Dependenta de gadgeturi - cat de periculoasa este pentru sanatate

Actualizat: 07 Mai 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Iti petreci mai bine de jumatate de zi in fata calculatorului sau a laptopului, atat la birou, cat si acasa.

De multe ori, uiti sa iti iei si pauza regulamentara de zece minute pe ora.

La sfarsitul zilei, te simti foarte obosit si nu mai ai energie nici macar pentru o plimbare.

Statul la calculator iti afecteaza direct sanatatea fizica si starea de spirit.

Problemele oculare, prima consecinta a statului la calculator

Cand lucrezi la calculator mai multe ore pe zi, ochii tai depun un efort urias pentru a se adapta nevoii tale de atentie si concentrare.

Aceasta suprasolicitare duce la urmatoarele simptome:

- oboseala insotita de senzatia ca nu mai vezi bine la distanta;
- uscaciune oculara, survenita atunci cand uiti sa clipesti;
- inrosirea ochiului;
- senzatia de usturime sau mancarime a ochiului;
- vedere incetosata;
- disconfort vizual, insotit de dificultati in distingerea detaliilor.

Efectele imediate ale utilizarii excesive a calculatorului sau laptopului sunt durerile de cap, vedereanin incetosata sau incapacitatea de a focaliza obiectele din departare.

Statul la calculator poate duce la paralizie

Dupa ochi, coloana are si ea mult de suferit. Din cauza faptului ca nu te misti ore in sir, oasele devin mai fragile, ceea ce duce in timp la deviatii ale coloanei vertebrale si osteoporoza.

Faptul ca ramai in aceeasi pozitie o perioada lunga de timp provoaca reducerea circulatiei sangelui catre muschi, tendoane si ligamente.

Asa se explica de ce te dor picioarele seara, dupa o zi la birou in fata calculatorului. Reducerea vascularizatiei duce si la aparitia varicelor.

In plus, poti experimenta crampe, amorteala la nivelul muschilor cefei, spatelui, bratelor si picioarelor. In timp, muschii tai isi pierd din forta si poti incepe sa resimti dureri in tot corpul.

Si mainile au de suferit. Cand scrii la calculator mai multe ore pe zi, folosind tastatura, te expui riscului de a dezvolta afectiuni ale incheieturilor si articulatiilor, ce pot duce in final la paralizie.

Calculatorul da depresie

Cercetatorii au descoperit ca este suficient sa petreci cinci ore pe zi in fata calculatorului pentru a te expune unui risc marit de depresie si insomnie.

Mai mult, cand ai un loc de munca care presupune lucratul la calculator sau la laptop mai multe ore pe zi sau chiar toata ziua, ai tendinta sa te izolezi de colegi.

Nu mai vorbim de faptul ca lipsa miscarii duce la acumularea kilogramelor in plus si la instalarea obezitatii.

Utilizarea calculatorului si a laptopului in exces da dependenta si mareste nivelul de stres. Dependenta de calculator, laptop sau tableta este foarte periculoasa, mai ales in cazul copiilor sau al adolescentilor.

De multe ori, este nevoie de terapie de specialitate pentru a contracara efectele negative ale acestui obicei. Copii care stau prea mult in fata acestor dispozitive devin introvertiti, refuza comunicarea, au probleme mari cu somnul si devin anxiosi sau depresivi.

Cum sa scapi de probleme?

Pastreaza mereu o distanta de aproximativ 80 de cm, intre ochi si monitor.

Stai asezat corect pe scaun, cu spatele drept, mainile sprijinite pe masa si talpile lipite de podea.

Ia o pauza de 10-15 minute la fiecare ora. Ridica-te de pe scaun, plimba-te sau fa un pic de streching pentru a-ti dezmorti muschii.

La fiecare 20 de minute, ia-ti ochii de la monitor si priveste in alta parte sau un perete alb. Nu uita sa clipesti.


Citeste si despre:

Ochelarii de protectie pentru calculator Jocurile pe calculator pot conduce la dementa? Cand se produce litiaza cu calculi de struvit? Litotripsia sau litotritia - o modalitate nedureroasa de a scapa de calculii renali Lucrul in fata calculatorului - pe cat de util, pe atat de nesanatos Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Care este diferenta dintre calculi biliari si pietrele la rinichi? Ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi (calculi renali) Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei) Calculul ovulatiei Nevoile de somn in functie de varsta. Calculator pentru un orar de somn sanatos