Conceptii gresite despre vaccinare

Actualizat: 26 Septembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Unii parinti au reticente, privind vaccinarea lor sau a copiilor lor. Exista mai multe cauze care pot declansa aceasta teama. Unii oameni au obiectii religioase sau filozofice, altii considera ca vaccinarea obligatorie este un amestec al guvernului in ceea ce ei considera ca ar trebui sa reprezinte o alegere personala.

Altii sunt preocupati de siguranta sau eficacitatea vaccinurilor sau cred ca prevenirea bolilor prin vaccinare prezinta un risc grav pentru sanatate.

Vaccinurile pot provoca autism?


Oamenii de stiinta au studiat acest aspect ani de zile, pe grupuri mari de copii si nu au gasit nicio dovada ca ar exista vreo legatura intre vaccinuri si autism. De asemenea, nu exista nicio relatie dintre timerosal (conservant gasit in vaccinul antrigripal) si autism.

Studiul original care a sugerat o asociere intre vaccinuri (in special vaccinul rujeolic, urlian si rubeolic) si autism s-a dovedit a fi eronat. Rezultatele publicate initial au fost retractate.

Vaccinurile pot declansa tulburari autoimune sau sindromul mortii subite la nou-nascuti?


Nu. Posibil sa fii auzit ca vaccinurile pot cauza boli autoimune (in cazul carora sistemul imunitar ataca organismul, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1 si scleroza multipla). Acest lucru nu este adevarat. Oamenii de stiinta au studiat intensiv si nu au gasit nicio dovada care sa confirme ca vacinurile provoaca tulburari autoimune.

Vacinurile nu provoaca nici sindromul mortii subite la nou-nascuti. Mitul a luat nastere atunci cand s-a constatat ca unii dintre copiii care au murit din cauza sindromului mortii subite infantile, au fost in prealabil imunizati cu vaccin antidifteric, antitetanos si antiperutssis. Se pare ca acest lucru a fost doar o coincidenta, deoarece acest sindrom se manifesta la aceeasi varsta la care se administreaza vaccinul.

Vaccinurile contin ingrediente toxice?


Substantele din compozitia vaccinurilor sunt evaluate si verificate pentru a putea fi utilizate in siguranta.

- Timerosal - este un conservant adaugat in unele vaccinuri. Deoarece contine mercur, unii cercetatori au investigat daca nivelul de mercur din vaccinurile administrate in copilarie ar putea deteriora sistemul nervos. Nu s-a descoperit nicio dovada ca aceste cantitati mici de mercur dauneaza sistemului nervos al copiilor. Singurele vaccinuri pentru copii, care contin timerosal, sunt vaccinurile antigripale.

- Aluminiul - este folosit in unele vaccinuri pentru a produce o reactie puternica a sistemului imunitar, intrucat vaccinul poate contine o cantitate mai mica de germeni slabiti. Aluminiul se gaseste in mod natural in aer, apa si alimente. Cantitatea de aluminiu din vaccinuri nu este mai mare decat cea din laptele matern si laptele praf.

- Formaldehida ajuta la fabricarea vaccinurilor. Aceasta este utilizata pentru inactivarea anumitor virusuri si toxine. Vaccinurile contin doar o cantitate foarte mica de formaldehida, intrucat aceasta este eliminata in mare parte atunci cand este purificat vaccinul, in timpul procesului de fabricatie. Cantitatea acestei substante din vaccinuri este mult mai mica decat cea care se regaseste in mod normal in corpul unui bebelus.


Citeste si despre:

Mituri despre gripa Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antigripala Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Vaccinarea anti-haemophilus influenzae B (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinul antigripal: mituri Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile Vaccinarea in prevenirea hepatitei virale B Vaccinarea DTP (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antirujeolica (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antivaricela (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antihepatita A (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)