Transplantul pancreatic reprezinta interventia chirurgicala in care pancreasul bolnav al unui pacient este inlocuit cu unul sanatos, provenit de la un donator decedat. Nu se poate realiza partial, cu o portiune de pancreas provenit de la donator in viata.
Transplantul pancreatic trateaza diabetul de tip 1 necontrolat, sever, cronic, numit si diabet insulino-dependent.
Pancreasul este un organ situat in spatele stomacului, in planul retroperitoneal al cavitatii abdominale. Acesta are functie dubla: endocrina si exocrina. Functia endocrina se refera la secretia de insulina, hormonul principal ce regleaza nivelul de glucoza din sange (glicemia). Functia exocrina presupune secretia de ,,suc pancreatic’’ cu rol esential pentru digestie.
In diabetul de tip 1, pancreasul nu isi indeplineste complet functia endocrina, astfel ca insulina se secreta prea putin sau deloc. Pacientii cu acest tip de diabet sunt dependenti, toata viata, de injectii cu insulina pentru a-si controla glicemia. Uneori insa aceste injectii nu mai sunt suficiente, iar glicemia crescuta va avea efecte nefaste asupra organelor si sanatatii generale.
Patologia renala este una dintre cele mai severe complicatii ale diabetului de tip 1, astfel ca majoritatea pacientilor ce devin candidati pentru transplant pancreatic au deja insuficienta renala. Cand este posibil, se vor combina transplantul pancreatic cu cel renal, in cadrul aceleiasi interventii.
Prin transplant pancreatic, pacientii cu diabet de tip 1 vor dobandi un pancreas sanatos, functional, care sa produca insulina si astfel sa amelioreze semnificativ sanatatea acestora. Prin transplant se vor termina necesitatile de monitorizare zilnica a glicemiei, injectiile cu insulina, restrictiile alimentare si, cel mai important, riscurile de complicatii ale diabetului.
Daca medicul considera ca sunteti un candidat pentru transplantul de pancreas, se vor face multe demersuri inainte de procedura.
Veti avea nevoie de:
• Un examen fizic complet si analiza istoricului medical, de catre medic
• Analize de sange si teste de urina
• Studiu imunologic, pentru a determina compatibilitatea cu un eventual donator
• Teste imagistice precum CT sau RMN
• Evaluare psihologica
La inceput veti fi plasat pe o lista de asteptare pentru transplant. Multi pacienti asteapta mai multe luni sau chiar ani, pana cand un pancreas compatibil este disponibil. Cat timp sunteti in asteptare, asigurati-va ca mergeti la toate consulturile medicale si ca va mentineti cat mai sanatos posibil.
Evitati fumatul si consumul de alcool, ramaneti activ si urmati tratamentul prescris de catre medic.
Daca este gasit un donator compatibil, operatia va avea loc cat mai curand. Astfel asigurati-va ca sunteti disponibil si ca echipa medicala va poate contacta usor.
Operatia de transplant pancreatic dureaza intre 3 si 5 ore, fiind o operatie complexa. Veti fi sub anestezie generala, astfel ca nu veti simti sau auzi nimic din ceea ce se intampla.
Medicul chirurg generalist este cel ce va realiza interventia, fiind uneori nevoie de colaborari interdisciplinare pentru a avea succes. Medicul va respecta, in mare, urmatorii pasi:
• Va realiza incizii de-a lungul abdomenului, imediat sub osul sternal si pana la nivelul ombilicului. Inciziile suplimentare pot fi necesare, in functie de anatomie
• Va indeparta pancreasul bolnav complet, izoland vascularizatia si inervatia acestuia
• Va plasa pancreasul sanatos in cavitatea abdominala
• Va reatasa vasele arteriale, vasele nervoase si nervii la acest pancreas. Va reuni pancreasul cu intestinul subtire, conform anatomiei normale
• Va inchide inciziile prin suturi
In multe cazuri, pancreasul original al pacientului diabetic este lasat la loc, pentru a-si continua functia exocrina de secretie a sucurilor digestive. Acesti pacienti vor avea 2 pancreasi.
Dupa o operatie reusita, pancreasul transplantat va incepe sa produca insulina imediat. Veti fi spitalizat si monitorizat cu atentie, iar durata spitalizarii depinde de evolutia post-operatorie, fiind de regula intre 2 si 3 saptamani. Veti primi fluide si medicamente pe cale intravenoasa, oxigen cu ajutorul unei masti si medicamente specifice, imunosupresoare.
Veti avea cateva tuburi de drenaj la nivel abdominal, ce vor fi indepartate dupa cateva zile.
Transplantul pancreatic, ca si orice operatie de transplant, este una complexa si care implica numeroase riscuri intra-operatorii dar si post-operatorii. Desi beneficiile depasesc aceste riscuri, medicii trebuie intotdeauna sa ia masuri de preventie a complicatiilor.
Complicatiile includ:
• Tromboze
• Infectii
• Rejetul de organ, o reactie complexa in care organismul respinge pancreasul transplatat
• Pancreatita, inflamatie si tumefiere a pancreasului
• Complicatii ale anesteziei indelungate
Pacientii transplantati vor urma tratament imunosupresor pentru tot restul vietii, tratament ce are ca scop preventia rejetului de organ. Acest tratament va creste insa riscul de infectii, intrucat sistemul imun este deprimat.
Recuperarea completa dupa un transplant pancreatic dureaza, de regula, 6 luni. Pacientii vor avea, in acest timp, mai multe consulturi si analize pentru a evalua functia pancreatica post-operatorie si pentru a identifica orice complicatie din timp. Activitatea va fi intrerupta, fie ca este vorba de munca, fie ca este vorba de scoala.
In lipsa complicatiilor, prognosticul pacientilor cu transplant pancreatic este de regula bun. Speranta de viata este de ani sau decenii dupa aceasta operatie, iar functia pancreatica evaluata la 5 ani dupa operatie este de obicei integra.
Tratamentul cu insulina nu mai este necesar dupa transplant, in majoritatea cazurilor. Unii pacienti pot inca avea nevoie de insulina, insa dozele sunt mult mai mici. In orice caz, episoadele de hipoglicemie sau hiperglicemie sunt mult mai usor de gestionat dupa transplantul pancreatic.
Tratamentul imunosupresor devine insa obligatoriu si cronic, iar in ciuda efectelor adverse, pacientii nu ar trebui sa intrerupa acest tratament fara recomandarea medicului.
Echipa de transplant va va oferi instructiuni speciale in ceea ce priveste ingrijirile dupa operatie. Daca apar simptome ingrijoratoare, mergeti la medic chiar si in lipsa programarii unui consult.
Semnele si simptomele la care ar trebui sa fiti atenti includ:
• Dureri abdominale sau dureri de cap
• Frisoane si febra mai mare de 37 de grade celsius
• Greata si varsaturi
• Debit urinar scazut
• Tumefiere sau crestere brusca in greutate
• Stare de ameteala
Transplantul pancreatic este operatie de inlocuire a unui pancreas nefunctional cu unul sanatos, prelevat de la un donator decedat. Acest transplant este singura modalitate de vindecare a diabetului zaharat de tip 1. Nu toti pacientii cu diabet de tip 1 vor avea nevoie de acest transplant, insa cei care devin candidati vor avea beneficii semnificative in urma operatiei.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24384-pancreas-transplant
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/pancreas-transplant
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.