In timpul sezonului gripei si racelilor, majoritatea oamenilor cunosc faptul ca trebuie sa-si acopere gura si nasul cu batiste de unica folosinta atunci cand stranuta sau tusesc si sa-si spele mainile pentru a evita contactul direct cu virusii si microbii.
Ce altceva se mai poate face?
Cercetarile sugereaza ca, alaturi de alte masuri, poate fi adoptata o dieta care nu doar ca ajuta la prevenirea gripei si racelilor, dar amelioreaza si simptomele acestora in cazul imbolnavirii.Medicii au confirmat de multa vreme ca oamenii care au deficit de nutrienti dezvolta mai multe infectii decat cei care se hranesc adecvat. Sistemul imunitar are nevoie de anumite substante nutritive pentru a fi puternic si pe deplin functional. Iar multe dintre alimente sunt mai eficiente decat suplimentele alimentare.
Supa de pui a fost un remediu apreciat contra racelilor inca din vremea grecilor antici. Cercetatorii au confirmat ca supa de pui functioneaza ca un tratament eficace pentru ameliorarea si prevenirea racelilor, intrucat contine un numar ridicat de substante care stimuleaza vindecarea.
Printre cele mai importante alimente care pot fi utilizate pentru combaterea racelii si a gripei se enumera:
- Portocale
- Avocado
- Spanac
- Rosii
- Ardei gras
- Broccoli
- Usturoi
- Grapefruit
- Carne slaba
- Iaurt.
Oricine poate incerca urmatoarele sugestii alementare care au scopul de a stimula imunitatea si a apara organismul de virusi si bacteriile intalnite in cazul gripei si a racelilor, dar care ajuta si la o recuperare rapida daca boala s-a declansat. Meniul a fost elaborat pentru o perioada de 7 zile pentru a fi o sursa de inspiratie pentru orice persoana care doreste sa se protejeze in mod suplimentar in sezonul gripei si al racelilor.
Micul dejun: Paine din cereale integrale cu omleta si branza degresata. Se va servi un pahar de lapte degresat sau cu un continut scazut de grasime ori de soia (toate acestea contin vitamina D).
Pranz: Curcan la gratar sau preparat prin fiebere si sandwich cu avocado, rosii si ceapa pe paine integrala, pepene galben taiat cubulete si o cana de cea verde, fierbinte.
Cina: Salata de spanac cu somon la gratar si fructe de padure, acoperite cu sos vinaigrette facut cu ulei de canola, servite alaturi de un bol fierbinte de supa de legume.
Mic dejun: Se vor amesteca o banana, cateva linguri de seminte de in macinate si cateva capsuni neindulcite cu iaurt cu probiotice.
Pranz: Sandwich cu piept de pui la gradar cu salata verde, ceapa si sos de rosii pe o felie de paine din cereale integrale, la care se adauga un sos de endamame (soia verde) si ceai verde fierbinte proaspat preparat.
Seara: Chilli preparat din carne rosie slaba, servit alaturi de un cartof copt in coaja si salata de spanac sau o salata cu pere si nuci, la care se adauga un dressing de vinaigrette din zmeura, preparat cu ulei de canola.
Mic dejun: Cereale integrale servite cu fructe proaspete/congelate de padure, iaurt probiotic si ceai sau cafea proaspat preparata.
Pranz: Sandwich cu salata de ton (facuta dintr-o conserva de ton in apa, ceapa tocata, vinaigrette din ulei de canola in loc de maioneza), cu paine din cereale integrale, morcovi, salata de fructe (cu kiwi, portocale si/sau fructe de padure) si ceai verde fierbinte proaspat preparat.
Cina: Friptura din carne de vita gatita cu ulei de canola si garnitura de legume (ardei gras rosu, buchetele de broccoli), acoperite cu seminte de in macinate, fistic si fructe de padure, alaturi de o cana de ceai verde, negru sau de cafea proaspat preparata.
Mic dejun: Ovaz cu lapte degresat sau lapte de soia (imbogatit cu vitamina D) si acoperit cu seminte de in macinate, nuci, fistic si fructe de padure proaspete
Pranz: Mancare de fasole (neagra sau pinto) uscata, braza degresata, rosii tocate si ceapa, servita alaturi de mango proaspat, papaya, pepene galben sau/si o ceasca de ceai verde fierbinte proaspat preparat.
Cina: Spaghete cu ciuperci si usturoi marinara si taitei din faina integrala de grau, servite cu conopida preparata la aburi si un pahar de lapte degresat sau cu un continut scazut de grasimi.
Mic dejun: Un bol de stafide (sau alte cereale intregi pentru micul dejun fortifiate cu fier sau vitamina D), alaturi de un bol de lapte cu un continut redus de grasimi sau soia (imbogatita cu vitamina D), doua bucati de carnati din soia, o ceasca de ceai verde sau cafea proaspat preparate.
Pranz: Sandvich cald cu branza cu continut redus de grasime si paine din cereale integrale, servit cu supa de ceapa cu bulion si o ceasca de struguri.
Cina: Tacos de peste cu tortilla de porumb sau tortilla de faina de greu integral, halibut fript, varza tocata si sote de ardei si ceapa cu mango sau salsa de rosii.
Mic dejun: Omleta cu ciuperci si spanac din trei oua, servita cu paine prajita de grau integral si un pahar de lapte degresat sau cu un continut redus de grasimi.
Pranz: Platou cu fructe asortate si branzeturi cu continut redus de grasime, biscuiti din faina integrala sau felii de bagheta de grau integral, fructe taiate felii sau cuburi (pepene galben, pepene rosu, capsuni, mere etc.) si o cana de ceai fierbinte proaspat preparat.
Cina: Pui si fasole neagra, quesadilla din legume (tortilla de grau integral, fasole neagra, avocado, branza cu un continut redus de grasime, piept de pui dezosat fara piele si ceapa), servite cu salsa de rosii sau mango, iaurt si parfait de fructe proapete.
Mic dejun: Vafe din cereale integrale cu ulei de canola, servite cu mere coapte cu scortisaora si ceai sau cafea proaspat preparate.
Pranz: Salata de paste cu paste amestecate cu nuci prajite, broccoli, rosii, masline verzi, pesto preparat cu ulei de masline sau ulei de canola, servita cu felii de pere si branza cu continut redus de grasime, lapte degresat sau cu un continut redus de grasimi.
Cina: Friptura la cuptor sau innabusita, lent preparata, cu usturoi, morcovi si cartofi.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.