte prajite de mustar uscat si putin suc de lamaie.
Gustare de dupa-amiaza - 1 banana medie
Cina - Piept de pui marinat, din pui organic, la care se adauga suc de lamaie, usturoi si diverse mirodenii si care se va coace la cuptor 20-25 minute. Se va servi cu broccoli la aburi, dovlecel si sparanghel, toate ingredientele acoperite cu 1/2 lingura de ulei de masline, 2 lingurite de seminte de susan prajit si 1/2 ceasca de orez brun fiert.
Gustare de seara - Ceai de musetel

A doua zi

Mic dejun - 2 felii de paine neagra, prajita, 1/2 lingurita de tahini, o rosie mica, feliata, ceai verde
Gustare de dimineata - Suc pentru dezintoxicare preparat din: 1/2 mar verde, 1/4 sfecla rosie, 2 morcovii medii, 1/4 lamaie, 2 bete de telina, 1 bob de ghimbir. Se va bea imediat.
Pranz - Branza de capra si salata de linte preparate din: 1/2 ceasca de linte, spanac fraged tocat, ardei gras taiat cubulete, castraveti si porumb dulce amestecat cu rosii cherry, 1/2 lingura de capere si 30 g de branza de capra. Se va acoperi cu dressingul recomandat in prima zi de de detoxifiere.
Gustarea de dupa-amiaza - O para mare si 10 migdale.
Cina - Somon la gratar cu legume prajite.
Gustare de seara - 1 iaurt mic natural cu un continut scazut de grasimi cu o lingurita de miere. Ceai de menta.

A treia zi

Mic dejun - Cereale sau musli servite cu fructe de padure, ceai verde.
Gustare de dimineata - Morcovi tocati, telina, ardei gras si 2 linguri humus
Pranz - Sandwich cu paine de alac umplut cu o conserva mica de ton, felii de avocado, sfecla rosie rasa, cateva felii de rosie si varza. Aluatul de alac este disponibil in magazinele cu hrana bio, sanatoasa. Acesta contine mai putin gluten decat painea conventionala si este mai usor de digerat. Alacul poate fi inlocuit cu prajituri de orez.
Gustare de dupa-amiaza - Un mar mare, rosu si doua linguri de seminte de dovleac
Cina - Tofu prajit cu ciuperci cu 1/2 ceasca de orez brun.
Gustare de seara - Ceai de musetel.

A patra zi

Mic dejun - 2 oua fierte tari, 2 felii de paine alac, prajite, 1/2 cana de ciuperci feliate, 1/2 ceasca de spanac proaspat si ceai Rooibos (ceai rosu african)
Gustare de dimineata - o portocala si 15 migdale
Pranz - Fasole si salata de ton
Gustare de pranz - O ceasca de iaurt degresat si 1/2 ceasca de capsuni
Cina - Pui prajit gatit astfel: se va cali o ceapa mica si un catel de usturoi intr-o jumatate de lingura de ulei de susan, apoi se adauga un piept de pui care se lasa la rumenit. Se va scoate carnea de pui, se vor adauga un amestec de legume (broccoli, morcovi, porumb, ciuperci, sparanghel, ardei gras, dovlecel, etc.). Se va pune in inapoi in tigaie puiul si 1/4 ceasca de supa de pui sau apa cu o lingura de vin de orez si 1/2 lingura de sos de soia. Se va servi cu 1/2 ceasca de orez brun fiert sau quinoa.
Gustare de seara - Ceai de menta.

A cincea zi

Mic dejun - Amestec de fructe (mere, pere, portocale, kiwi, capsuni, etc) servite cu 1/2 ceasca de iaurt degresat simplu, 2 linguri de migdale si 3 prune uscate.
Gustare de dimineata - Doua prajituri de orez acoperite cu felii de rosii si pasta de tahini.
Pranz - Sandwich cu salata de somon, in care s-a adaugat: avocado, spanac, morcov, varza, castraveti si o conserva mica de somon, scursa de sos.
Gustare de pranz - Un baton de ovaz cu fructe
Cina - Dovlecei si fritatta de ardei copti serviti cu salata verde.
Gustare de seara - Ceai de musetel

A sasea zi


Mic dejun - Fulgi de cereale, ceai Rooibos
Gustarea de dimineata - Morcovi, telina, ardei gras, tocate amestecate cu doua linguri de humus
Pranz - Resturile de la frittata de ardei gras din seara precedenta alaturi de salata verde
Gustare de dupa-amiaza - Sucul pentru dezintoxicarea organismului de la reteta anterioara
Cina - Prajituri thailandeze de peste servite cu salata de rucola sau mix de legume fierte in abur alaturi de 1/2 cana de quinoa.
Gustarea de seara - Ananas sau felii de papaya

A saptea zi

Mic dejun - Clatite cu ovaz, ceai verde
Gustarea de dimineata - Un mar verde si 10 migdale
Pranz - Resturile de la prajiturile thailandeze de peste din seara precedenta, servite cu salata si 2-3 prajituri de orez.
Gustare de dupa-amiaza - Baton cu fructe si ovaz
Cina - Piept din pui organic marinat in tamari, suc de lamaie, usturoi si mirodenii si introdus la cuptor 20-25 de minute sau pana cand este fiert. Se va servi cu broccoli fiert in aburi, suc de fructe, sparanghel acoperite cu 1/2 lingura de ulei de masline si 2 lingurite de seminte de susan prajite si 1/2 ceasca de orez brun fiert.
Gustare de seara - Ceai de menta


Citeste si despre:

Dieta si alte sfaturi naturiste de primavara Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate Cum se realizeaza cura de detoxifiere primavara #Alegefrumusete cat ai spune „primavara!” – Editia a II-a Detoxifiere de primavara: necesara pentru curatarea colonului Dieta pentru detoxifierea de primavara Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Spirulina, o comoara pentru sanatate! Detoxifierea Primavara ne ajuta sa ne intarim sistemul imunitar Dieta de 4 zile Urzica in tratarea anemiei Plan de detoxifiere pentru 7 zile Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere Martha Vineyard
Cere sfatul medicului ×