Dieta de 17 zile

Actualizat: 29 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca dietele in care se abordeaza acelasi regim alimentar in fiecare zi sunt plictisitoare, dieta de 17 zile cu siguranta nu va fi asa, deoarece urmeaza un principiu complet diferit.

Dieta de 17 zile este compusa de fapt din trei etape (cicluri), fiecare cu o durata de 17 zile, la care se adauga un al patrulea stadiu, de intretinere, pe termen lung. Indiferent daca o persoana doreste sa piarda 5 sau 15 kilograme, acest plan o poate ajuta sa slabeasca fara sa se suprasolicite metabolismul.

Majoritatea persoanelor doresc sa obtina rezultate rapide, iar planul alimentar al acestei diete le va ajuta sa isi atinga scopul, alternanta dintre ciclurile dietei ajutand la evitarea rutinei care poate sa apara in alte situatii similare.

Ce este dieta de 17 zile?

Ciclul 1: Acccelereaza! In aceasta faza sunt permise mese care contin un numar de maxim 1.200 de calorii pe zi. Se pot pierde in greutate intre 4,5-6,5 kilograme (din care majoritatea reprezinta apa eliminata din organism). In acest prim ciclu va avea loc un proces de detoxifiere, curatare, hidratare, de indepartare a carbohidratilor nesanatosi, de schimbare a obiceiurilor alimentare daunatoare pentru organism si de stimulare a metabolismului, in scopul arderii rapide a grasimilor.

Ciclul 2: Activeaza! Planul alimentar contine in aceasta faza un numar putin mai mare de calorii, fata ce cea anterioara. Aceasta alternanta intre cicluri ajuta la mentinerea in parametrii optimi a functiei metabolismului (in alerta), previne plictiseala si continua sa stimuleze arderea grasimilor. Numarul kilogramelor poate sa scada cu pana la 2-3 kilograme.

Ciclul 3. reprezinta perioada de stabilizare, in care sunt permise alimente sanatoase; rata scaderii in greutate este redusa, ajungand la aproximativ 1 - 1,5 kg.

Ciclul 4. Faza finala, este cea in care s-a atins greutatea dorita. In acest ciclul se va urma planul alimentar din unul dintre ciclurile anterioare, iar in weekend se va manca orice se doreste.

Pe parcursul primelor 2 cicluri, dieta va trebui asociata cu un program de exercitii fizice usoare, de cel putin 17 minute pe zi (indicat este mersul pe jos, mai ales din cauza aportului caloric limitat de la inceputul dietei). In ciclurile urmatoar, se pot face exercitii la sol timp de 150-300 minute pe saptamana, pentru a se continua in mod constant scaderea in greutate.

Ce alimente sunt permise?

Aceasta dieta promoveaza hrana sanatoasa, din care sunt excluse dulciurile, zaharul, alimentele prelucrate, prajite si orice produs alimentar nesanatos.

Ciclul 1 permite consumul nelimitat de legume - care nu contin amidon, si de proteine slabe (inclusiv 2 oua pe zi, daca nivelul colesterolului este normal), cantitati limitate de fucte, probiotice si grasimi sanatoase, de genul uleiului de masline sau ulei de seminte de in. Specialistii recomanda ca in faza de inceput sa nu se depaseasca nivelul minim recomandat de calorii (1.200 de calorii).

Iata un exemplu de meniu care poate face din ciclul 1:
- nelimitat - proteine slabe
- nelimitat - legume fara amidon
- 2 fructe cu un continut scazut de zahar
- 2 iaurturi cu un continut scazut de grasime
- 1-2 portii de grasimi bune
- ceai verde
- 2 l apa.

Ciclul 2 este asemanator cu primul, cu exceptia faptului ca grasimile se reduc la o portie si se adauga doua portii de carbohidrati sanatosi, fapt ce mareste numarul de calorii la 1500 pe zi. Legumele care contin amidon, porumb, dovleac, cartofi dulci, orezul brun sunt doar cateva dintre optiuni.
In timpul acestei faze se vor alterna zilele in care se vor consuma mese bogate in calorii cu cele cu un continut caloric mai redus.

Ciclul 3 permite alegerea mai multor combinatii de alimente sanatoase, pentru a-i ajuta pe cei care urmeaza acesta dieta sa isi poata face un obicei din a manca intr-un mod adecvat pe termen cat mai lung. Lista preparatelor alimentare este extinsa si include multe fructe, proteine, grasimi dar si produse care contin amidon. Se consuma alimente asemanatoare cu cele din ciclul 2, cu exceptia faptului ca proteinele sunt limitate la o portie, este permisa o portie de alcool si gustari care sa nu depaseasca 100 calorii.

Cand o persoana a ajuns la ciclul 4, se prespune ca a atins deja greutatea dorita in cele 51 de zile de dieta. Aceasta etapa este cea in care se vor mentine kilogramele dorite, tinandu-se cont de regulile de baza de la ciclurile 1, 2 sau 3 (restrictiile fiind inlocuite cu un meniu lejer in weekend).

Pe parcursul unei zile vor exista doua mese principale iar in timpul weekendului pot fi incluse chiar si 1-2 bauturi alcoolice pe zi, dar se vor urma, totusi, regulile de baza ale dietei. Daca vor exista doar mici abateri, kilogramele pot fi mentinute sub control, mai ales ca de la inceputul saptamanii se vor respecta, mult mai strict, obiceiurile alimentare sanatoase.

Specialistii recomanda cantatirea saptamanala, iar atunci cand se acul cantarului arata cu 2.5 kilograme mai mult, se va reveni la ciclul 2 pana cand greutatea va reveni la normal.

Cum functioneaza?

Cei care aleg aceasta dieta, vor fi nevoiti sa renunte la mancarea de tip fast-food, dulciuri, cereale rafinate si la multe alte alimente nesanatoase inca din primul ciclu. Aceasta faza este conceputa pentru detoxifiere, imbunatatirea functiei sistemului digestiv, diminuarea nivelul de zahar din sange, pentru a stimula arderea grasimilor si a reduce nivelul de lipide (grasime) din organism.

In ciclul 2, metabolismul este resetat prin scaderea si apoi cresterea aportului de calorii consumate, fiind stimulata arderea continua a grasimilor.

Ciclul 3 implica un plan de masa destul de lejer, iar alimentele sanatoase sunt reintroduse in cantitati suficiente, fiind permisa chiar si o bautura alcoolica pe zi. Scaderea in greutate va fi incetinita, totusi, daca nu se va renunta la alcool sau nu se vor face exercitii fizice (aerobice).

Presupunand ca o persoana va respecta intocmai dieta si va slabi asa cum isi doreste, in ciclul 4 va incerca sa-si intretina conditia atinsa. In caz contrar, se va reveni la ciclul 2 sau 3 pana cand se va ajunge la obiectivul dorit privind numarul de kilograme.

Recompensa strategica o reprezinta bonusul din faza finala a dietei, atunci cand sunt permise alimentele preferate, la sfarsit de saptamana. Celor care respecta dieta li se permite sa consume pana la trei mese favorite pe parcursul weekendului.

Cei care vor alege aceasta dieta sunt incurajati sa manance zilnic micul dejun, cat mai multe salate, sa se hraneasca cat mai sanatos (mustar in loc de maioneza, de exemplu), portiile sa fie mici si dese, sa consume cel putin 2 litri de apa pe zi si sa mestece cu atentie fiecare aliment.

Numarul de fructe din cadrul meselor, va fi cat mai mic, dupa ora 14, intrucat dupa acest interval de timp se ard cu dificultate caloriile rezultate in urma consumului acestora. Totusi, expertii nutritionisti considera ca ceea ce conteaza in mod principal este numarul total de calorii consumate, nu ora din zi sau tipul de alimente. De asemenea, important este ca din stilul de viata al unei persoane sa nu lipseasca alimentele sanatoase si activitatea fizica. Se vor evita produsele alimentare prelucrate.

Unii specialisti considera ca metabolismul nu poate fi pacalit printr-o dieta cu un numar scazut de calorii, dar planurile dietetice care contin alimente sanatoase, cu putine calorii, reprezinta o abordare ideala pentru reducerea numarului de kilograme.

Pierderea in greutate are loc, de fapt, in cazul acestei diete, nu datorita confuziei metabolismului ci a consumului zilinic a maxim 1200 calorii. De asemenea, eliminarea apei din organism (din prima faza) este un proces de scurta durata si va inceta odata ce carbohidratii vor fi reintrodusi in dieta. De asemenea, nu trebuie neglijat ca persoanele care fac exercitii fizice cu regularitate au nevoie de mai multe calorii (pe care le vor obtine mai ales prin consumul de carbohidrati pe parcursul acestei diete).

Dieta de 17 zile: hrana pentru minte

In ciuda denumirii dietei, nu se vor pierde cu usurinta kilogramele si nici nu se va mentine, cu usurinta, greutatea, mai ales dupa primele 17 zile. Alternanta dintre primul si al doilea ciclu ar putea preveni monotona, dar aceasta este mai ales o strategie prin care se reduce numarul de calorii si se consolideaza planul de dieta.

De altfel, si acest regim alimentar contine principii fundamentale ale tuturor strategiilor dietetice de succes: numar scazut de calorii, consum de alimente sanatoase, nivel redus de glucide, alcool si amidon rafinat la care se adauga exercitii fizice regulate. Acestea sunt sfaturi valoroase care vor conduce la obtinerea rezultatelor vizate, implicit o greutate optima.

Se va manca sanatos si daca este necesar, este indicata administrarea un supliment de multivitamine, o data pe zi, pentru a umple golurile nutritionale ale dietei de 17 zile, pentru controlul greutatii pe termen lung.


Citeste si despre:

Dieta Sacred Heart Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Dieta Dukan - principii si etape Plan de detoxifiere pentru 7 zile Dieta Sonoma Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Dieta celor 3 ore Dieta pentru detoxifierea de primavara Dieta cu zmeura Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale Cum sa slabiti dupa sarcina