Eliminarea negilor cu banda adeziva: mit sau realitate?

Actualizat: 05 August 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Benzile adezive accelereaza vindecarea


Folosirea benzii adezive pentru a elimina negii reprezinta un remediu considerat eficient de unele persoane. Cu toate acestea, studiile efectuate cu privire la eficacitatea acestei metode au ajuns la rezultat mixte, incluzand chiar si efecte secundare resimtite ulterior, precum iritatii cutanate.

Negii se dezvolta in urma unor infectii virale. Deoarece organismului ii poate lua luni sau ani pentru a dezvolta un raspuns imun impotriva acestora, poate dura o perioada de timp destul de lunga pana la vindecarea pe cont propriu.

Eliminarea negilor cu banda adeziva poate ajuta la accelerarea vindecarii, dar metoda presupune aplicari frecvente si repetate, uneori fiind chiar un procedeu dificil de realizat pentru mult timp. Din acest motiv, unii oameni ar putea prefera alte remedii ce pot fi realizate la domiciliu sau chiar optiuni medicale de tratament.

Eficienta benzilor adezive

Persoanele care sustin folosirea benzii adezive pentru indepartarea negilor considera ca aceasta metoda este eficienta din mai multe motive. O teorie consta in privarea celulelor de oxigen, urmand ca aceasta „sufocare” a negilor sa duca la disparitia acestora.

Procesul de aplicare si indepartare in mod repetat a benzii adezive poate avea ca rezultat eliminarea celulelor suplimentare, ceea ce poate face ca negii sa fie mai putin voluminosi si vizibili. Cu toate acestea, exista o lipsa de cercetari recente cu privire la tratarea negilor cu banda adeziva, iar studiile anterioare au produs rezultate mixte.

Un studiu realizat in anul 2002 a constatat ca metoda cu banda adeziva a fost mult mai eficienta decat crioterapia, metoda ce implica utilizarea azotului lichid pentru a ingheta negii. Studiul a inclus 51 de participanti cu varste cuprinse intre 3 si 22 de ani. In cazul grupului ce a folosit banda adeziva, negii au disparut complet in 85% din cazuri. In cazul grupului ce a urmat tratamentul cu azot lichid, negii au disparut doar in 60% din cazuri.

Un alt studiu, efectuat in 2007, a constatat ca nu exista diferente semnificative intre eficacitatea benzii adezive clasice si eficacitatea plasturilor speciali pentru negi. Astfel, negii au disparut in 21% din cazurile care au folosit banda adeziva si in 22% dintre cazurile la care au fost utilizati plasturi speciali.

Totusi, autorii unei meta-analize din 2014 au ajuns la concluzia ca dovezile actuale sugereaza ca banda adeziva nu este neaparat mai buna decat metodele placebo utilizate pentru indepartarea negilor. Cercetatorii au examinat studiile anterioare care au comparat indepartarea negilor prin diferite metode, inclusiv banda adeziva, crioterapia sau acidul salicilic.

Unii cercetatori subliniaza faptul ca limitarea cercetarilor are drept cauza dificultatea aplicarii continue a benzii adezive si mentinerea ei pe o perioada de 2-3 luni. Fara aplicare corecta si continua, terapia cu banda adeziva are sanse mici de a da randamentul dorit.

Cum are loc indepartarea negilor cu banda adeziva?

Eliminarea negilor prin aceasta metoda poate fi incercata tinand cont de urmatoarele etape:

- decuparea unei portiuni de banda adeziva care sa poata acoperi in intregime negii si sa ramana fixata in locul respectiv;
- curatarea eficace a zonei cu negi si lasarea acesteia sa se usuce foarte bine;
- aplicarea benzii adezive direct pe neg, uneori chiar cu aplicare in prealabil a unei solutii de acid salicilic 17%;
- inlocuirea benzii adezive atunci cand aceasta cade;
- scoaterea benzii adezive o data pe saptamana, spalarea negilor si frecarea acestora cu o piatra ponce curata si uscarea eficienta peste noapte;
- reaplicarea benzii pentru inca o saptamana si repetarea pentru un total de 8 saptamani.

Pentru eficacitate maxima, banda adeziva nu trebuie sa permita fluxul de aer la nivelul pielii. Astfel, trebuie evitate produsele care sunt realizate din panza.

Efecte secundare asociate

Oamenii de stiinta avertizeaza ca persoanele care incearca sa indeparteze negii prin diferite metode ce implica banda adeziva pot prezenta diferite efecte secundare. Printre aceasta se regasesc si urmatoarele:

- roseata;
- mancarime;
- sangerare;
- eczeme;
- alte reactii cutanate.

Orice persoana care observa aparitia acestor efecte secundare trebuie sa inceteze imediat sa utilizeze metoda cu banda adeziva. Odata ce zona afectata s-a vindecat, pot fi incercate alte remedii la domiciliu sau diferite tratamente medicale. Medicii pot oferi solutii adecvate pentru fiecare caz, tinand cont de caracteristicile fiecarui pacient.

Tratamente medicale pentru indepartarea negilor

Negii nu sunt daunatori din punct de vedere medical, dar multe persoane ii pot considera inestetici. De asemenea, pot produce mici rupturi la nivelul pielii, crescand astfel riscul de infectii cutanate. Din aceste motive, medicii pot recomanda uneori tratarea negilor. Cateva exemple de tratamente medicale indicate in acest caz sunt reprezentate de:

- crioterapie – implica pulverizarea de azot lichid asupra negilor, astfel incat celulele de la acest nivel sa inghete si sa cada;

- acidul salicilic – acest agent natural poate ajuta la indepartarea celulelor pielii. Totusi, aplicarea trebuie facuta in mod repetat pentru a se observa rezultatele;

- terapia cu laser – medicii pot utiliza diferite tipuri de laser pentru a arde negii. Cu toate acestea, exista riscul de formare a cicatricilor la nivelul pielii in urma acestui tip de tratament;

- injectii intralezionale – anumite medicamente pot fi injectate direct la nivelul negilor. Aceasta metoda este realizata mai ales in cazul negilor rezistenti la alte tipuri de tratament.

De cele mai multe ori, medicii aleg care este cea mai buna metoda de tratament in functie de localizarea si dimensiunea negilor.

Remedii la domiciliu

Exista cateva cai de atac impotriva negilor ce pot fi realizate chiar in confortul propriei locuinte. Astfel, acidul salicilic reprezinta un produs ce poate fi folosit chiar si acasa. Pentru a spori eficacitatea acestui tip de tratament, persoana in cauza trebuie sa inmoaie negii in apa calda timp de aproximativ 10 minute si sa foloseasca o piatra ponce sau o suprafata abraziva pentru a indeparta stratul superior de piele. Ulterior, acidul salicilic poate fi aplicat in zona dorita.

In mod similar azotului lichid, anumite solutii pot ajuta la inghetarea negilor chiar acasa. Aceste solutii sunt disponibile in farmacii, iar farmacistul poate oferi toate detaliile si recomandarile. Oamenii nu ar trebui sa aplice direct gheata pentru a indeparta negii. Acest lucru este ineficient si poate dauna tegumentelor din jur.

Perspectiva

Cei mai multi negi sunt inofensivi din punct de vedere medical, dar pot crea disconfort din cauza aspectului lor. Fara tratament, negii vor disparea in maxim 2-3 ani. Astfel, se incearca diferite metode pentru a accelera acest proces, printre care si unele ce implica banda adeziva.

Folosirea benzii adezive poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare, dar implica un timp indelungat si aplicari frecvente. De asemenea, exista riscul de aparitie a unor complicatii la nivel cutanat. Astfel, daca banda adeziva este ineficienta, trebuie stiut ca exista diferite alte remedii sau tratamente medicale. Medicul reprezinta persoana potrivita care sa evalueze negii si sa recomande tratamente adecvate in functie de starea acestora.

Bibliografie:
Craw, L., et al. (2014). Are salicylic formulations, liquid nitrogen or duct tape more effective than placebo for the treatment of warts in paediatric patients who present to ambulatory clinicals? https://academic.oup.com/pch/article/19/3/126/2647185
Duct tape: An effective treatment for warts. (2018). https://healthcare.utah.edu/the-scope/shows.php?shows=0_500ts0b3
Focht III, D. R., et al. (2002). The efficacy of duct tape vs cryotherapy in the treatment of verruca vulgaris (the common wart). https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/203979
How to get rid of warts. (n.d.). https://www.aad.org/public/kids/skin/warts/how-to-get-rid-of-warts
Miller, K. E. (2003). Duct tape more effective than cryotherapy for warts. https://www.aafp.org/afp/2003/0201/p614.html
Warts. (n.d.). https://www.aocd.org/page/Warts
Wenner, R., et al. (2007). Duct tape for the treatment of common warts in adults: A double-blind randomized controlled trial. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatologyfullarticle/411864


Citeste si despre:

Te poti imbolnavi daca te trage curentul? Mit sau realitate? Disfunctiile erectile - mit sau adevar? Mit sau adevar: Lucruri si alimente care pot provoca cancer! Sarcina in timpul alaptarii - mit sau adevar? Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate Remedii la domiciliu pentru ejacularea prematura Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Alimente si bauturi care pateaza dintii Este zona zoster contagioasa? Care sunt complicatiile acestei afectiuni? Legatura dintre durerile de spate si incontinenta Negii sau verucile plantare Negii si negii plantari Negii genitali
Cere sfatul medicului ×