Vizierele folosite fara masca si mastile de protectie cu valva nu sunt eficiente impotriva COVID-19

Actualizat: 14 Septembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Potrivit unui studiu recent publicat in Physics of Fluids, vizierele si mastile cu valva nu sunt eficiente in stoparea aerosolilor, care pot circula in jurul scuturilor faciale sau patrunde prin valva mastilor.

Specialistii spun ca in special vizierele, atunci cand sunt folosite fara o protectie suplimentara, nu protejeaza impotriva infectiei cu noul coronavirus. Particulele expulzate prin tuse nu sunt oprite de viziera, ele putandu-se deplasa foarte usor in jurul scutului, intrand in nas, gura si ochi. Tocmai de aceea, medicii nu poarta niciodata viziere fara masti de protectie.

Asemanator se intampla si in cazul mastilor cu valva, care desi ne permit sa respiram mai usor, lasa sa treaca un numar mare de particule cu incarcatura virala, explica studiul. Chiar daca astfel de masti se folosesc, de regula, in mediile de lucru relativ periculoase pentru a filtra praful sau noxele, filtrele nu sunt destul de fine pentru a bloca aerosolii incarcati cu virusuri.

Cercetatorii care au realizat acest studiu au de gand sa studieze si eficienta panourile de plexiglas in limitarea raspandirii noului coronavirus.

Alte 1.311 cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore

In Romania, numarul zilnic de cazuri de COVID-19 nu pare sa scada. In ultimele 24 de ore s-au inregistrat 1.311 cazuri de coronavirus bilantul ajungand la 102.386, potrivit datelor publicate de Grupul de comunicare strategica. In ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.939.

De asemenea, au fost raportate 27 de decese (12 barbati si 15 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Caras-Severin, Dolj, Mehedinti, Neamt, Prahova, Suceava, Tulcea si Bucuresti.

Dintre acestea, 3 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 50-59 ani, 5 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 10 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 9 decese la categoria de peste 80 de ani. 26 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.027. Dintre acestea, 467 sunt internate la ATI.

Bucurestiul continua sa fie orasul cu cele mai multe cazuri de coronavirus detectate zilnic, respectiv 220 de cazuri. Pe locul doi se afla Prahova, cu 70 de noi cazuri, urmat de Dolj, cu 69 noi cazuri, Iasi cu 65 noi cazuri si Bihor - 55.

Cele mai putine cazuri raportate sunt in judetele Tulcea, Ialomita, Harghita (cate 4 cazuri), urmate de Calarasi (6 cazuri), Covasna si Bistrita Nasaud (cate 9 cazuri).

Sursa: https://aip.scitation.org/doi/10.1063/5.0022968


Citeste si despre:

Mentinerea statusului optim al vitaminei D poate asigura protectie impotriva Covid-19? Raceala la copii Sfatul specialistului: Stii cum sa eviti accidentele de la locul de munca? Modificarea contractului cadru 2008-2009 Primul ajutor in cazul diareei Eliminarea negilor cu banda adeziva: mit sau realitate? Artrita reumatoida si viata sexuala Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Exercitiile de flexibilitate (stretchingul) Tristetea nu inseamna depresie! Ataxia 8 obiceiuri prin care va puneti in pericol sanatatea pielii Cum se manifesta varianta Omicron Cele mai obisnuite greseli in prevenirea gripei Durerea cronica