Date privind incidenta bolii renale terminale la pacientii cu diabet zaharat tip 1

Actualizat: 16 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Boala renala terminala este una dintre cele mai severe complicatii ale diabetului zaharat tip 1 insa datele privind riscul pacientilor diabetici de a face boala renala terminala sunt insuficiente.
Un studiu realizat in Finlanda si-a propus sa estimeze riscul pe termen lung de a dezvolta boala renala terminala si sa evalueze impactului varstei la momentul diagnosticului, a anului in care a fost stabilit acest diagnostic si a sexului asupra acestui risc.
In acest studiu a fost selectionata din Registrul Finlandez de Diabet o cohorta de pacienti cu varsta sub 30 de ani, diagnosticati cu Diabet Zaharat tip 1 in perioada 1965-1999. Pacientii au fost urmariti din momentul stabilirii diagnosticului de diabet si pana la aparitia bolii renale terminale (dializa sau transplant renal), a decesului sau pana la data de 31 decembrie 2001, data la care s-a incheiat studiul.
Durata maxima de urmarire a cohortei a fost de 37 de ani, cu o medie de 16,7 ani. Dintre cele 346851 persoane, 632 pacienti au dezvoltat in evolutie boala renala terminala. Incidenta cumulata a bolii renale terminale a fost de 2,2% la 20 de ani si respectiv de 7,8% la 30 de ani de la diagnostic. Riscul de aparitie a bolii renale terminale a fost mai mic la subiectii la care diagnosticul de diabet zaharat a fost stabilit inaintea varstei de 5 ani. De asemenea, riscul de boala renala terminala a fost mai mic la cei diagnosticati cu diabet zaharat in ultimii ani. Sexul nu pare sa influenteze semnificativ acest risc.
In privinta boli renale terminale, prognosticul diabetului zaharat de tip 1 s-a imbunatatit in decursul ultimilor 40 de ani. Copiii diagnosticati cu diabet zaharat inainte de implinirea varstei de 5 ani au cel mai favorabil prognostic. In ansamblu, incidenta bolii renale terminale s-a dovedit mai mica decat s-a crezut pana in prezent.


Citeste si despre:

Educatia pacientului cu diabet zaharat Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2 Bolile renale cronice Boli asociate diabetului zaharat Boli renale ereditare Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Bolile renale (de rinichi) Semne ale hipoglicemiei la un pacient cu diabet Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (DZ tip 1) Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (DZ tip 2) Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat Consumul de alcool si diabetul zaharat
Cere sfatul medicului ×