Arsenicul este un element chimic metaloid (semi-metal) care se poate gasi in natura sau sintetic in diferite forme – organic sau anorganic, forma anorganica fiind mult mai toxica decat cea organica.
El este un constituent pentru mai mult de 200 de specii de minerale, cel mai comun fiind arsenopirita, Romania fiind una dintre tarile bogate in acest tip de mineral.
Sursele principale de expunere la arsenic pentru populatia Europeana sunt alimentele, in special cele bazate pe procesarea cerealelor cum sunt graul, orezul, dar si produsele lactate sau apa potabila.
Alte grupuri de alimente care contribuie la expunerea zilnica la arsenic sunt anumite produse dietetice, apa imbuteliata, cafea, vin, peste si anumite produse vegetale (in special algele marine).
Efectele adverse care pot aparea dupa ingestia pe termen lung de arsenic anorganic sunt: leziuni tegumentare, cancer, toxicitate developmentala, neurotoxicitate, boli cardiovasculare, metabolism anormal al glucozei si chiar diabet zaharat.
Exista dovezi importante referitoare la impactul negativ al expunerii la arsenic asupra dezvoltarii fetale, in particular asupra greutatii la nastere.
Copiii sub varsta de trei ani sunt cei mai expusi la arsenic anorganic (de 2-3 ori mai mult decat adultii) datorita cerealelor procesate introduse prea devreme in dieta si lipsa alaptarii la san – concentratia de arsenic este mai mica in laptele matern, chiar daca mama locuieste intr-o zona contaminata.
Alte grupuri populationale cu risc crescut de expunere exagerata la arsenic sunt acele grupuri etnice care consuma mai mult orez sau alge marine decat restul populatiei. Nu exista date care sa indice o diferenta de expunere intre vegetarieni si omnivori.
Apa potabila – Romania, studiu 2006 – concentratie scazuta de arsenic, doar 8% din apa testata avand concentratii de 0.010 mg/L, limita maxima admisa de Comisia Europeana. Pe de alta parte, pentru vecinii nostri din Vest, in special Ungaria, s-au raportat valori crescute ale arsenicului in aproape 70% din apa potabila.
Un studiu din 2014 efectuat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentatiei (EFSA) a testat peste 100.000 de produse alimentare (inclusiv apa potabila) pentru a masura expunerea la arsenic in dieta europenilor.
A fost calculat atat concentratia totala de arsenic, cat si doar concentratia de arsenic anorganic. Fata de 2009, data ultimului raport, expunerea la arsenic din dieta europenilor este considerabil mai mica.
Rezultatele au aratat totusi o expunere ingrijorator de crescuta a populatiei tinere, mai ales a sugarilor si copiilor, contributorii principali la cresterea expunerii fiind laptele si produsele lactate, urmati de apa, cerealele procesate (neincluzand aici orezul) si alimentele procesate specifice varstei.
Orezul este deseori prima mancare solida a bebelusului. Chiar daca in ultimii ani concentratia de arsenic s-a diminuat considerabil in preparatele copiilor pe baza de orez, un grup de activisti (Healthy Babies Bright Futures) sustine ca nivelurile actuale din aceste alimente pot afecta dezvoltarea normala a creierului.
Ei au elaborat un studiu care arata ca nivelul de arsenic din produsele alimentare pentru copii bazate pe orez comercializate in Statele Unite contin de 6 ori mai mult arsenic decat alte produse nebazate pe orez.
Totusi, studiul a fost efectuat doar pe un lot de 100 produse testate, 45 de produse de la 9 companii diferite. Nu a fost publicat intr-un jurnal stiintific si nici nu fost verificat de alti cercetatori sau replicat, ci doar postat pe site-ul asociatiei HBBF.
Reprezentanul acestui grup, Jane Houlihan, sustine ca exista alternative sanatoase, fara continut crescut de arsenic si care costa la fel, chiar si mai putin decat cele bazate pe orez.
Acestea includ hrisca, ovaz, orz, quinoa, sau chiar grau.
Timp de ani de zile, pediatrii incurajeaza parintii sa introduca in dieta copiilor o varietate mare de cereale pentru a minimiza expunerea la arsenic. FDA a propus limitarea continutului de arsenic anorganic in produsele pentru bebelusi, dar inca nu s-au finalizat toate demersurile.
In primul rand, trebuie sa diversifici cat mai mult dieta. Acesta este unul dintre cele mai importante principii cand vine vorba de o alimentatie sanatoasa: mananca alimente variate, nu-ti restrange optiunile!
Daca nu vrei sa renunti de tot la felurile de mancare cu orez, trebuie sa inveti sa il gatesti corect: fierbe-l folosind 10 parti apa si una orez.
Studiile arata ca in acest mod poti reduce cu pana la 60% continutul de arsenic anorganic din orez.
In afara de orez, alimentele care mai trebuie evitate, conform unui nou studiu din New Hampshire, sunt:
- Berea
- Vinul alb si rosu
- Varza de Bruxelles
- Carnea inchisa la culoare (somonul, tonul, sardinele)
De asemenea, unele produse din carne de pasare pot contine nivele crescute de arsenic datorita alimentatiei sau solului impregnate cu materiale toxice.
Arsenicoza, sau intoxicatia cu arsenic, este o afectiune medicala grava cauzata de acumularea unor nivele inalte de arsenic datorate apei contaminate sau a zonelor industriale.
Simptomele includ stare de greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, urina de culoare inchisa, deshidratare, simptome cardiace, hemoliza, vertij, delir, stare de soc sau chiar moarte.
Informatiile prezentate mai sus nu sunt menite sa induca panica. Raspunsul la intrebarea din titlu este evident ”Da”, dar ingrijorarea nu trebuie sa se transforme in teama sau anxietate.
In ultima vreme, statisticile arata ca nivelul de arsenic din alimentatie a scazut considerabil si nu trebuie sa ne facem griji ca orice inghititura de orez, branza, lapte sau chiar apa este imbuibata cu arsenic.
Dieta trebuie sa fie cat mai diversa, iar alimentele mentionate trebuie consumate cu atentie.
Bineinteles, daca locuiti intr-o zona industriala, ar trebui sa luati in calcul mutarea resedintei sau alertarea autoritatilor, dar in acest caz, arsenicul nu va fi inamicul numarul unu.
Poluarea atat a aerului, a solului si a apei duce la efecte dezastruoase atat asupra planetei, cat si a sanatatii oricarei vietuitoare care cohabiteaza pe ea.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.