Autismul - Investigatii si testari

Actualizat: 17 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Specialistii recomanda diverse metode de screening pentru depistarea autismului la copii, care vor fi instituite inca din timpul consultatiilor medicale pe care micutii le fac in mod regulat la medicul pediatru.

Prin acest mod, doctorii vor putea sa identifice semnele si manifestarile precoce specifice bolii. Diagnosticul si tratamentul timpuriu pot ajuta la stabilirea potentialului si capacitatilor reale ale unui copil.

Atunci cand este depistata o intarziere in dezvoltare, testele si investigatiile suplimentare pot ajuta specialistii sa stabileasca daca problema existenta are vreo legatura cu autismul sau cu alte tulburari pervazive de dezvoltare (PDD) sau cu alte stari sau boli cu simptome similare, cum ar fi intarzierile de limbaj sau cu tulburarile de personalitate evitante.

In cazul in care medicul care realizeaza consultul nu dispune de suficienta experienta profesionala sau nu este specializat in probleme legate de dezvoltarea psihica a copilului, va recomanda un specialist, de obicei, un psihiatru pentru copii sau adolescenti, psiholog, neurolog sau un logoped pentru testari suplimentare.

Testari

Evaluari ale comportamentului - Pentru acest timp de investigatie se vor folosi diverse chestionare si ghiduri pentru a se determina tipul specific de intarziere in dezvoltarea unui copil.

Acestea includ:

- Istoricul medical - medicul va pune intrebari generale legate de dezvoltarea copilului, cum ar fi cele referitoare la modul in care un copil arata sau indica parintilor anumite lucruri, dar nu un obiect sau un lucru anume. Copiii cu autism deseori arata obiectele pe care le doresc dar nu verifica daca parintii identifica sau se uita la elementul indicat. Aceste criterii de diagnostic sunt concepute pentru copii mai mari de 3 ani;

- Alte tipuri de chestionare care au rolul de a analiza comportamentul copilului - se vor aplica si alte teste suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic corect care vor fi adresate mai ales copiilor cu varsta mai mica de 3 ani;

- Observatii clinice - specialistul va observa copilul care prezinta intarzieri ale dezvoltarii, in diferite situatii. Parintii pot solicita interpretarea anumitor comportamente pentru a se analiza daca acestea sunt sau nu normale pentru copil in anumite circumstante;
- Teste pentru evaluarea dezvoltarii si a inteligentei - medicii recomanda ca aceste teste sa se realizeze pentru a se stabili daca intarzierile existente in dezvoltarea unui copil pot afecta capacitatea acestuia de a gandi si de a lua decizii;

- Evaluarea dezvoltarii fizice si diverse analize de laborator - acestea vor fi folosite pentru a se preciza daca o problema fizica poate fi cauza simptomelor. Pot include examinari fizice - inclusiv masurarea circumferintei craniene, masuratori privind greutatea si inaltimea copilui se vor face pentru a se stabili daca acesta se incadreaza in limitele normale de dezvoltare si crestere;

- Teste auditive (audiometrice) - sunt utilizate pentru a se determina daca problemele de auz sunt cauzate de intarzieri in dezvoltare, in special daca sunt afectate abilitatile sociale si modul de folosire al limbajului;

- Analize medicale pentru identificarea unei eventuale intoxicatii cu plumb - acestea vor fi necesare mai ales in cazul in care copilul prezinta simptomele afectiunii numita pica (unul din principalele simptome il reprezinta dorinta, pofta de a consuma unele substante care nu fac parte din categoria produselor alimentare, cum ar fi vopsea de pe pereti etc.).

Copiii care prezinta intarzieri in dezvoltare de obicei continua sa introduca in gura obiectele, chiar daca acest obicei nu este specific etapei lor de dezvoltare. Aceasta practica poate duce la intoxicatii cu plumb sau alte substante care trebuie identificate si tratate cat mai curand posibil.

In situatii speciale, pot fi efectuate si anumite analize si teste suplimentare de laborator, printre care si:

- analiza cromozomilor - ar putea fi solicitata de specialisti in cazul in care un copil manifesta retard mintal sau exista retard mental in istoricul familial. De exemplu, sindromul X fragil implica o serie de probleme specifice copiilor la care inteligenta se afla sub nivelul normal. De asemenea, prin intermediul acestei analize poate fi identificat si comportamentul de tip autist;

- electroencefalograma - se va face in cazul in care printre simptomele manifestate de copil se afla convulsiile sau cand are loc o regresie in dezvoltare;

- RMN - acest tip de investigatie se va face daca exista semne legate de posibile modificari (diferente) in structura creierului.

Diagnostic precoce

Medicii care consulta sugarii si copiii in timpul vizitelor de rutina ar trebui sa observe si eventualele semne care s-ar putea manifesta timpuriu. Diverse investigatii si teste cum ar fi chestionarele specifice anumitor nivele de dezvoltare sau teste speciale pentru diagnosticarea autismului la copii pot fi utile pentru o evaluare comportamentala corecta.

In cazul in care un medic descopera unul din urmatoarele semne caracteristice dezvoltarii intarziate la copii, ar trebuie sa recomande interventia specialistilor:

- nu gangureste, nu arata cu degentul si nici nu face alte gesturi inainte de varsta de 12 luni;
- nu pronunta nici un cuvant inainte de varsta de 16 luni;
- nu formeaza fraze in mod spontan inainte de varsta de 24 de luni, cu exceptia frazelor repetate (ecolalia);
- este observata orice regresie a limbajului sau a abilitatilor sociale la orice varsta.

Daca nu exista semne evidente ale intarzierii in dezvoltare sau alte semne neobisnuite in urma testelor de screening, cei mai multi dintre sugari si copii nu au nevoie de evaluari suplimentare pana la urmatoarea vizita la medic.

Totusi, daca exista in familie si un alt membru diagnosticat cu autism, sunt necesare evaluari suplimentare privind intarzierile de limbaj, problemele de invatare, abilitatile reduse de socializare precum si orice alt simptom care ar putea sugera prezenta anxietatii sau depresiei.

Indiferent de varsta sau de stadiul de dezvoltare, atunci cand apar tulburari de socializare, invatare sau probleme in dezvoltarea unei persoane sunt necesare investigatii si testari.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

580 de specialisti au fost formati in tehnici de recuperare a persoanelor cu autism EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri Primele semne ale autismului Semnele autismului in timpul sarcinii Ce este si cum se manifesta autismul virtual? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Pesticidele pot creste riscul de autism? Ghid practic de terapie in autism Sarbatorile de iarna pentru copiii cu autism Cum influenteaza inflamatiile gastrointestinale si microbiomul autismul? Autismul, mai greu de diagnosticat la fete. Care este explicatia?