Dializa

Tehnica vizand suplinirea unei functii renale prabusite, prin eliminarea concomitenta a excesului de apa din organism si a produselor rezultate din metabolism aflate in sange.

Indicatii - Rolul principal al rinichiului este acela de a mentine in organism un echilibru in electroliti (sodiu, potasiu, calciu) si in apa, precum si de a elimina produsele rezultate din metabolism (uree, acid uric). Atunci cand functia renala este perturbata, brutal (insuficienta renala acuta) sau progresiv (insuficienta renala cronica), aceste procese sus-mentionate sunt puse in dificultate: se impune atunci efectuarea unei dialize.

Principiu - Exista doua metode de dializa: hemodializa si dializa peritoneala. Ambele fac apel la o membrana semipermeabila, artificiala pentru hemodializa si naturala (peritoneul) pentru dializa peritoneala. Aceasta membrana actioneaza ca un filtru intre sangele pacientului si dializat, asa cum se numeste solutia a carei concentratie este adaptata fiecarui bolnav, dupa gradul de epurare care se doreste a fi obtinut, si al carei rol este indeosebi acela de a antrena substantele toxice acumulate in sange. Schimburile intre dializat, preparat dinainte, si sange se produc printr-o membrana, dupa doua mecanisme: difuzia si ultrafiltrarea.

Citeste si despre:

Tipuri de dializa Esentialul despre dializa peritoneala Informatii esentiale despre dializa Dieta pentru boala polichistica renala sau rinichii polichistici Sfaturi pentru sanatatea rinichilor Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala Includerea in tratamentul antiviral pentru hepatitele cronice