Durerea de cap declansata de tuse

Actualizat: 25 Ianuarie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Durerile de cap provocate de tuse, nu sunt un tip obisnuit de dureri. Disconfortul poate fi starnit si de alte tipuri de eforturi (stranut, suflarea nasului, ras, plans, cantat, aplecat sau disconfort abdominal).

Medicii impart durerea de cap declansata de tuse in doua categorii:
- durerile primare sunt de obicei inofensive, episoadele sunt scurte si se amelioreaza de la sine;
- durerile secundare sunt mai grave, cauzate de probleme structurale la nivelul creierului si pot necesita interventii chirurgicale pentru corectie.

Caracteristici

Caracteristicile durerilor primare de cap declansate de tuse pot fi:
- Debut brusc, din cauza tusei sau a altor tipuri de eforturi (incordare);
- Durata lor este de la cateva secunde pana la cateva minute;
- Sunt sub forma junghiurilor ascutite sau altor tipuri acute de dureri;
- De obicei sunt afectate ambele parti ale capului, desi durerea este mai accentuata in partea din spate a capului;
- Pot fi urmate de dureri cu intensitate constanta, care dureaza cateva ore.

Simptomele durerilor secundare de cap declansate de tuse pot fi asemanatoare cu cele ale durerilor de cap primare, desi pot dura chiar si zile intregi. Pentru a exclude acest tip de dureri de cap medicul va recomanda investigatii suplimentare, metode imagistice pentru evaluarea functiei creierului.

Cand va fi consultat medicul?

Orice persoana care are dureri bruste de cap provocate de tuse, mai ales daca acestea sunt frecvente sau severe sau sunt insotite de alte simptome neurologice (tulburari de vedere, greata, ameteala), trebuie sa consulte medicul.

Cauze

Cauzele durerilor de cap primare declansate de tuse nu sunt cunoscute, desi unii cercetatori suspecteaza influenta tensiunii intracraniene cauzata de tuse sau de alte tipuri de eforturi.
Cauzele durerilor de cap secundare au, de obicei, legatura cu diverse disfunctii de la baza craniului sau in partea din spate a cutiei craniene unde se conecteaza coloana vertebrala cu creierul, cum ar fi:
- o forma defectuoasa a craniului;
- un defect in configuratia cerebelului rezultat din urma faptului ca o portiune din creier a fost impinsa printr-o deschizatura de la baza craniului (orificiul occipital) spre locul in care ar trebui sa fie prezenta doar maduva a spinarii (malformatia Arnold Chiari);
- tumoare craniana.

Factori de risc

In cazul durerilor primare de cap declansate de tuse, printre factorii de risc, se enumera:
- varsta peste 40 de ani;
- sexul masculin;
In cazul durerilor secundare de cap, declansate de tuse, principalul factor de risc este varsta sub 40 de ani.

Pregatirea pentru consultatie

Pacientul ar trebui, pentru inceput, sa consulte medicul de familie sau un medic generalist. Cu toate acestea, in anumite cazuri, cand durerea este accentuata trebuie sa consulte imediat medicul neurolog. Intrucat durata consultatiei este destul de redusa, iata cateva informatii care ar putea ajuta pacientul sa obtina si sa ofere cat mai multe detalii pe parcursul acesteia.

Ce ar trebui sa faca pacientul:
- sa intrebe daca exista anumite lucruri pe care trebuie sa le faca in avans (cum ar fi, de exemplu, restrictii dietetice, etc.);
- sa noteze orice fel de simptom cu care s-a confruntat, chiar si acele detalii care par sa nu aibe nici o legatura cu motivul pentru care s-a programat la consult;
- sa noteze informatii esentiale cu caracter personal: boli, istoric medical, interventii chirurgicale suportate, sa sublinieze schimbarile majore sau recente din viata, precum si orice problema medicala cu care se confrunta membrii familiei sale;
- sa faca o lista cu toate medicamentele, inclusiv suplimentele alimentare pe care le administreaza;
Indicat ar fi ca bolnavul sa fie insotit de un membru al familiei sau prieten la consultatie, care ii poate oferi medicului vreo informatie omisa.

Investigatii

Medicul specialist (neurolog) poate recomanda diverse investigatii imagistice care sa evalueze starea creierului (cum ar fi RMN sau CT).

- Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) - in timpul unui RMN, un camp magnetic si unde radio sunt utilizate pentru a crea imagini ale unor sectiuni transversale ale creierului pentru a determina eventualele probleme care pot cauza durerile de cap declansate de tuse;

- Tomografia computerizata (CT) - este utilizat un computer care ofera imagini tranversale ale creierului si cutiei craniene prin combinarea imaginilor unei unitati de raze X care se roteste in jurul corpului pacientului.

Tratament

Tratamentul difera in functie de tipul durerilor de cap (primare sau secundare) declansate de tuse.

Durerile primare de cap declansate de tuse
Daca bolnavul a manifestat periodic dureri de cap, medicul ii poate recomanda medicamente zilnic, pentru a preveni sau reduce durerea.
Medicatia preventiva poate include:
- indometacin - medicament antiinflamator;
- acetazolamida - diuretic care reduce productia de lichid cefalorahidian.

Uneori, poate fi recomandata si punctia lombara. Prin aceasta procedura medicul recolteaza din lichidul care inconjoara creierul si maduva spinarii. Acest lucru poate reduce tensiunea intracraniana, care ar putea fi cauza durerii de cap. Pentru tratamentul durerilor secundare de cap declansate de tuse deseori este necesara interventia chirurgicala pentru corectarea problemelor de baza. Medicamentele preventive, de obicei, nu ajuta persoanele care au dureri secundare de cap declansate de tuse. Cu toate acesta, chiar daca unui pacient i se aplica tratamentul corect, nu inseamna ca nu va mai suferi de dureri primare de cap

Modalitati de prevenire

Pentru prevenirea durerilor de cap declansate de tuse, trebuie evitate in primul rand eforturile care declanseaza durerile: tuse, stranut etc.
Alte masuri pot include:
- tratarea infectiilor pulmonare, cum ar fi bronsita;
- utilizarea de antitusive, daca este necesar;
- vaccinarea antigripala, anual;
- utilizarea de diuretice pentru a evita constipatia;
- evitarea miscarilor bruste si a eforturilor.


Citeste si despre:

Durerile de cap la copii: ce trebuie sa stii Tratamente pentru tuse productiva Tusea persistenta: ce afectiuni indica si cum se trateaza? Remedii pentru tusea nocturna si un somn mai bun Remedii pentru tuse Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Durerea toracica la copii: ce trebuie sa stii Factori care pot declansa lipotimia(lesinul) Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita? Sindroame gripale Durerile de cap la copii