Vederea incetosata

Publicat: 19 Iulie 2012 | Actualizat: 20 Iulie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Vederea incetosata ar putea fi un indiciu al prezentei unei boli oculare. Aceasta poate afecta un ochi (vederea incetosata unilaterala) sau amandoi ochii (vedere incetosata bilaterala). Chiar daca apare rar sau des, conditia nu ar trebui sa ramana netratata.

In cazul in care vederea este neclara, va veti afla in imposibilitatea de a vedea detalii fine si, lipsa de claritate ar putea deveni frustranta. Orice tip de pierdere a vederii (orbire, vedere dubla, vedere incetosata) ar putea semnifica lucruri diferite, variind de la glaucom la migrene si, poate duce inclusiv la orbire.

Vederea poate fi incetosata la orice distanta. Daca va confruntati cu vedere incetosata, indiferent de varsta, ar trebui sa consultati medicul pentru un control de rutina, intrucat aceasta ar putea fi un semn de avertizare al unei probleme mai grave.

Simptome


Vederea incetosata poate fi insotita de diverse simptome care variaza in functie de conditia, boala sau tulburarea care stau la baza acesteia. Este posibil ca problemele sa fie prezente la nivelul ochilor sau ar putea fi vorba despre simptome care afecteaza si alte sisteme ale corpului cum ar fi, sistemul neuromuscular si sistemul imunitar. De exemplu, incetosarea vederii cauzata de o boala autoimuna ar putea fi insotita de dureri si rigiditate articulara.

Incetosarea vederii din cauza unor erori de refractie (miopie, de exemplu) se poate manifesta alaturi de durerea minora de cap. Vederea incetosata ar putea sa apara asociata cu diverse simptome care afecteaza ochii si anume:

Vederea neclara poate sa fie cauza unor alte disfunctii ale sistemelor din organism, alaturi de simptome precum:


In unele cazuri pot sa apara tulburari de vedere asociate cu alte simtpome, care ar putea indica o afectiune grava sau care ar putea pune in pericol viata unei persoane - situatie care ar trebui sa fie evaluata intr-un cadru medical de urgenta:

Cauze


Vederea incetosata poate fi cauzata de diverse tulburari, atat grave, cat si usoare. Aceasta poate fi provocata atat de probleme ale ochilor, cat si de tulburari neurologice sau boli autoimune. Multe dintre cauzele vederii incetosate sunt conditii foarte grave.


Incetosarea vederii poate fi declansata de mai multe tipuri de vedere frecvent intalnite cum ar fi:


Exista mai multe tipuri de tulburari, boli si conditii care ar putea determina vederea incetosata, printre care si:


Printre bolile autoimune care au ca simptom vederea incetosata se numara:


Alte boli, conditii si tulburari care produc vederea incetosata includ:

In unele cazuri incetosarea vederii poate fi semnul unei afectiuni grave sau amenintatoare de viata, care ar trebui analizata cat mai repede intr-un cadru medical de urgenta. Printre acestea se afla:

Ameliorarea durerii incetosate


Pentru ameliorarea durerii incetosate medicul poate recomanda ochelari de citit sau alte tipuri de ochelari cum ar fi cei pentru calculator (monitor confort), cu lentilele bifocale sau multifocale.


Sunt cateva masuri prin care puteti incerca sa pacaliti creierul: folosirea de doua lentile, unele pentru vederea la distanta si altele pentru vederea la apropiere. Pot fi prescrise inclusiv lentile de contact in acest scop. Este important de stiut ca o persoana nu vede la fel cu amandoi ochii. Lentilele monovision (pentru vederea monoculara) permit creierului sa se concentreze, automat, indiferent de problema ochilor.


In cazul in care examenul ocular nu releva nicio problema puteti incerca picaturi lubrifiante pentru a ameliora ochiul uscat. Discutati cu medicul cu privire la posibilitati. In cele din urma, daca purtati ochelari sau lentile de contact, incercati sa le curatati. Uleiurile si diverse resturi se pot concentra pe acestea si pot da nastere la vederea incetosata sau neclara. Exista diverse tipuri de solutii de curatare care pot fi achizitionate, dar cel mai indicat ar fi sa cereti sfatul unui medic oftalmolog.

Persoanele care au vederea neclara din cauza cataractei ar putea alege interventia chirurgicala pentru inlocuirea cristalinului, cu unul nou, care le va permite sa vada mai clar.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Visionclinic
Tel: 0214131135
Sectorul 4, Bulevardul Marasesti Nr 2B Bloc D Parter
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Despre ochi si vedere: mit si adevar

Teste pentru autoevaluarea vederii

Rezolvarea unor probleme comune de sanatate a vederii

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Top nutrienti care te vor face mai fericit si mai sanatos

Cum afecteaza hiperglicemia vederea in diabet

Semne care anunta instalarea problemelor de vedere

Cum sa iti pastrezi vederea sanatoasa: 8 sfaturi esentiale

Nu neglija tulburarile de vedere! Pot indica afectiuni grave