Atacul migrenos

Actualizat: 20 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati


Migrena este o afectiune neurologica cronica caracterizata prin dureri de cap recurente, moderate sau severe, care pot fi insotite de simptome precum greata, sensibilitate la lumina si sunet. Aceste dureri de cap pot dura de la cateva ore pana la cateva zile si pot afecta in mod semnificativ calitatea vietii persoanelor afectate. Migrenele pot fi declansate de o varietate de factori, inclusiv stresul, alimentatia, modificarile hormonale sau lumina intensa.

In urma unui atac migrenos, in functie de stadiul acestuia, persoana in cauza poate manifesta diverse simptome: tulburari de vedere, sensibilitate la lumina, sunete sau mirosuri, senzatie de rau si varsaturi. Migrenele pot dura de la cateva minute la cateva ore.

Fazele atacului migrenos

Atacul migrenos are patru faze. Nu orice persoana va experimenta toate cele patru faze, iar acestea pot varia chiar si de la un atac la altul.

1. Faza de prodrom - Desi aceasta etapa a atacului migrenos apare cu cateva ore sau cateva zile inainte de aparitia durerilor de cap, acesta este considerat a fi o parte integranta a procesului migrenos. Faza de prodrom este, deseori, un semn de avertizare ca migrena este iminenta. Printre manifestarile acestei faze se numara

Pot apare:

- rigiditate musculara, in special in zona gatului

- perceptie modificata a caldurii si frigului

- senzatie accentuata de sete

- cresterea cantitativa a urinei

- pofte alimentare

- pierderea poftei de mancare

- cascat

- constipatie

- diaree

- retentie de lichide

- sensibilitate la lumina si/sau sunete.

Simptome psihice:

2. Aura - Aceasta implica aparitia uneia sau mai multor simptome focale neurologice. Aceasta este experimentata de aproximativ 20% dintre suferinzii de migrena, desi nu vor fi prezente toate semnele specifice fazei la fiecare atac migrenos. Aceasta faza are loc chiar inainte de aparitia durerilor de cap, iar la unii pacienti se poate suprapune cu durerile de cap. Printre manifestarile acestei faze se numara:

3. Durerea de cap - Aceasta etapa este caracteristica migrenelor si este intalnita cel mai des la majoritatea persoanelor care au atac migrenos. Durerea de cap este simptomul pentru care cei mai multi dintre cei care sufera de migrena, ajung la medic pentru consult. De obicei, durerea de cap intalnita in cazul migrenei are urmatoarele caracteristici:

De asemenea, durerea de cap ar putea fi insotita si de alte simptome care o intensifica. Printre acestea, cel mai frecvent sunt intalnite:

Alte manifestari care pot fi intalnite in aceasta faza sunt:

4. Faza de postdrom - Postdromul sau faza de rezolutie urmeaza dupa durerea de cap si poate persista chiar si pana la 48 de ore. Multe dintre manifestarile acestei faze apar initial in timpul prodromului sau in faza durerilor de cap. De obicei, postdromul include:

Un mic procent dintre cei care sufera un atac migrenos se simt energici, euforici si pot reveni imediat la activitatile normale.

- Statusul migrenos - este atacul migrenos care persista peste 72 de ore. Aceasta conditie poate determina leziuni si creste probabilitatea aparitiei accidentului cerebral vascular, coma sau deces.

Indiferent de tipul de migrena, este recomandat ca persoanele care manifesta simptomele specifice atacului migrenos sa se prezinte la medic pentru diagnostic si tratament adecvat.


Citeste si despre:

Tratamente si remedii alternative pentru migrene Gestionarea migrenelor la serviciu Migrena sau o simpla durere de cap - cum le deosebim? Migrena de weekend Migrena oculara si stelele verzi (vederea caleidoscopica) Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Semnale discrete ale stresului 5 cele mai comune boli ale toamnei Dieta pentru sindromul ADHD Durerile de cap (Cefaleea) Migrena menstruala