Ataxia

Actualizat: 01 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este ataxia?


Cuvantul ataxie provine de la cuvantul grecesc "a taxis" care inseamna "fara comanda" sau " fara coordonare". Ataxia este lipsa de coordonare. Persoanele care sunt diagnosticate cu ataxie nu isi pot controla muschii membrelor, au tulburari de echilibru, coordonare si chiar probleme ale mersului. Ataxia poate afecta degetele, mainile, bratele, picoarele, corpul, vorbirea si chiar si miscarile oculare.


Ataxia este cuvantul folosit deseori pentru a descrie simptomele care implica lipsa de coordonare care insoteste diverse simptome, infectii, traumatisme si boli sau modificari degenerative ale sistemului nervos central. Aceasta descrie si un grup de boli specifice ale sistemului nervos central numit ataxii ereditare si sporadice. Ataxia este un simptom, nu este un diagnostic specific si se poate referi inclusiv la un grup sau o categorie de tulburari. Multe tipuri de ataxii sunt ereditare, insa unele pot sa apara chiar si in familii in care nu a existat nici un antecedent de ataxie. In acest caz, afectiunea este considerata ca fiind sporadica.

Cauzele ataxiei

Cele mai multe dintre tulburari care au ca rezultat ataxia au specific degenerarea sau atrofia celulelor din cerebel. Cerebelul este o parte a creierului situat in partea din spate a capului. Functia sa este de a coordona miscarile musculare voluntare si de a mentine postura si echilibrul.
Aceasta boala poate afecta inclusiv coloana vertebrala. Termenii de degenerare cerebeloasa si degenerare spinocerebelara se refera la acest tip de deteriorare al sistemului nervos.

Ataxia este declansata de diferite gene anormale care au anumite lucruri in comun: fabrica proteinele anormale care afecteaza celulele nervoase care isi au originea in cerebel si maduva spinarii. Acestea pot afecta si alte parti ale creierului.

Celulele nervoase afectate incep sa functioneze defectuos si in cele din urma sunt degenerate. Pe masura ce boala progreseaza, muschii devin din ce in ce mai putin receptivi la comenzile din creier. Ca urmare a acestui fapt, echilibrul si coordonarea devin problematice.

Tipuri de ataxie

Exista doua tipuri principale de ataxie:
- ataxie sporadica - este o forma de ataxie ce apare de obicei la varsta adulta si nu apare in istoricul familial al unei persoane.
- ataxie ereditara - este cauzata de un deficit al anumitor gene, prezent de la inceputul vietii unei persoane. Genele pot fi dominant mostenite sau recesiv mostenite. Tulburarile recesive determina in mod frecvent debutul simptomelor inca din copilarie, mai degraba decat la varsta adulta.

Testarile genetice sunt disponibile in prezent pentru depistarea ataxiei si este cunoscut faptul ca boala debuteaza mai ales in perioada adulta. Ataxia dominanta incepe sa se manifeste la varsta de 20-30 de ani sau chiar mai tarziu in viata.
Ataxiile ereditare sunt tulburari degenerative care progreseaza intr-o perioada de doi ani. Gradul de severitate al invaliditatii depinde de tipul de ataxie, varsta de debut a simptomelor si alti factori.

Care sunt simptomele specifice ataxiei?

Simptomele si perioada de debut a bolii pot varia in functie de tipul de ataxie. Fiecare individ poate avea manifestari diferite.

De obicei, cele mai comune simptime sunt:
- afectarea echilibrului si coordonarii;
- dificultati de coordonare a manilor si picioarelor;
- discurs neclar;
- probleme ale mersului;
- dificultati de scris si de alimentatie;
- miscari oculare lente.

Simptomele de ataxie pot fi asemanatoare si cu cele ale altor conditii sau probleme medicale. Se va consulta medicul pentru un diagnostic clar.

Cum se stabileste diagnosticul de ataxie?

Alaturi de un istoric medical aprofundat, antecendente familiale si examinarea completa neurologica si fizica, pot fi efectuate urmatoarele proceduri de diagnosticare:


- teste de laborator (inclusiv analize de sange si de urina);
- radiogafii (raze X) - test diagnostic ce foloseste razele electromagnetice pentru a produce imagini ale tesuturilor interne, oaselor, organelor, pe un film special;
- imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) - procedura de diagnosticare care foloseste o combinatie de magneti puternici, frecvente radio si un calculator pentru a produce imagini detaliate ale organelor si structurilor interne ale corpului;
- teste genetice - analize efectuate pentru a se determina daca o persoana sufera anumite modificari genetice (mutatii) sau anomalii cromozomiale care sunt cunoscute ca ar creste riscul pentru anumite boli genetice.


Aceste proceduri de diagnostic pot fi utilizate pentru a exclude si alte conditii care pot declansa ataxia. Anumite afectiuni pot provoca aparitia brusca a ataxiei: traumatism cranian, accident vascular cerebral, hemoragie cerebrala, tumori cerebrale, anomalii congenitale, boli infectioase, expunerea la anumite medicamente si afectiuni cardio-respiratorii.
Unele boli pot determina aparitia treptata a ataxiei: hipotiroidismul, deficienta anumitor vitamine (B12, E), expunerea la anumite medicamente, screloza multipla, sifilis si alte tulburari.

Tratament

In prezent nu exista nici un tratament care sa vindece ataxia ereditara. Nu exista nici medicamente care sa trateze simptomele specifice ataxiei. Daca ataxia este urmarea unui accident vascular cerebral, a unui nivel scazut de vitamine sau a expunerii la medicamente sau substante chimice sau toxice tratamentul vizeaza tratarea acestor conditii specifice.


Tratamentul pentru lipsa coordonarii sau dezechilibru implica, in cea mai mare parte utilizarea de dispozitive de adaptare, pentru a permite bolnavului sa isi mentina independenta cat mai mult posibil. Aceste dispozitive pot include utilizarea unor bastoane, carje, cadre ajutatoare pentru mers sau scaun cu rotile. Kinetoterapia, logopedia si medicamentele pot fi utile in ameliorarea simptomelor cum ar fi: tremor, rigiditate, depresie, miscari spastice, tulburari de somn.

Cercetarile privind cauzele degenerarii cerebeloase si spinocerebrlare intalnite in cazul ataxiei sunt in curs de desfasurare, ca si analize si studii privind gasirea unor modalitati de tratament si prevenire ale bolii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

IMAMED Bucuresti
Tel: 0319913
Bucuresti, Calea Giulesti Nr 41B, Sector 6, Bucuresti , 050855
Clinica Medicală Neurolife Buzău
Tel: 0238717018
Buzau, Str.Obor Nr.4

Citeste si despre:

Ce este boala Creutzfeldt-Jakob? Histoplasmoza pulmonara Migrena juvenila Cefaleea la varstnici Cloralhidrat Intoleranta la gluten Mituri si dezinformari privind igiena Celulita la control! Descopera avantajele si dezavantajele fiecarui tratament anti-celulita! Intoxicatia cu paracetamol Intoleranta la frig Tromboza de sinus cavernos Abuzul de barbiturice Sincopa Securitatea sociala a lucratorilor migranti