Vaccinarea DTP (vaccinare inclusa in programul national de imunizari)

Actualizat: 09 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Vaccinarea DTP este un tip de imunizare simultana antidifterica, antitetanica si antipertussis conform calendarului de vaccinari.

Mod de administrare

Schema de vaccinare
Varsta
Vaccin

Observatii

Primovaccinarea - doza 1
2 luni
0,5 ml i.m. DTP
+ VPOT, anti-hep.B*

Primovaccinarea - doza 2
4 luni
0,5 ml i.m. DTP
+ VPOT



Primovaccinarea - doza 3
6 luni
0,5 ml i.m. DTP
+ VPOT, anti-hep.B*

Revaccinarea I
12 luni
0,5 ml i.m. DTP
+ VPOT



Revaccinarea II
35-36 luni
0,5 ml i.m. DTP




Revaccinarea III
7 ani
0,5 ml i.m. DT




Revaccinarea IV
14 ani
0,5 ml i.m. DT




Revaccinarea V
24 ani
0,5 ml i.m. dT
cu rapeluri la 10 ani

Efecte secundare si contraindicatii

Efecte secundare:

- reactii locale: eritem (roseata), nodul, durere la locul administrarii

- reactii generale: febra (24-48 h), plans persistent, convulsii (primele 3 zile) - ultimele doua reactii fiind datorate vaccinului pertussis.

Printre contraindicatii, cea mai importanta este encefalopatia cu debut in primele 7 zile dupa prima doza.

Nota: Bivaccinul diftero-tetanic (DT) este utilizat la revaccinarile III-IV din schema de vaccinare si la copiii cu contraindicatii si precautii de vaccinare pentru componenta pertussis.

Dupa varsta de 3 ani componenta pertussis poate provoca uneori accidente grave. Vaccinarile si revaccinarile dupa varsta de 14 ani se efectueaza cu vaccin DT (tip adult), avand in vedere cresterea riscului fenomenelor alergice la anatoxina difterica odata cu inaintarea in varsta.


Citeste si despre:

Vaccinarea antihepatita B (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Programul national de vaccinari obligatorii Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antigripala Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Ce este testosteronul si care sunt rolurile acestuia in organism? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Vaccinarea anti-haemophilus influenzae B (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinul antigripal: mituri Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile Vaccinarea in prevenirea hepatitei virale B Vaccinarea antirujeolica (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antivaricela (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antihepatita A (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)