Vaccinarea antipneumococica (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)

Actualizat: 31 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Vaccinul antipneumococic disponibil contine antigenele capsulare a 23 de serotipuri, care cauzeaza 90% din infectii, acesta fiind imunogenic la persoanele cu varsta mai mare de 2 ani. Din anul 2000 s-a introdus pe plan international un vaccin 7-valent conjugat, care poate fi administrat copiilor cu varsta mai mica de 2 ani.

Se recomanda pentru prevenirea infectiilor pneumococice, in special respiratorii, la pacientii cu risc crescut in varsta de peste 2 ani.
Vaccinul se recomanda in special urmatoarelor categorii:

- pacientilor splenectomizati, cu siclemie, sau inaintea splenectomiei
- varstnicilor (in special peste 60 de ani)
- pacientilor cu boli cronice (cardiovasculare, pulmonare, diabet, ciroza)
- pacientilor imunocompromisi, inclusiv pacientilor cu infectie HIV simptomatica sau asimptomatica
- persoanelor institutionalizate (camine, spitale etc.).

Mod de administrare

Intramuscular dar si subcutanat, 0,5 ml pe doza.

Schema de vaccinare

Imunizarea primara: O singura doza este suficienta pentru a proteja organismul impotriva serotipurilor pneumococice continute in vaccin.

Revaccinarea: Nu se administreaza mai devreme de 5 ani, de la prima vaccinare, exceptie facand persoanele care au risc crescut de imbolnavire sau subiectii care urmeaza un tratament cu imunosupresoare.

Efecte secundare si contraindicatii

S-au semnalat urmatoarele efecte secundare:
- aparitia unei reactii de hipersensibilizare
- uneori, oboseala, durere usoara si induratie la locul injectiei, asociate, in unele cazuri, cu febra moderata, cu durata medie de 24 ore
- in cazuri rare aparitia unor reactii generale minore (astenie, febra, frison, cefalee) care nu depasesc 24 ore
- o revaccinare precoce poate provoca reactii locale mai importante.

Vaccinul este contraindicat in urmatoarele cazuri:
- reactie post-vaccinala puternica dupa o vaccinare precedenta
- o vaccinare precedenta datand de mai putin de 5 ani.


Citeste si despre:

Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antigripala Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Vaccinarea anti-haemophilus influenzae B (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinul antigripal: mituri Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Ce este testosteronul si care sunt rolurile acestuia in organism? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile Vaccinarea in prevenirea hepatitei virale B Vaccinarea DTP (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antirujeolica (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antivaricela (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antihepatita A (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antihepatita B (vaccinare inclusa in programul national de imunizari)