Cum pot antidepresivele sa afecteze cresterea in greutate?

Actualizat: 02 Aprilie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Cresterea in greutate este unul dintre posibilele efecte secundare ale folosirii antidepresivelor, unele surse estimand ca 25% dintre persoanele care folosesc antidepresive au fost afectate de o crestere in greutate. Desi reactia la anumite antidepresive variaza de la individ la individ, unele medicamente cu efect antidepresiv predispun la ingrasare mai mult decat altele.

Cum afecteaza antidepresivele apetitul?

Antidepresivele pot duce la crestea in greutate pentru ca ele provoaca o crestere a poftei de mancare. Cercetatorii nu au inteles inca pe deplin de ce exista acest efect in cazul anumitor persoane. O teorie este ca atat metabolismul, cat si apetitul sunt afectate.

Antidepresivele interfereaza cu serotonina, neurotransmitatorul care regleaza anxietatea si starea de spirit, concomitent controland si apetitul. Aceste schimbari ale metabolismului pot duce la o crestere a nevoii de a consuma alimente bogate in carbohidrati, precum painea, pastele sau dulciurile. Cand oamenii sunt deprimati, apetitul le este afectat.

Pe unele persoane depresia le face sa resimta mai acut foamea, in timp ce pe altele ii face sa isi piarda pofta de mancare. Poate de aceea, in cazul acestora din urma, atunci cand antidepresivele isi fac efectul, apetitul lor revine la normal, ceea ce are un impact asupra greutatii lor.

Trebuie amintit si ca depresia aduce cu sine oboseala si inactivitatea, iar lipsa acivitatii fizice poate cauza cresterea in greutate.
Faptul ca o persoana se ingrasa in perioada cand ia antidepresive poate fi un indiciu ca medicatia respectiva nu il ajuta suficient in combaterea depresiei.

Medicamente care pot cauza cresterea in greutate

Urmatoarele medicamente antidepresive sunt mai susceptibile ca ar putea conduce la cresterea in greutate:

Antidepresivele triciclice

Sunt printre primele medicamente antidepresive aparute. Nu sunt la fel de mult prescrise ca antidepresivele moderne, deoarece pot provoca numeroase efecte secundare, inclusiv ingrasarea. Excesiva crestere in greutate ii determina pe multi utilizatori sa inceteze tratamentul cu triciclice.

Aceste antidepresive pot fi eficiente pentru acele persoane care nu raspund la alte tratamente. Exemple de triciclice sunt: amitriptilina, dezipramina, doxepina, nortriptilina, trimipramina.

Inhibitorii de monoamin-oxidaza

Acestea sunt o alta categorie timpurie a antidepresivelor si au fost in general inlocuite de antidepresive mai noi. Desi sunt eficiente, au tendinta sa provoace cresterea in greutate si multe alte reactii adverse. De aceea, persoanele care apeleaza la aceste antidepresive trebuie sa isi controleze regimul alimentar pentru ca ele pot cauza hipertensiune arteriala cand sunt luate in combinatie cu anumite alimente sau medicamente.

Si aceste antidepresive ajuta la ameliorarea depresiei pentru cei care nu simt imbunatatiri cu alte medicamente. Urmatoarele antidepresive din aceasta categorie pot produce crestere in greutate: izocarboxazid, fenelzina, tranilcipromin.


Un anumit tip de medicament numit selegilina, care se aplica pe piele sub forma unui plasture, a fost asociat cu pierderea de greutate la unii pacienti.

Inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei

Acestea reprezinta catergoria de antidepresive cea mai prescrisa. A fost asociata cu pierderea in greutate in cazul tratamentelor pe termen scurt, dar poate cauza cresterea in greutate pe termen lung. Printre cele mai prescrise sunt: citalopram, fluoxetina, paroxetina, sertralina.

Cresterea in greutate asociata cu inhibitorii selectivi de recaptare ai serotoninei depinde de durata tratamentului, ca si de tipul de medicament administrat. De exemplu, paroxetina este mai probabil sa conduca la crestere in greutate, in timp ce sertralina - mai putin probabil.

Conform unui studiu din 2017, aceasta categorie de medicamenmte s-a asociat cu crestere in greutate cand utilizatorii aveau “comportamente nesanatoase”, cum ar fi alimentatie haotica, bazata pe alimente procesate si rafinate, lipsa activitatii fizice, fumat.

Antidepresive atipice

Un anumit tip de astfel de antidepresive il reprezinta mirtazapina, care a fost corelata cu cresterea apetitului si a greutatii corporale.

Alte tipuri de antidepresive

Nu toate antidepresivele pot cauza crestere in greutate, iar unele pot cauza o crestere mai mica a greutatii decat alte medicamente obisnuite.

Antidepresivele asociate cu un nivel mic de ingrasare sunt: venlafaxina, escitalopram, levomilnacipran, nefazodona, vilazodona, vortioxetine.

Este putin probabil sa produca crestere in greutate citalopramul, fluoxetina si sertralina, daca sunt utilizate pe o perioada mai scurta de 6 luni.
Unele medicamente care trateaza depresia, cum ar fi bupropionul, duloxetina si selegilina, au fost asociate cu pierderea in greutate.

Ce sa ii cerem doctorului?

Este important sa gasim alinare pentru depresie, iar medicamentele antidepresive sunt un tratament foarte eficient pentru multi oameni. Totusi, trebuie discutate cu medicul efectele secundare ale antidepresivelor inainte de inceperea tratamentului, astfel pacientul va sti la ce sa se astepte.

Cei care deja iau antidepresive ar trebui sa il informeze pe medic despre orice efect secundar pe care il resimt, inclusiv cresterea in greutate.

Daca pacientul constata ca beneficiile tratamentului, cum ar fi tinerea sub control a depresiei, depasesc efectele secundare, doctorul trebuie totusi sa il sfatuiasca sa isi mentina greutatea prin schimbarea alimentatiei si mai multa activitate fizica.

Cercetarile arata ca miscarea poate imbunatati starea de spirit si reduce depresia. Astfel, ar putea fi util pentru pacient sa consulte un dietetician pentru o dieta echilibrata care sa nu-i afecteze negativ tratamentul.

Pentru a reduce efectele secundare si obtine controlul asupra greutatii, persoana care utilizeaza antidepresive poate sa ceara medicului ajustarea dozei sau schimbarea medicatiei. Uneori, chiar daca medicamentul este schimbat cu un altul din aceeasi clasa de antidepresive, poate reduce simptomele.

Este important sa nu se apeleze la medicamente sau suplimente de slabire fara consultarea in prealabil a doctorului, pentru ca ele pot sa interfereze cu antidepresivele.

De retinut

Chiar daca unele antidepresive au ca efect secundar la anumite persoane cresterea in greutate, ele reprezinta un tratament eficient in combaterea depresiei pentru multi oameni.

Cei care iau medicamente antidepresive trebuie sa vorbeasca cu medicul lor despre orice efect secundar pe care il observa, inclusiv cresterea in greutate. Pentru multe persoane, este mai important sa tina sub control depresia decat sa slabeasca.

Unii oameni pot sa anuleze cresterea in greutate ducand un stil de viata sanatos asociat cu schimbarea medicatiei antidepresive.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5
Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4

Medici

DR DOLIȘ LAURA CRISTINA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
CONF. UNIV. DR. MANEA MIHNEA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Cum sunt legate obezitatea si sanatatea mintala Cum sa imbatranim sanatos Obezitatea la copii Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita? Anorexia nervoasa Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Boala von Willebrand Obezitatea Aspirina: 6 proprietati terapeutice uimitoare Dureri lombare Modalitati de a preveni depresia prenatala
Cere sfatul medicului ×