Intoxicatia cu metale grele: simptome, cauze, tratament

Actualizat: 20 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Intoxicatia cu metale grele este cauzata de acumularea unor metale in organism, din cauza expunerii la anumite produse chimice industriale, a consumului apei contaminate sau a anumitor alimente. Acumularea prea multor metale in organism poate cauza afectiuni grave.

In timp ce corpurile noastre au nevoie de cantitati mici de metale - cum ar fi zinc, cupru, crom, fier si mangan - cantitatile toxice sunt daunatoare. Plumbul, mercurul, arsenicul si cadmiul sunt cel mai frecvent asociate cu otravirea cu metale grele.

Cauze

- Expunere industriala;
- Poluarea aerului sau a apei;
- Alimente, precum pestele pescuit din zone cu concentratii mari de mercur;
- Medicamente pe baza de plante care contin metale grele;
- Ingerarea vopselelor pe baza de plumb sau expunerea indelungata la vaporii acestora.

Simptome

Simptomele intoxicatiei cu metale grele depind de tipul de metal care provoaca intoxicatia. In plus, aceasta poate fi acuta sau cronica.

Intoxicatia acuta - presupune expunerea brusca la o cantitate mare de metal (de exemplu, intr-un accident chimic intr-o fabrica sau prin inghitirea unei jucarii de catre un copil), care poate provoca urmatoarele simptome:
- Confuzie;
- Amorteala;
- Greata;
- Varsaturi;
- Coma;
- Deces.

Intoxicatia cronica - presupune expunerea pe termen lung la metale grele. Aceasta poate provoca urmatoarele simptome:
- Durere de cap;
- Slabiciune;
- Oboseala;
- Dureri musculare;
- Dureri articulare;
- Constipatie.

Tipuri specifice de intoxicatie cu metale grele

Mercurul (Hg) - este un metal greu, care apare in mai multe forme, in doze ridicate, toate acestea putand produce efecte toxice. Acestea includ afectarea creierului, a rinichilor si a plamanilor. Simptomele cele mai frecvente sunt: tulburari senzoriale (vaz, auz, vorbire), lipsa de coordonare, afectarea memoriei, tremor, dureri de cap, greata, varsaturi, dureri abdominale, dificultati de respiratie.

Plumbul (Pb) - este toxic pentru multe organe si tesuturi, incluzand inima, oasele, intestinele, rinichii si sistemele de reproducere si cel nervos. Plumbul interfereaza si cu dezvoltarea sistemului nervos si este, prin urmare, deosebit de toxic pentru copii, provocand tulburari permanente de invatare si de comportament. Simptomele includ hipertensiune arteriala, durere abdominala, confuzie, cefalee, anemie, iritabilitate si, in cazuri grave, convulsii, coma sau chiar deces.

Arsenicul (As) - acest metal este prezent in pesticide, detergenti de rufe, fum de tigara, sare de masa si chiar in apa de baut. In cazul intoxicatiilor cu arsenic, simptomele cele mai frecvente includ dureri de cap, sufocare, convulsii, schimbarea culorii unghiilor, hematuria, oboseala, varsaturi, dureri abdominale, caderea parului.

Tratament

Medicul poate recomanda un test de urina sau de sange pentru a afla daca pacientul prezinta intoxicatii cu metale grele. Daca testul indica prezenta metalelor grele, primul pas este oprirea expunerii.

Alte forme de tratament pot include:

- Utilizarea agentilor de chelare;
- Aspirarea stomacului pentru indepartarea metalelor ingerate;
- Administrarea de manitol, un diuretic utilizat pentru eliminarea apei din organism;
- Hemodializa si/sau alte tratamente speciale in cazul aparitiei insuficientei renale;
- Consumul de alimente bogate in antioxidanti, precum citricele sau nucile, si a alimentelor bogate in fibre, care previn absorbtia metalelor grele.


Citeste si despre:

ADHD la adulti si copii: cauze, simptome si recomandari Dementa Testul de urina: culoare, pH, prezenta nitritilor si a proteinelor Ce reprezinta diskinezia? Durerea abdominala acuta Ce spun unghiile despre sanatatea organismului? Cauzele amortelilor de la nivelul bratelor Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului Complicatiile osteoporozei: fracturile vertebrale Polineuropatia senzitiv - motorie Cauzele aparitiei sindromului premenstrual Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice Parkinson Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Oboseala constanta - cauze posibile