Locul de munca influenteaza depresia?

Actualizat: 03 Ianuarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Nu va puteti da seama de ce sunteti indispusi, aveti o stare accentuata de tristete sau sunteti depresivi in ultima vreme? Cele mai recente cercetari sugereaza ca una dintre cauze ar putea fi serviciul. Una din cinci persoane care lucreaza sufera de o boala psihica cum ar fi depresia sau anxietatea.

Astfel productivitatea la locul de munca va fi influentata in mod negativ. Iar numarul angajatilor cu semne de depresie a crescut in mod semnificativ in ultimul deceniu.

Principalul factor de stres este nesiguranta locurilor de munca care se adauga la unele probleme psihice de sanatate de care sufera unele persoane. Din pacate, multi dintre anagajati nici macar nu consientizeaza ca au nevoe de tratament. Presiunea de la locul de munca si mediul stresant de lucru pot determina o persoana sa isi faca planuri suicidale.

Semne ale stresului la locul de munca

Cercetatorii considera ca atunci cand este implicata depresia sunt prezente trei semne universale. Oricine experimenteaza unul sau mai multe dintre aceste simptome ar trebuie sa apeleze la medic.

Lipsa placerii. Depresia este usor de depistat atunci cand o persoana afiseaza modificari extreme sau dezvolta o atitudine apatica, severa. Termenul clinic pentru lipsa placerii pe termen lung este anhedonia care este practic descrisa ca fiind incapacitatea de a experimenta placerea. Alte indicii ar putea fi:
- dezinteresul pentru activitatea sexuala,
- pierderea poftei de mancare,
- lipsa de interes fata de hobby-urile interesante alta tdata
- lipsa entuziasmului fata de munca.

Insomnia. Atunci cand o persoana este deprimata, obiceiurile de somn pot fi influentate in mod negativ. Este posibil ca aceasta sa nu poata dormi noaptea in mod regulat (insomnie) sau sa dezvolte hipersomnie (somnolenta accentuata). Insomnia este situatia in care o persoana nu reuseste sa doama mai mult de 2-3 ore in fiecare noapte.

Ganduri sinucigase. Aparitia de ganduri morbide sau planuri sinucigase sunt semnale serioase de avertizare ca o persoana este deprimata. Cel care ajunge la acest punct, are nevoie de consiliere sau tratament medical imediat. Chiar daca aceste ganduri au aparut doar de putine ori, sunt o indicatie clara ca este necesar ajutorul de specialitate.

Expertii sfatuiesc ca atunci cand apar primele semne de depresie, inainte de a aparea gandurile sinucigase, sa se apeleze la psihoterapeut sau psihiatru. Micile schimbari in viata de zi cu zi, socializarea mai intensa ca inainte, sustinerea si suportul prietenilor si a familiei si introducerea de activitati relaxante pot contribui la imbunatatirea starii de spirit in doar cateva saptamani.

Daca, totusi, nu se modifica nimic, ba mai mult, simptomele sunt observate in mod evident si de catre cei din jur, este timpul sa se intervina medical. Situatia nu trebuie lasata sa se agraveze, intrucat depresia va fi mai dificil de tratat in stadii avansate. Pentru tratament poate fi necesara colaborarea dintre medicul psihiatru, psihoterapie si chiar administrarea de medicamente.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Stresul legat de locul de munca Managementul stresului provocat de locul de munca Cum sa va pastrati sanatatea la locul de munca Cum sa discutati cu copilul despre pierderea locului de munca Cefaleea cervicogena, cauzata de pozitia de la locul de munca Sfatul specialistului: Stii cum sa eviti accidentele de la locul de munca? Gustarile luate in timpul programului de lucru influenteaza negativ efectele dietelor Memoria si dificultatile de concentrare Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top 5 tipuri de dureri asociate cu munca la birou si remediile lor Boala muncii in exces sau sindromul Burnout Afectiuni si tratamente care pot afecta capacitatea de a conduce Concediul de odihna si starea de sanatate Medicamentele si alcoolul - inamicii somnului linistit Modalitati de a preveni depresia prenatala Cafeaua previne depresia