Oamenii par sa vrea si au nevoie sa se simta apropiati de altii. Pe masura inaintarii in varsta, foarte multe persoane continua sa aiba o viata sexuala activa, satisfacatoare, dar procesul de imbatranire poate produce anumite modificari.
Procesul normal de imbatranire produce modificari atat la femei, cat si la barbati. Aceste transformari pot afecta uneori abilitatea de a avea si a ne bucura de viata sexuala cu alta persoana.
Unele femei incep sa aprecieze mai mult sexul pe masura inaintarii in varsta. Dupa menopauza sau dupa o histerectomie, femeile nu se mai tem de o sarcina nedorita.
Astfel, se pot simti libere de a face sex. Anumite femei pot simti modificari la nivel vaginal. Pe masura inaintarii in varsta, vaginul se scurteaza si se ingusteaza. Peretii devin mai subtiri si mai rigizi.
Aceste modificari nu inseamna ca femeia nu se mai bucura de sex. Cu toate acestea, majoritatea femeilor vor avea o lubrifiere mai scazuta. Acest lucru poate afecta placerea sexuala.
La barbati, pe masura inaintarii in varsta, impotenta devine din ce in ce mai frecventa. Impotenta consta in lipsa abilitatii de a avea si a mentine erectia suficient in timpul contactului sexual. In jurul varstei de 65 de ani, 15-25% dintre barbati au aceasta problema cel putin o data din patru cand fac sex.
Acest lucru poate aparea la barbatii cu boli cardiace, hipertensiune arteriala sau diabet, uneori din cauza bolii, alteori din cauza medicamentelor folosite pentru tratarea acestor boli.
Barbatii afirma ca dureaza mai mult pana obtin o erectie. Aceasta erectie nu mai este la fel de ferma sau intensa ca inainte. Gradul ejacularii poate fi mai scazut.
Pierderea erectiei dupa orgasm poate aparea mai frecvent sau poate dura mai mult pana la aparitia unei noi erectii. Unii barbati simt ca au nevoie de o perioada mai lunga pentru atingerea excitatiei.
Bolile, diferite tulburari sau medicamentele ingerate pentru tratarea afectiunilor pot afecta abilitatea de a avea si a ne bucura de o contactul sexual, dar chiar si cele mai serioase probleme de sanatate nu trebuie sa ne impiedice sa avem o viata sexuala implinita.
Artrita - durerea articulara poate produce contact sexual neconfortabil. Interventia chirurgicala pentru inlocuirea articulara si medicamentele pot usura aceasta durere. Efectuarea de exercitii fizice, odihna, baile cu apa calda si schimbarea pozitiei sau sincronizarea activitatii sexuale pot fi utile.
Durerea cronica - in afara de artrita, durerea care dureaza mai mult de o luna sau care revine in permanenta, poate fi provocata de alte afectiuni ale muschilor si sistemului osos, artroza, insuficienta circulatorie sau boli ale vaselor sanguine.
Acest disconfort poate cauza in schimb afectari ale somnului, depresie, izolare si dificultati ale mersului. Acest lucru poate interfera viata intima a persoanelor varstnice. Durerea cronica nu este numai rezultatul procesului normal de imbatranire si poate fi frecvent tratata.
Diabetul - majoritatea barbatilor cu diabet nu au probleme sexuale, dar aceasta este una dintre afectiunile ce pot cauza impotenta. In majoritatea cazurilor, tratamentul medical poate fi util.
Bolile cardiace - ingrosarea si rigidizarea arterelor, cunoscuta sub denumirea de ateroscleroza, poate modifica vasele sanguine, incat pot aparea tulburari ale circulatiei sangelui.
Acest lucru poate cauza tulburari ale erectiei la barbati, deoarece pot creste tensiunea arteriala (hipertensiune). Unele persoane care au avut un infarct miocardic in antecedente sunt speriate ca efortul sexual poate cauza un alt infarct miocardic.
Riscurile ca acest lucru sa se intample sunt foarte mici. Majoritatea persoanelor isi pot relua activitatea sexuala in 3-6 saptamani de la echilibrarea afectiunii cardiace, la recomandarea medicului. Intotdeauna se recomanda respectarea indicatiilor medicului specialist.
Incontinenta urinara - pierderea controlului vezicii urinare sau pierderea de urina este mai frecventa pe masura inaintarii in varsta, mai ales la femei. Incontinenta de efort apare in timpul exercitiilor fizice, tusei, stranutului sau miscarilor de ridicare, de exemplu.
Din cauza presiunii crescute dezvoltata la nivelul abdomenului in timpul contactului sexual, incontinenta urinara ar putea determina evitarea sexului de catre anumite persoane. Vestea cea buna este ca, de obicei, aceasta afectiune se trateaza.
Accidentul vascular cerebral (AVC) - abilitatea de a face sex este rareori afectata de un AVC, dar tulburari de erectie ar putea fi posibile. Este neobisnuit sa apara un alt AVC din cauza efortului sexual. Unele persoane cu slabiciune musculara sau paralizie produsa de un AVC ar putea incerca folosirea diverselor pozitii sau a anumitor instrumente medicale pentru a continua o activitate sexuala normala.
Interventiile chirurgicale - multe persoane sunt speriate de orice tip de interventie chirurgicala - mai ales daca regiunea genitala este cea implicata. Din fericire, majoritatea persoanelor isi reiau viata sexuala pe care o aveau inainte de interventia chirurgicala.
Histerectomia - este interventia chirurgicala de indepartare a uterului. Nu interfera cu functia sexuala. In cazul in care histerectomia pare sa impiedice abilitatea femeii de a mai face sex, se recomanda consultul unui sexolog. Barbatii care considera ca partenerele sunt mai putin feminine dupa o histerectomie, ar trebui de asemenea sa consulte un consilier pe probleme sexuale.
Mastectomia - este interventia chirurgicala de indepartare a unei parti sau a sanului in totalitate. Organismul femeii este la fel de capabil de a raspunde din punct de vedere sexual, dar unele femei isi pierd dorinta sexuala sau simtul de a mai fi dorite. Uneori este util sa discutam cu alte femei care au suferit acelasi tip de interventie chirurgicala.
Programele de tipul Societatea Americana de Cancer „Cum ne putem recupera” pot fi utile atat barbatilor, cat si femeilor. Remodelarea sanului (reconstructia) este de asemenea o posibilitate de luat in considerare.
In fiecare an aproximativ 1500 de barbati americani dezvolta cancer de san. Aceste tumori pot determina organismul masculin sa secrete hormoni feminini in exces. Acest lucru le poate scadea marcat activitatea sexuala.
Prostatectomia - este interventia chirurgicala ce indeparteaza o parte sau intreaga prostata. Uneori acest tip de interventie se efectueaza din cauza unei prostate marite.
Poate aparea incontinenta urinara sau impotenta. In cazul in care se doreste indepartarea glandei prostatice in totalitate (prostatectomie radicala), chirurgii pot salva de obicei nervii care inerveaza penisul.
O erectie ar mai putea fi posibila. Se recomanda consultul medicului inainte de interventia chirurgicala, pentru a fi sigur ca vei putea avea o viata sexuala satisfacatoare si dupa interventia chirurgicala.
Medicamentele - unele medicamente pot produce disfunctii sexuale. Aceste medicamente includ antihipertensivele, antihistaminicele, antidepresivele, tranchilizantele, suprimante ale apetitului, antidiabeticele si unele medicamente antiulceroase.
Unele pot produce impotenta sau pot face dificila ejacularea. Unele medicamente pot scadea dorinta sexuala la femei. Se recomanda consultul medicului curant. Acesta poate prescrie un alt medicament fara aceste efecte adverse.
A face sex protejat este important pentru toti oamenii, indiferent de varsta. Pe masura ce o femeie se apropie de menopauza, ciclul menstrual poate fi neregulat, insa aceasta poate ramane insarcinata. De fapt, sarcina este inca posibila pana ce medicul va spune ca femeia este la menopauza - nu a avut ciclu menstrual timp de cel putin 12 luni.
Varsta nu ne protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Persoanele tinere prezinta un risc mai mare de a contacta o boala ca sifilisul, gonoreea infectia cu Chlamydia, herpesul genital, hepatita B, condiloamele genitale si tricomoniaza, dar aceste afectiuni pot aparea si la persoane mai varstnice, active sexual.
Aproape oricine, care este activ din punct de vedere sexual este de asemenea la risc de a fi infectat cu virusul imunodeficientei dobandite (HIV), care produce SIDA. Numarul persoanelor varstnice cu HIV/SIDA este in continua crestere. Una din fiecare 10 persoane diagnosticate cu SIDA in Statele Unite este peste varsta de 50 de ani.
Persoanele cu risc crescut sunt cele care au mai multi parteneri sexuali sau daca sunt recent divortati sau vaduvi si incep sa practice sex neprotejat. Se recomanda folosirea in permanenta a unui prezervativ in timpul sexului si consultul medicului specialist despre caile de autoprotejare impotriva tuturor bolilor cu transmitere sexuala.
Sexualitatea este frecvent o balanta delicata de chestiuni emotionale si fizice. Ceea ce simti ar putea afecta ceea ce esti capabil sa faci. De exemplu, barbatii s-ar putea teme ca impotenta ar putea deveni o problema mai frecventa pe masura imbatranirii, insa, daca esti prea preocupat de aceasta posibilitate, ti-ai putea cauza suficient stres incat sa declansezi impotenta.
Femeile care sunt preocupate de modul cum imbatranesc ar putea crede ca partenerul nu le va mai considera atragatoare.
Aceasta obsesie pentru frumusetea fizica din tinerete le-ar putea interfera activitatea sexuala.� Cuplurile in varsta intampina la fel stresul zilnic ca persoanele de orice varsta. Dar aceste persoane ar mai putea avea si chestiuni legate de procesul de imbatranire, de bolile asociate, pensionarea sau alte modificari ale stilului de viata.
Aceste preocupari pot cauza disfunctii sexuale. Se recomanda consultul medicului curant sau a unui consilier. Acesti specialisti pot fi de ajutor.
Nu va invinovatiti pentru orice dificultate sexuala pe care tu sau partenerul le intampinati. Ati putea sa vorbiti cu un specialist in domeniu despre aceste probleme. Daca partenerul sexual este preocupat de impotenta sau daca partenera pare mai putin interesata de sex, nu presupuneti ca nu mai sunteti atragator. Ar putea exista mai multe cauze ale problemelor lor.
Exista diverse lucruri pe care le putem face pentru a ne mentine activi din punct de vedere sexual. Amintiti-va ca sexul nu include neaparat contactul sexual. Puneti partenerul pe primul plan.
Fiti atenti la nevoile si dorintele acestora. Luati-va timp pentru a intelege modificarile prin care treceti. Incercati diferite pozitii si momente diferite, de exemplu dimineata cand aveti amandoi energie mai multa. Nu va grabiti - dumneavoastra sau partenerul ati putea acorda mai mult timp atingerii, pentru a obtine excitatia maxima.
Masturbarea este o activitate sexuala ce poate fi satisfacatoare pentru anumite persoane varstnice, mai ales nemaritate, vaduve sau divortate sau cele ai/ale caror parteneri sunt bolnavi sau plecati.
Unele persoane varstnice, mai ales femei, pot intampina probleme in gasirea unui partener cu care pot impartasi orice tip de intimitate. Femeile traiesc mai mult decat barbatii, deci sunt mai multe decat ei.
Pentru a intalni persoane noi, se recomanda practicarea anumitor activitati specifice persoanelor varstnice si frecventarea locurilor unde varstnicii pot fi gasiti.
De exemplu a frecventa mall-urile, centrele pentru persoane varstnice, clasele de educatie pentru adulti al unui colegiu din comunitate sau excursii de o zi sponsorizate de orasul sau departamentul de recreere districtuala.
Daca ai o problema care iti afecteaza viata sexuala, se recomanda consultul medicului specialist. Ea sau el poate sugera un tip de tratament in functie de tipul problemei si cauzele sale. De exemplu, cea mai frecventa tulburare sexuala la femei este dispareunia, contactul sexual dureros aparut din cauza lubrifierii vaginale insuficiente.
Medicul specialist sau farmacistul pot sugera un lubrifiant pe baza de apa sau poate recomanda un tratament pe baza de estrogeni sau estrogeni care se aplica intravaginal.
Daca impotenta este problema, ar putea fi controlata si chiar reversibila. Exista o pastila care ajuta, se numeste sildenafil si ar trebui evitata administrarea acesteia la barbatii care iau medicamente pe baza de nitrati, de exemplu nitroglicerina.
Aceasta pilula are anumite efecte adverse. Alte tratamente disponibile includ dispozitive de evacuare, autoinjectarea unui medicament (fie papaverina sau prostaglandine E1) sau implantele peniene.
Exista foarte multe lucruri pe care le putem face pentru a avea o viata sexuala activa. Urmarea unui regim de viata sanatos - efectuarea de exercitii fizice periodice, alimentatia sanatoasa, consumul adecvat de lichide ca apa si sucuri, evitarea fumatului si a consumului de alcool. Incercati sa evitati stresul. Efectuati consulturile medicale periodice si mentineti o atitudine pozitiva asupra vietii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.