Artrita reumatoida si viata sexuala

Actualizat: 25 Mai 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pacientii cu artrita reumatoida pot avea probleme de natura sexuala, fie datorita durerii, a oboselii sau a depresiei. Exista insa unele lucruri care pot fi utile, iar tratamentul agresiv folosit in prezent poate ameliora acest aspect al vietii - in cazul celor care sufera de artrita reumatoida. De fapt activitatea sexuala poate fi de folos celor care au dureri intrucat organismul elibereaza endorfine care sunt substante analgezice naturale. Efectul de bine poate dura chiar cateva ore. Iata cateva sfaturi care pot fi benefice.

Identificarea factorilor care fac activitatea sexuala dificila – pentru unele femei cu artrita reumatoida, uscaciunea mucoasei vaginale determinata de medicatie si pierderea dorintei sexuale pot fi principalele obstacole. In aceste cazuri cel mai bine este ca pacienta sa discute aceste aspecte cu reumatologul. Medicul cunoste cel mai bine boala si tratamentul pe care il administreaza pacienta si ii cunoaste efectele adverse. De asemenea, acesta poate trimite pacienta la alti specialisti, cum ar fi ginecologul pentru tratarea problemelor mucoasei vaginale, daca este nevoie.

Este bine ca pacienta sa discute cu partenerul - cand o femeie are artrita reumatoida, atat ea cat si partenerul sau prefera sa evite relatia sexuala in loc sa vorbeasca despre eventualele probleme. Comunicarea onesta este cea mai buna cale de a metine o relatie romantica. Este important ca ambii parteneri sa aiba cel putin minime cunostinte despre artrita reumatoida si sa cunoasca ce rol joaca durerea in aceasta boala, pentru a putea depasi eventualele probleme. Este important ca partenerul sa fie constient ca uneori femeia are dureri sau este obosita, iar bolnava trebuie sa fie constienta ca partenerul poate fi nervos sau anxios pentru ca ar putea provoaca dureri persoanei dragi.

Sfaturi

Sfaturi pentru o viata sexuala mai buna a pacientilor cu artrita reumatorida
A avea o viata sexuala mai buna cand femeia are artrita reumatoida inseamna a experimenta mai mult cu partenerul. Iata cateva strategii sugerate de catre femei cu artrita reumatorida si experti:
- Planificarea. Planificarea momentelor intime este bine sa fie facuta in momentele zilei in care pacienta se simte cel mai bine, efectul medicamentelor este cel mai mare si femeia nu este obosita;
- Incalzirea. Este bine ca pacienta sa faca exercitii fizice usoare pentru a mari amploarea de miscare si a se relaxa. O baie calda sau un masaj amelioreaza durerile;
- Noi pozitii. Daca o pozitie determina dureri partenerei ar trebui sa se experimenteze noi pozitii mai confortabile;
- Extinderea repertoriului sexual. Prelugirea preludiului poate fi un pas important pentru redescoperiea propriei sexualitati. Mangaierile si saruturile pot fi cai alternative catre implinirea pe plan intim. Este important de retinut ca partenerii nu trebuie sa participe in mod egal de fiecare data, la actul intim sau sexual. In unele zile o imbratisare calda si un masaj al articulatiilor dureroase poate transmite pacientei o stare de bine.
- Partenerul nu trebuie sa ghiceasca. In timpul relatiei sexuale partenerul nu trebuie sa ghiceasca felul in care femeia se simte; este cel mai bine ca aceasta sa ii arate prin cuvinte cum se simte. Desi este nevoie de planificare si comunicare verbala foarte buna pentru ca ambii parteneri sa se simta cat mai relaxati, acestea nu trebuie sa distruga spontaneitatea momentului intim.

Mentinerea increderii in sine

Increderea si stima de sine pot fi afectate de catre artrita reumatoida. Pacienta se poate simti mai putin atractiva si mai putin tanara decat inainte de aparitia afectiunii. De asemenea, boala poate fi debilitanta, femeia nemaiputand sa se ingrijeasca asa cum o facea inainte: nu se mai poate machia sau nu-si mai poate aranja parul. In aceste cazuri poate fi de folos recunosterea neputintei in fata partenerului si i se poate solicita ajutor acestuia; astfel, momentele dificile pot deveni momente impartasite de cuplu.

Expertii afirma ca acceptarea bolii si a schimbarilor pe care ea le aduce in viata pacientei ajuta la mentinerea stimei de sine si a unor relatii sociale sanatoase. Acceptarea bolii nu este usoara, uneori este nevoie de consiliere psihoterapica. Depasirea sentimentelor negative si acceptarea modificarilor corpului pot fi de ajutor si pentru partener in acceptarea modificarilor in cuplu pe care artrita reumatoida le poate aduce.

Femeile singure cu artrita reumatoida

Artrita reumatoida reprezinta o problema diferita pentru femeia singura in cautarea unui partener. Nu exista nici o regula despre cand este mai bine ca viitorul partener sa afle despre boala. Totusi, cel mai bine este ca aceasta informatie sa nu-i fie furnizata la inceputul relatiei ci dupa o perioada de cunoastere reciproca. De asemenea, este important ca afectiunea sa nu fie prezentata ca o tragedie sau o problema, ci ca pe o parte a vietii femeii cu care ea s-a impacat si pe care o tine sub control.

In final, calitatea vietii intime determina partial calitatea vietii. Ingrijirea sanatatii – administrarea constanta a medicatiei, efectuarea exercitiilor fizice, indeplinirea nevoilor fizice - o face pe femeie mult mai atenta la propriul corp si la reactiile acestuia, permitand astfel o experienta sexuala mai profunda. Desi nimeni nu poate fi fericit ca are artrita reumatoida, acceptarea acesteia poate transforma femeia, facand sa dispara anumite inhibitii si o poate face sa se simta mai implinita.


Citeste si despre:

Care sunt efectele secundare ale antibioticelor? Ce putem sti despre disautonomie? Managementul stresului Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa 15 aspecte pe care mersul le dezvaluie despre sanatatea unei persoane 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Durerea cronica Colagenul si importanta lui Spirulina, o comoara pentru sanatate! Bolile autoimune Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate Sindromul Cushing - hipercorticismul Inflamatia ganglionilor limfatici Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice Hipotiroidismul Artrita reumatoida - optiuni terapeutice
Cere sfatul medicului ×