Apa este buna pentru mentinerea sanatatii. Oricine a auzit aceasta propozitie de mai multe ori in viata. Majoritatea oamenilor nu au luat in serios aceasta afirmatie. Apa este unul dintre cele mai importante daruri pe care le ofera natura. Aceasta este un element esential pentru existenta si sanatatea umana, iar valoarea ei nu poate fi negata in niciun fel.
Pentru ceva atat de simplu si esential cum este apa, s-au formulat o multime de conceptii si mituri gresite, atat despre beneficiile, cat si despre posibilele efecte negative ale apei.
Fals. Multe persoane cred ca daca se hidrateaza corespunzator isi pot mentine tineretea pielii. Realitatea este ca apa pe care o beti are prea putin de a face cu felul in care arata pielea dumneavoastra. Cu exceptia cazului in care o persoana este deshidrata grav, cantitatile mari de apa nu previn uscaciunea pielii.
Practic, nivelul de umiditate al pielii nu este determinat de factori interni. In schimb, factorii externi, cum ar fi ingrijirea pielii, mediul, numarul de glande sebacee si felul in care sebumul produs de acestea influenteaza aspectul pielii. Acestia decid cat de uscata este sau va deveni pielea. Apa care se consuma intern nu ajunge in epiderm (stratul superior al pielii).
Fals. Hidratarea corecta ajuta metabolismul sa functioneze optim, dar cantitatile mari de apa nu afecteaza apetitul alimentar. Deoarece apa se elimina repede din stomac, aceasta are un impact redus asupra poftelor dumneavoastra alimentare. Consumul de alimente care au un continut ridicat de apa, cum ar fi fructe, legume, supe si cereale, ajuta la instalarea mult mai rapida a senzatiei de satietate.
Fals. Chiar daca senzatia de sete este un barometru precis pentru necesitatea organismului de apa si pentru momentul in care trebuie sa se consume lichide, notiunea de sete nu semnaleaza deshidratarea. Setea este declansata atunci cand concentratia de particule solide din sange creste cu 2%.
Deshidratarea are loc cand concentratia de particule solide din sange creste cu peste 5%. Senzatia de sete precede deshidratarea, iar persoanele care ignora setea si nu consuma lichide la timp, posibil sa se deshidrateze. Setea este primul indicator al nevoii organismului de apa, iar semnele deshidratarii includ dureri de cap, uscaciunea gurii, puls rapid si ameteli.
Adevarat. Apa potabila nu va declansa in mod automat pierderea in greutate, dar poate sustine acest proces. Apa poate inlocui alte lichide din dieta care contin calorii. In plus, apa va poate face sa va simtiti mai plini, ca atare veti manca mai putin in timpul mesei.
Apa, in special servita rece, poate juca un rol important in stimularea metabolismului. Studiile recente arata ca apa potabila accelereaza pierderea in greutate. Cercetarile au demonstrat ca cei care au consumat cantitati adecvate de apa au prezentat o crestere a ratei metabolice (rata la care sunt arse caloriile) cu 30 %.
Adevarat. Desi apa nu neutralizeaza toxinele, rinichii utilizeaza apa pentru a scapa organismul de anumite deseuri. Daca nu beti suficienta apa, rinichii nu dispun de cantitatea de lichid necesara pentru a elimina eficient toxinele din corp. In esenta, organismul va pastra toxinele in loc sa le elimine, cum ar fi necesar pentru mentinerea unei stari optime de sanatate.
Fals. Apa imbuteliata in sine nu cauzeaza carii dentare, dar nici nu contine in mod normal fluor, substanta adaugata in apa de la robinet pentru prevenirea aparitiei cariilor dentare. Fluorul este un element important in mineralizarea oaselor si a dintilor. Totusi, cu cat creste consumul de apa imbuteliata care nu este fluorurata, cu atat creste si riscul aparitiei cariilor dentare.
Fals. In afara de culoarea galben pai a urinei (culoarea normala), oricare alta poate fi un semnal de alarma. Urina de culoare galben inchis poate fi intr-adevar un semn de deshidratare. Rinichii filtreaza deseurile si reabsorb apa si alte substante folositoare din sange si controleaza volumul si concentratia de urina. Deshidratarea duce la cresterea concentratiei de urina, care devine de culoare galben inchis. Exista si alti factori care pot modifica culoarea urinei, printre care utilizarea multivitaminelor.
Adevarat. Persoanele cu anumite conditii medicale pot creste riscul aparitiei complicatiilor daca beau prea multa apa. Cei cu anumite afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala sau edem trebuie sa evite consumul in exces de apa.
Daca aveti un istoric medical cu probleme renale, mai ales daca ati suferit un transplant renal, consultati medicul inainte de a creste aportul de lichide. Trebuie evitat consumul de apa in timpul mesei, deoarece aceasta dilueaza acidul din stomac si poate cauza probleme de digestie.
Adevarat. Organismul retine apa ca raspuns la dezechilibrele biochimice si hormonale, nivel crescut de toxicitate, o sanatate cardiovasculara si celulara precare si chiar deshidratare. Acest lucuru inseamna ca puteti evita uneori retentia de fluide prin consumul unei cantitati mai mari, nu mai mici, de apa. Totusi, chiar daca nivelul de apa pe care il consumati este destul de ridicat, dar retineti in continuare lichide, consultati medicul.
Fals. Pentru a inlocui fluidele din corp nu trebuie sa beti doar apa, pentru a atinge cantitatea de lichide recomandata zilnic. Puteti consuma o varietate de fluide si puteti obtine o parte din fluide chiar si din alimente.
Fructele si legumele pot contine apa chiar si in proportie de 80%. Chiar si painea are un continut de aproximativ 20% de apa. Apa este bautura cea mai recomandata, dar nu trebuie sa excludeti si alte lichide din dieta zilnica.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.