Leziuni repetitive de stres provocate de utilizarea calculatorului

Actualizat: 14 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt leziunile de stres repetitiv


Calculatoarele au un rol foarte important in viata de zi cu zi, insa lucrul pe perioade indelungate in fata calculatorului poate fi o activitate ce poate declansa dureri de gat, spate, brate si in alte zone ale corpului. Fenomenul este destul de serios si poarta denumirea de leziuni de stres repetitiv provocate de activitatile implicate de utilizarea calculatorului.

Majoritatea persoanelor care sufera de acest inconvenient sunt adultii, dar poate afecta si copiii intrucat si acestia petrec destul de multe ore in fata calculatoarelor. Parintii ar trebui sa sa previna aparitia acestei afectiuni limitand timpul petrecut de copii in fata calculatorului. Leziunile de stres repetitiv includ un grup de conditii cauzate de suprasolicitarea articulatiilor ce pot varia ca tip si severitate.

Activitatile care implica timp indelungat petrecut in fata calculatorului sau a jocurilor video, cantatul la instrumente muzicale sau alte miscari repetitive cum ar fi cele sportive (tenis, de exemplu) pot duce la dezvoltarea leziunilor de stres repetitiv. In plus, suprasolicitarea articlulatiilor perioade indelungate de timp poate sa favorizeze aparitia altor afectiuni precum:
- sindromul de tunel carpian
- radiculopatia cervicala
- epicondilita
- chistul pe ganglion
- distrofia simpatetica reflexa
- tendinita.

Articulatia este iritata in urma acumularii de lichid in exces in scopul de a ameliora stresul asupra tendonului sau muschiului.

Alte afectiuni favorizate de prezenta leziunilor de stres repetitiv

Sindromul de tunel carpian. Daca o persoana se confrunta cu dureri, furnicaturi si amorteli in zona mainilor, probabil ca sufera de sindrom de tunel carpian. Afectiunea este caracterizata de prezenta unor inflamatii in interiorul unui tunel ingust format din os si ligament la incheietura mainii, care inconjoara nervii ce conduc impulsurile senzoriale si motorii la si de la mana.
Radiculopatie cervicala se refera la comprimarea unui disc din zona gatului, de multe ori legata de obiceiul de a tine telefonul intre umar si ureche.
Epicondilita este o afectiune mai putin intalnita, cunoscuta sub denumirea de cotul jucatorului de tenis si se refera la durerea localizata in cot.
Chistul ganglionar este caracterizat prin prezenta unei umflaturi sau a unei mase la incheietura mainii compusa dintr-o substanta gelatinoasa rezultata din invelisul articulatiei sau tendonului.
Distrofia simpatetica reflexa este o afectiune rara, incurabila care este destul de dureroasa si are ca simptome: maini uscate, umflate si pierderea controlului asupra muschilor.
Tendinita se refera la fisurarea si inflamatia tendoanelor care fac legatura dintre oase si muschi.
Simptome de suprasolicitare a ochilor includ spasmele sau zvacnirile de la nivelul ochilor, gatului, senzatie de mancarime, arsura sau ochi uscati, vedere incetosata sau dubla, sensibilitate crescuta la lumina.

Prevenirea leziunilor de stres repetitiv

Plasarea corecta a calculatorului, tastarea la acesta intr-o pozitie corecta, mobilierul ergonomic (mai putin obositor si incomod) previn aparitia leziunilor. Cand se utilizeaza computerul ca si alte echipamente, obiectivul este sa se diminueze atat intensitatea cat si repetitivitatea miscarilor, sa se asigure pauze adecvate, dar si o pozitionare si un suport bun.

Mobilierul poate reprezenta un periocl in cazul in care nu asigura o postura buna si o pozitie corecta a mainilor in timpul tastarii. Nu se va folosi mobilierul de bucatarie pentru a lucra la calculator, scaunul va fi reglat in functie de inaltimea fiecarei persoane, tinandu-se cont de inaltimea biroului, astfel incat tastatura sa poata ajunge la nivelul coatelor si trunchiul la inaltimea monitorului.

Folosirea in conditii corecte a calculatorului

Iata cateva indicatii pentru ca orice persoana sa se simta confortabil cand utilieaza calculatorul:
Pozitia picioarelor. Picioarele vor sta intr-o pozitie confortabila, pe podea sau pe un suport pentru picioare, astfel incat sa se formeze un unghi de 90 de grade intre picioare, sold si coloana vertebrala. Un suport pentru ridicarea picioarelor poate ajuta persoanele mai scunde sa obtina o pozitie corecta si ergonomica.
Pozitia scaunului. Trebuie sa existe posibilitatea de a se regla inaltimea scaunului, unghiul din spate si cotierele.
Pozitia spatelui. Spatele trebuie sa fie sprijinit de un suport lombar reglabil.
Unghiul incheieturilor. Incheietura trebuie sa se afle intr-o pozitie neutra atunci cand se foloseste tastatura sau mouse-ul, dar in nici un caz bratele nu vor fi prea flexate sau prea intinse.
Pozitia monitorului. Partea de sus a ecranului trebuie sa fie aliniata cu fruntea celui care utilizeaza computerul. Distanta dintre ecranul computerulu si cel care-l utilizeaza trebuie sa fie de aproximativ 60 cm. In cazul in care monitorul este utilizat de intreaga familie, acesta trebuie sa fie usor de reglat.
Pozitia coatelor. Unghiul format de coate trebuie sa fie de 90 grade in raport cu partea superoara a bratelor. Coatele trebuie sa fie tinute aproape de partile laterale ale corpului astfel incat sa nu presupuna indoirea articulatiilor in timpul tastarii.
Pozitionarea tastaurii. Tastatura trebuie sa fie pozitionata la maxim un metru deasupra podelei si sa fie reglabila pentru a putea fi ridicata la inaltime in cazul copiilor sau a oamenilor care nu sunt foarte inalti. Unele tastaturi alternative, beneficiaza de aranjarea tastelor intr-un format circular convenabil, mai degraba decat pozitionarea laterala sau in partea de sus a tastaturii, in randuri sau coloane. Designul curbat sau in parti ofera un grad de confort mai mare celui care le utilizeaza, oferind o pozitie mult mai naturala pentru maini si incheieturi.

Tratamentul leziunilor de stres repetitiv

Stresul repetitiv sau simptomele traumatice cumulate includ furnicaturi, amorteala si durere ceea ce indica faptul ca are loc o afectare progresiva a nervului si musculaturii. Daca apare oboseala excesiva sau rigiditatea la nivelul gatului sau a spatelui, sau oricare dintre manifestarile de mai sus, se va consulta medicul.

Tratamentul variaza in functie de tipul leziunilor, astfel ca medicul poate prescrie comprese reci pentru reducerea inflamatiei sau repaus pentru diminuarea iritatiei si accelerarea vindecarii. Dupa ce inflamatia si durerea au disparut, medicul poate recomanda un program de reabilitare si exercitii fizice pentru tonifierea muschilor si prevenirea rigidizarii articulatiilor. Planul de tratament ar putea include medicamente antiinflamatorii pentru reducerea durerii.


Citeste si despre:

Tulburarile articulatiei temporo-mandibulare Durerile articulare (artralgia) Solutii eficiente sa combati inflamatiile articulare Cum sa va mentineti articulatiile sanatoase 7 exercitii pentru maini, care atenueaza durerile articulare Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 8 sfaturi utile sa va mentineti articulatiile sanatoase 10 exercitii pentru maini care amelioreaza durerile articulare Durerile articulare: cum sa le depistati si cum sa le tratati la domiciliu? 6 cauze surprinzatoare ale durerilor articulare Cum ne putem mentine articulatiile sanatoase?