7 gustari sanatoase si hranitoare pentru femeile insarcinate

Actualizat: 01 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In momentul in care o femeie afla ca va deveni mama, va fi mult mai atenta la alimentele pe care le consuma, astfel incat sa nu puna in pericol sanatatea bebelusului, iar acesta sa se dezvolte armonios.

Femeile insarcinate trebuie sa se asigure ca aduc un aport suficient de minerale si vitamine organismului si ca mananca diversificat, astfel incat sa nu duca lipsa de fibre, proteine si glucide.

Si hidratarea este foarte importanta, de aceea trebuie sa bea apa din belsug. De asemenea, pe toata durata sarcinii trebuie sa se evite consumul de bauturi alcoolice, tutunul, dar si excesul de cofeina.

Gustarile sunt foarte importante pentru viitoarele mamici, care trebuie sa manance trei mese principale si doua gustari. Iata cateva idei de gustari sanatoase:

1. Biscuiti din cereale integrale si mere

Pentru femeile gravide, o alegere ideala este cea care combina alimente din cel putin doua grupe. O idee excelenta este combinatia dintre mere, bogate in fibre si unt de arahide si biscuiti din cereale integrale, care contin grasimi sanatoase, fibre si proteine.

2. Guacamole

Pentru o gustare delicioasa si sanatoasa alege guacamole, o salata pe care o prepari din avocado, un fruct care abunda in vitamine si minerale. Contine acid folic, care previne aparitia malformatiilor la fat, cat si grasimi sanatoase. Poti consuma aceasta salata cu cateva felii din paine integrala, prajita.

3. Iaurt cu fructe

Pe durata sarcinii, poti sa mananci cate trei iaurturi pe zi, acestea fiind o sursa bogata de calciu, atat de necesar pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor si a dintilor fatului. Iaurtul grecesc este o optiune buna, caci are mai multe proteine decat iaurtul obisnuit.

Daca optezi pentru iaurt simplu, poti sa adaugi si cateva nuci si o lingurita de miere. In ceea ce priveste iaurturile cu fructe, alege-le pe cele care contin fructe de padure, precum zmeura, afinele, murele.

4. Ciocolata

Iti place ciocolata? Avem vesti bune, caci o poti consuma pe perioada sarcinii, mai ales pe cea care are un continut ridicat de cacao. Studii efectuate in trecut au aratat ca acest desert reduce riscul de preeclampsie, care se caracterizeaza prin tensiune arteriala crescuta.

Daca nu vrei sa cumperi ciocolata din comert, iti poti pregati acest desert delicios acasa. Pentru a adauga un plus de vitamine si minerale, pune si cateva fructe.

5. Fructe oleaginoase

Fructele oleaginoase, precum migdalele, alunele, nucile caju, fisticul, nucile sunt o alegere potrivita pentru femeile gravide. Un adevarat mix de vitamine si minerale, precum vitaminele A, E, complexul B, fibre, magneziu, fosfor, zinc, aceste fructe sunt benefice atat pentru fat, cat si pentru viitoarea mama.

Le poti consuma zilnic, in cantitati moderate. Atentie insa, daca o femeie are alergie la aceste fructe, nu pot fi consumate.

6. Bananele

Bogate in potasiu si vitamina B6, bananele sunt o gustare excelenta pentru gravide, mai ales la micul dejun. Acestea ajuta la dezvoltarea armonioasa a fatului si sunt ideale si pentru prevenirea preeclampsiei.

Bananale asigura 9% din necesarul zilnic de potasiu de care are nevoie o femeie insarcinata, cat si 21% din necesarul de vitamina B6, care esre esentiala pentru dezvoltarea sistemului nervos la bebelus.

7. Un ou

Un ou fiert sau un ou ochi, cu una-doua felii de paine din faina integrala reprezinta o gustare sanatoasa si hranitoare. Poti adauga si cateva felii de rosie sau de castravete. Gustarea este bogata in proteine, fier, fosfor, calciu, zinc, dar si vitaminele A, D si E.


Citeste si despre:

10 motive pentru care nu ne simtim satui Necesitatile nutritionale ale femeii de-a lungul vietii Igiena orala Ce spun mainile despre sanatatea unei persoane Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Bolile gingiilor (gingivita si paradontopatia) Recomandari alimentare pentru fertilitate Cat este normal sa te ingrasi in sarcina si cum te ajuta suplimentele prenatale? Alimente care combat greata Palpitatiile – semn al anxietatii sau al unei boli de inima?