Vaccinarea anti-haemophilus influenzae B (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)

Actualizat: 31 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Din 1990 exista vaccinuri aprobate si pentru vaccinarea copiilor incepand de la varsta de 6 saptamani. Toate vaccinurile sunt sigure si eficiente. Toti copiii ar trebui sa fie Hib vaccinati incepand de la varsta de 2 luni. Vaccinul Hib (vaccinul anti-haemophilus influenzae B) poate fi administrat simultan cu alte vaccinuri. Sunt disponibile si o serie de vaccinuri combinate, de exemplu Pentacthib (DTP, polio inactivat, Hib).
Imunizarea activa a copiilor impotriva infectiilor invazive produse de Hib, incepand cu varsta de 2 luni.

Mod de administrare

Se administreaza intramuscular.
Locul injectarii: fata anterolaterala a coapsei (la copiii sub 2 ani) sau regiunea deltoidiana (la copiii peste 2 ani).

Schema de vaccinare

Doza recomandata pentru vaccinare este de 0,5 ml, iar schema de vaccinare depinde de varsta copilului, dupa cum urmeaza:
- intre 2 - 6 luni: 3 doze, la interval de 1-2 luni, urmate de un rapel la 12 luni de la a 3-a doza
- intre 6 luni - 1 an: 2 doze, la interval de 1-2 luni, urmate de un rapel la 12 luni de la a 2-a doza
- intre 1 an - 5 ani: 1 doza ml, fara rapel.

Efecte secundare si contraindicatii

Nu au fost observate reactii secundare deosebite, locale sau generale, la acest vaccin. Vaccinul este interzis la copiii sub varsta de 6 saptamani, hipersensibilitate la unul din constituentii vaccinului, boli acute febrile moderate sau severe.
Nu constituie o contraindicatie pentru vaccinare infectiile minore si infectia cu virusul hiv HIV. Daca se administreaza simultan cu alte vaccinuri, acestea se vor injecta in zone anatomice diferite.


Citeste si despre:

Calmantele indicate in functie de tipul durerii Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (DZ tip 1) Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (DZ tip 2) 8 semne de avertizare a prezentei diabetului de tip 2 Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2 Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Infectia cu Haemophilus influenzae tip b (Hib) Ce este testosteronul si care sunt rolurile acestuia in organism? Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2 Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2 Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1 Viata persoanelor cu diabet zaharat de tip I