Sfatul specialistului: Stii cum sa eviti accidentele de la locul de munca?

Actualizat: 20 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Structura accidentelor de munca nu se schimba mult de la an la an, iar cauzele sunt multiple.

Pentru a imbunatati raportul acestor statistici, producatorii de echipamente de protectie cauta sa inoveze in ceea ce priveste designul si materialele folosite in productia echipamentului individual de protectie (EIP).

Ca distribuitor, ne-am intrebat care sunt schimbarile ce se cer pe santierele de constructii si industrie, iar raspunsuri am cautat in randul producatorilor de echipament de protectie. Care sunt aspectele ce ar trebui imbunatatile la echipamentele de protectie, astfel incat acestea sa fie purtate corespunzator?

Mai mult confort

Cercetarile arata ca motivul nr. 1 pentru nepurtarea echipamentului de protectie este confortul, sau mai degraba inconfortul acestora. in aceasta privinta materialele alternative ofera acelasi nivel de protectie, confort sporit si durabilitate ridicata.

Cu toate acestea, utilizatorii finali prefera, spre exemplu, pantofi de protectie confectionati din materiale traditionale – elemente metalice si piele – considerand ca acestia sunt mai eficienti in protejarea picioarelor.

Designul si materialele au evoluat suficient de mult incat un produs mai robust nu inseamna intotdeauna mai multa protectie. Informarea corecta a utilizatorilor finali este insa esentiala pentru succesul si corecta implementare a unui sistem SSM.

Aspectul si conformarea

Una din provocarile managerilor este de a-si convinge sublaternii sa poarte EIP tot timpul. Sa recunoastem, echipamentul de protectie nu este deloc aspectuos si nu de putine ori ne-am confruntat cu solicitarea “vreau ceva mai finut”.

Producatorii au inteles acest lucru, iar in noile colectii de imbracaminte de protectie si incaltaminte au ceva mai multa personalitate. Castigul este reciproc.

Pe de-o parte utilizatorul final va imbraca echipamente in care se va simti bine, iar managerii vor avea convingerea ca acestia se conformeaza obligatiilor si recomandarilor prevazute in sistemul SSM.

Protectia ochilor inseamna mai mult decat credem

A devenit unanim acceptat ca, in unele medii de lucru, ochii trebuie protejati impotriva mai multor riscuri decat credeam pana acum. Respectiv, pe langa riscul proiectari unor obiecte in directia ochilor, acestia trebuie protejati si de particule aflate in suspensie.

Una dintre cele mai eficiente solutii in acest sens este aplicarea unor filtre ce acopera intreaga cavitate oculara. Printre alte avantaje incorporate in ochelarii de protectie de ultima generatie sunt lentile anti-aburire sau anti-reflex.

Noi, la Gtools, cautam intotdeauna sa venim in intampinarea nevoilor utilizatorilor de echipament de protectie cu produse care sa corespunda nevoilor si solicitarilor de pe santiere sau industrie, dar care sunt si in conformitate cu prevederile legale. Asteptarile tale care sunt?


Citeste si despre:

Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale Cum puteti evita cele mai mari pericole pentru sanatate Afla cum poti evita aparitia ulcerului gastric Cum sa va pastrati sanatatea la locul de munca Cum previi candidoza: 10 sfaturi de care sa tii cont Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Suferi de alergii alimentare? Cum sa eviti contactul cu alergenii alimentari in casa. Ingrijirea prenatala Se poate vindeca anxietatea? ne raspunde la intrebari psihoterapeut Lavina Stoian 10 sfaturi utile in prevenirea cancerului 17 obiceiuri foarte nocive pentru inima Adevaruri despre fibrilatia atriala