De ce ne imbolnavim mai usor odata cu venirea frigului?

Actualizat: 07 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Imbolnavirea si umiditatea


Frunzele copacilor isi schimba culorile, temperatura este in scadere, iar lunile mai racoroase sunt pe drum. Multe persoane asociaza vremea rece cu imagini cu bauturi calde, locuri confortabile langa semineu, ploaie, zapada si multe alte lucruri, dar nu trebuie sa se uite de frigul deranjant si episoadele de gripa si raceala.

De asemenea, multe persoane considera ca lunile mai racoroase ridica riscul de imbolnavire, mai ales din cauza ploilor. Totusi, expertii au constatat ca precipitatiile nu sunt de vina pentru imbolnavirile frecvente.

Lunile reci si infectiile respiratorii

Toamna si iarna sunt alcatuite din luni reci in care exista numeroase infectii respiratorii. Aceste infectii sunt transferate mai usor in timpul anotimpurilor reci din doua motive.

Primul motiv consta in faptul ca oamenii petrec mai mult timp in spatii inchise, aproape unul de altul, astfel incat contactul fata in fata este mult mai prelungit.

Al doilea motiv este corelat cu umiditatea. In general, virusii sunt transmisi de la o persoana la alta atunci cand distanta dintre acestia este de aproximativ 90-100 de centimetri.

Cand umiditatea este scazuta, asa cum se intampla in anotimpurile reci, agentii patogeni raman in aer o perioada mult mai lunga, astfel incat oamenii ce stau aproape unul de altul ii pot respira mult mai usor.

Un lucru frecvent auzit este reprezentat de faptul ca ploaia poate provoca raceli, mai ales atunci cand hainele se uda si nu sunt schimbate. Astfel, multi parinti isi tin copiii in casa atunci cand afara vremea este capricioasa. Totusi, specialistii subliniaza faptul ca umiditatea produsa de ploi nu duce la raceala, dar ca oamenii coreleaza momentele in care s-au udat cu cele in care s-au imbolnavit. Totusi, aceasta corelatie nu este neaparat bazata si pe cauzalitate.

Expertii din domeniul medical considera ca miturile legate de vremea umeda si episoadele de gripa si raceala au evoluat probabil din cauza unei intelegeri inadecvate a virusurilor. De asemenea, corelatia dintre vremea rece si imbolnavire este facuta de populatie si pe baza faptului ca senzatiile simtite de oameni atunci cand sunt uzi si reci sunt asemanatoare cu cele pe care le au cand racesc.

Virusii prospera pe vremea rece, astfel incat sansele de imbolnavire pe acest tip de vreme sunt mai mari. Totusi, trebuie inteles faptul ca bolile virale, dar si cele bacteriene, survin daca are loc expunerea la agentul infectios, indiferent de vremea de afara. De asemenea, specialistii afirma ca in fiecare an exista milioane de cazuri de raceala comuna, fiecare adult racind de aproximativ 2-3 ori pe an, iar copiii chiar si de mai multe ori. Majoritatea oamenilor racesc in anotimpurile reci, dar trebuie retinut ca boala poate surveni in orice moment al anului, fie ca ploua sau nu.

Astfel, trebuie retinut ca sansele de imbolnavire sunt mai sporite in timpul lunilor reci, dar nu ploile sau ninsorile sunt de vina. De asemenea, trebuie inteles faptul ca frecventa imbolnavirilor creste in aceasta perioada, dar virusii traiesc mai mult timp la temperaturi reduse si cu umiditate scazuta.

Exista un sezon al racelii si gripei?

Raceala si gripa sunt doua afectiuni ce pot surveni pe tot parcursul anului. Totusi, frecventa cea mai crescuta este intalnita toamna si iarna. Expertii sustin ca vremea mai rece poate permite virusului gripal sa circule mai usor, dar si alti factori sunt de vina pentru cresterea numarului de cazuri de gripa si raceala din timpul toamnei si iernii.

In conditii potrivite, multi virusi pot rezista perioade mult mai lungi la temperaturi mai reci. De asemenea, cercetatorii au putut stoca probe ale virusului gripal chiar si cateva zile in frigiderele din laboratoare. Totusi, s-a constatat ca temperaturile prea scazute, precum cele din congelator, ar putea inactiva rapid virusurile.

Temperatura si umiditatea sunt doua elemente importante ale modului in care bolile se transmit mai frecvent toamna si iarna, dar nu pot explica totul. Activitatea umana si tendinta oamenilor de a sta in grupuri mai stranse in anotimpurile reci sunt alti factori ce pot juca roluri importante in imbolnaviri.

In plus, in zonele temperate, sezonul gripei coincide cu lunile mai reci. Totusi, in zonele tropicale gripa este asociata adesea cu anotimpurile ploioase si poate sa apara pe tot parcursul anului, avand varfuri atat in lunile de iarna cat si in cele de vara.

Lipsa unei expuneri regulate la lumina soarelui in lunile mai reci poate afecta sistemul imunitar, astfel incat riscul de imbolnavire poate creste. Totusi, specialistii afirma ca acesta este un domeniu care are nevoie de studii suplimentare, deoarece rolul luminii solare este slab inteles.

In orice caz, lumina ultravioleta produsa de soare este un bine-cunoscut decontaminant, iar din punct de vedere istoric, expunerea la soare a fost folosita pentru a trata pacientii cu tuberculoza chiar inainte de descoperirea terapiei actuale cu antibiotice.

Reducerea riscului de imbolnavire

Specialistii din domeniul sanatatii recomanda adoptarea unor modalitati prin care sa se reduca riscul de imbolnavire. Unul dintre cele mai importante moduri in care raceala si gripa pot fi evitate consta in spalarea regulata a mainilor. Acestea trebuie spalate riguros cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde. De asemenea, persoanele trebuie sa fie atente si sa evite atingerea fetei, a ochilor, a nasului sau a gurii cu mainile nespalate sau cu diferite obiecte ce ar putea fi contaminate.

O alta metoda de profilaxie este reprezentata de evitarea colectivitatilor. Evitarea contactului strans cu persoanele ce tusesc sau stranuta este extrem de importanta. Strangerea mainilor trebuie evitata, deoarece si in acest mod se pot transmite germeni. Purtarea de masti de protectie este valabila si in cazul persoanelor sanatoase, dar si a celor bolnave, deoarece pot impiedica germenii sa iasa din organismul infectat sau sa patrunda in cel sanatos.

In plus, suprafetele atinse frecvent in casa trebuie dezinfectate in mod regulat. Cateva astfel de obiecte sunt reprezentate de manere, chei, telecomenzi, robineti etc. Obiecte contaminate sunt regasite si in activitatile de zi cu zi, cateva exemple fiind reprezentate de barele de sustinere din mijloacele de transport sau balustradele din diferite institutii publice.

Chiar daca specialistii au confirmat faptul ca ploile nu duc in mod direct la raceli, se recomanda imbracamintea protectoare si calduroasa. De asemenea, specialistii indica adoptarea unei alimentatii echilibrate, un consum crescut de lichide, dar si un program de odihna eficient.

O alta metoda de protejare impotriva gripei o reprezinta vaccinul antigripal. Discutia cu medicul de familie este foarte importanta, acesta indicand asupra momentului in care vaccinarea trebuie realizata, dar si toate conditiile in care trebuie facuta.

Concluzii

Multe persoane considera ca imbolnavirea este mai frecventa in timpul anotimpurilor reci din cauza frigului si a precipitatiilor. Acest lucru este valabil doar din anumite puncte de vedere, ploile nefiind agenti etiologici pentru raceala sau gripa. Totusi, virusii se transmit mult mai usor la temperaturi si umiditati joase.

Indiferent de aceste lucruri, populatia trebuie sa apeleze la metode de profilaxie a imbolnavirilor. Discutia cu medicul de familie poate ajuta la detectarea celor mai bune metode de protectie, printre acestea gasindu-se vaccinarea antigripala, spalarea pe maini si evitarea locurilor aglomerate.

Bibliografie:
Elizabeth Pratt, You’re More Likely to Get Sick in the Winter — But Not for the Reasons You Think, https://www.healthline.com/health-news/sick-in-rainy-weather-reasons


Citeste si despre:

Cum sa monitorizati mai usor cate calorii consumati in fiecare zi Cum sa devii motivat mai usor? Cum sa depasiti mai usor momentele de tristete Cum sa renuntati mai usor la obiceiurile nesanatoase 14 plante care ne fac somnul mai usor Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei Fructele si legumele nespalate te pot imbolnavi – parazitii intestinali 10 metode pentru a fi mai optimisti, mai increzatori 9 alimente recomandate cand aveti gripa Gripa - cum separam mitul de adevar