Farmacist primar Nicoleta Raducanu
Specialist in nutritie clinica
Vitamina D este termenul generic pentru ergocalciferol (vitamina D2) - sintetizat predominant in plante sub actiunea luminii ultraviolete (UV) si colecalciferol (vitamina D3) – sintetizat la nivelul pielii (in stratul profund al epidermei si in derm). Istoric, oamenii au primit cea mai mare parte a vitaminei D din expunerea la soare in lunile de vara, dieta contribuind doar cu cantitati modeste in raport cu nevoile organismului.
Pe masura ce expunerea noastra la soare a scazut in ultimele decenii, am devenit tot mai dependenti de surse alimentare inadecvate pentru a raspunde de cerintele noastre fiziologice de vitamina D.
Sursa principala de vitamina D este pielea, sinteza vitaminei D la nivelul tegumentelor fiind dependenta de o serie de factori geografici (latitudine, anotimp, gradul de insorire si de poluare) si personali (timpul petrecut in aer liber, varsta, compozitie corporala, gradul de pigmentare a pielii, factori genetici).
Sursele de vitamina D din hrana sunt: pestele gras, uleiul de ficat de peste (cod, dar in cantitati mari exista riscul intoxicarii cu vitamina A), ciupercile, galbenusul de ou si ficatul (contin in mod natural vitamina D), dar si produsele imbogatite artificial cu vitamina D (cerealele pentru mic dejun, sucul de portocale, laptele formula etc.).
Conform celor mai recente date disponibile bazate pe doua studii realizate la nivel national, se sugereaza un nivel deficitar situat intre 40-75% la copii, adulti cu osteoporoza, persoane varstnice (peste 60-70 de ani), cu variatii intersezoniere la persoanele cu factori de risc sau care asociaza alte comorbiditati1.
Statusul vitaminei D in organism este evaluat in functie de nivelurile serice ale 25(OH) vitaminei D. Este general recunoscut faptul ca un nivel seric sub valoarea de 50 nmol/L constituie o deficienta (care poate fi usoara sau severa – atunci cand nivelul seric este sub valoarea de 25 nmol/L). Consecintele clinice ale deficitului sunt numeroase si pot fi severe.
Cei mai cunoscuti factorii de risc pentru deficitul de vitamina D sunt urmatorii:
Expunere inadecvata la soare | Lipsa activitatilor in aer liber Acoperire extensiva a pielii cu imbracaminte Folosire extensiva a protectiei cutanate antiUV Expunere prin geam |
Nivel ambiental scazut de radiatii UV | Latitudine nordica Anotimpul rece Fereastra de expunere redusa la mijlocul zilei |
Aport scazut de vitamina D | Absenta suplimentelor cu vitamina D Absenta alimentelor fortificate Intoleranta la lactoza Status socioeconomic |
Medicamente care afecteaza metabolismul vitaminei D | Anticonvulsivante Rifampicina Glucocorticoizi Medicatie antiretrovirala |
Factori biologici | Piele inchisa la culoare Sindroame malabsorbative Insuficienta renala cronica Obezitate Sarcina si / sau alaptare Hranire exclusiv la san Varsta inaintata |
1Ordinul Ministerului Sanatatii 1240/2019
Studii epidemiologice, inclusiv mai multe meta-analize realizate pe un numar reprezentativ de participanti (aprox. 11000 participanti cu varsta cuprinsa intre 0-95 ani)2, au aratat ca persoanele care au un nivel scazut de vitamina D prezinta un risc crescut de a dezvolta infectii respiratorii acute ale tractului respirator precum si o sensibilitate mai mare la contactarea din comunitate a pneumoniei.
De asemenea, numeroase studii, inclusiv meta-analize, au aratat ca suplimentarea cu vitamina D poate reduce probabilitatea dezvoltarii de infectii acute ale tractului respirator si poate determina scaderea severitatii si duratei unei infectii deja instalate. Covid-19 este incadrat in categoria infectiilor acute ale tractului respirator.
Plecand de la aceste evidente, in aceasta perioada de criza sanitara generata de virusul SARS-CoV-2, cercetatori din tot mai multe tari au observat ca exista o corelatie intre deficitul de vitamina D si rolul acestei vitamine in reglarea si supresia raspunsului inflamator sever observat la persoanele cu manifestari severe ale Covid-19 precum si la pacientii a caror moarte a fost cauzata de Covid-19.
Tinand cont de prevalenta crescuta a deficientei vitaminei D in cadrul populatiei din Romania, in anul 2019, Ministerul Sanatatii din Romania a emis prin Ordin de Ministru (Nr. 1240/2019)3 “Ghidul privind evaluarea si terapia deficitului de vitamina D la gravida, nou-nascut si copil si Ghidul privind evaluarea statusului vitaminei D la adulti”.
Aceste ghiduri pun accent pe necesitatea profilaxiei deficitului de vitamina D, motivele prevalentei crescute a deficitului fiind intemeiate pe pozitionarea geografica a tarii noastre in zona paralelei 45 (cu o fereastra de expunere la radiatiile UV restransa la cateva ore in mijlocul zilei in sezonul rece), pe variatiile sezoniere documentate ale nivelurilor serice de vitamina D in populatia generala (ce ce explica prevalenta deficitului de vitamina D de la 40% vara la 70% iarna) si nu in ultimul rand, pe faptul ca in tara noastra nu exista un program national de fortifiere cu vitamina D a unor alimente strategice.
Acest ghiduri recomanda suplimentarea cu vitamina D pe toata durata anotimpului rece la toate persoanele sanatoase care beneficiaza de o expunere normala la soare precum si la toate persoanele cu risc crescut individualizat.
Suplimentarea se va face cu o cantitate de 600-1000 UI vitamina D in cazul persoanelor sanatoase (fara a fi necesara masurarea nivelurilor serice), iar in cazul categoriilor de risc, vitamina D va fi administrata astfel incat nivelurile serice de 25(OH) vitaminei D sa ajunga la un interval de 30-50 ng/ml. Tratamentul deficitului sever se face cu doze zilnice de vitamina D adaptate in functie de nivelul seric.
2 Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, Greenberg L, Aloia JF, Bergman P, Dubnov-Raz G, Esposito S, Ganmaa D, Ginde AA, Goodall EC, Grant CC, Griffiths CJ, Janssens W, Laaksi I, Manaseki-Holland S, Mauger D, Murdoch DR, Neale R, Rees JR, Simpson S Jr, Stelmach I, Kumar GT, Urashima M, Camargo CA Jr. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017; 356:i6583. doi: 10.1136/bmj.i6583.
3 publicat in: Monitorul Oficial nr. 773 din 24 septembrie 2019
In ceea ce priveste recomandarile de suplimentare cu vitamina D in scopul reducerii riscului de contactare a unei infectii acute a tractului respirator, inclusiv Covid-19, exista tari care au implementat deja la nivel national astfel de programe.
Medici si specialisti in nutritie din cadrul Universitatii din Dublin au recomandat ca tuturor varstnicilor, pacientilor spitalizati si persoanelor aflate in centre speciale de ingrijire, sa li se suplimenteze aportul zilnic de vitamina D cu minim 20 micrograme (800 UI) subliniind necesitatea implementarii acestor recomandari cu prioritate si altor grupuri populationale vulnerabile, ca de exemplu pacientilor cu diabet zaharat, a celor cu sistemul imunitar compromis, persoanelor care nu se pot expune la soare, a celor cu pielea inchisa la culoare, veganilor, vegetarienilor, fumatorilor, persoanelor supraponderale/obeze si nu in ultimul rand necesitatea promovarii de urgenta a acestor recomandari tuturor profesionistilor din domeniul sanatatii si restului populatiei.
Pentru persoanele cu un nivel seric mai mic de 50 nmol/L, fiecare microgram suplimentar de aport zilnic de vitamina D determina o crestere a nivelului seric, cu 1 nmol/L. Acest lucru implica faptul ca suplimentarea cu 20-50 micrograme/zi poate creste nivelul seric al 25(OH)D la niveluri de peste 50 nmol/L, nivel care a fost asociat cu un risc redus de dezvoltare a unei infectii acute a tractului respirator.
Tinand cont de prevalenta foarte mare a deficitului de vitamina D in cadrul populatiei din Romania, a lipsei unei terapii antivirale eficiente pentru tratarea persoanelor infectate Covid-19, aceste cercetari clinice ar trebui sa ne convinga de necesitatea suplimentarii nutritionale cu vitamina D, fie ca alegem sa includem in meniul zilnic alimente cu un continut bogat de vitamina D, fie prin administrarea unor produse farmaceutice sau suplimente alimentare care contin doze standardizate de vitamina D.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.