Sindromul de colon sau intestin iritabil este o afectiune comuna, care este intalnita la un procent destul de mare al populatiei. Este mai frecvent intalnita la femei decat la barbati. Aproximativ jumatate dintre persoanele cu aceasta afectiune, care merg la medic, sunt persoane mai tinere de 35 de ani.
Factorii posibil declansatori ai acestei boli includ hipersensibilitate intestinala, depresie, anxietate, stres si infectii gastro-intestinale. Afectiunea nu este cauzata de tulburari sanguine sau biochimice si nu determina dezvoltarea cancerelor sau a colitei ulcerativa.
Cauzele exacte care declanseaza sindromul de intestin iritabil nu au fost pe deplin stabilite. Se pare ca o combinatie dintre o serie de factori declansatori, precum stresul psihologic, fluctuatiile hormonale si un sistem imunitar precar, ar duce la dezvoltarea afectiunii. Toti acesti factori perturba mesajele transmise de creier catre intestine prin intermediul neurotransmitatorilor.
Peretii intestinelor sunt captusiti cu straturi de muschi care se contracta si se relaxaza intr-un ritm coordonat atunci cand alimentele traverseaza stomacul, ajung in tractul intestinal si apoi in rect.
Daca suferiti de sindrom de intestin iritabil, contractiile pot fi mai puternice si dureaza mai mult decat in mod normal. Hrana circula prin tractul intestinal fie prea repede, fie prea incet si apar astfel, simptomele de flatulenta, constipatie sau diaree.
Exista si alte cauze care pot contribui la aparitia sindromului de intestin iritabil. De exemplu, cei care au aceasta afectiune pot avea niveluri anormale de serotonina. Serotonina este un mesager chimic, care este asociat in mod normal cu functionarea normala a creierului, dar care joaca un rol important si in functionarea normala a sistemului digestiv.
De asemenea, la bolnavii de sindrom de intestin iritabil s-a constatat un dezechilibru in flora bacteriana intestinala.
In cazul sindromului de intestin iritabil, factorii declansatori, cauzele si aproape orice detaliu al bolii sunt individuale. Ceea ce poate determina in cazul unora aparitia episoadelor bolii, pe altii posibil sa nu ii afecteze in niciun mod.
- Alimente. Majoritatea oamenilor cu sindrom de intestin iritabil constata ca semnele si simptomele lor se agraveaza atunci cand consuma anumite alimente. De exemplu, ciocolata, laptele si alcoolul ar putea provoca diaree sau constipatie. Bauturile carbogazoase si unele fructe si legume pot duce la balonare si disconfort la unele persoane cu sindrom de intestin iritabil. Rolul alergiilor sau a intolerantei la lactoza in cadrul bolii, nu a fost inca inteles pe deplin.
Totusi, daca va confruntati cu crampe sau balonare dupa ce mancati produse lactate, alimente cu cofeina sau guma fara zahar este posibil sa suferiti de intoleranta la lactoza si nu de sindrom de intestin iritabil.
- Stres. Daca aveti sindrom de intestin iritabil este mult mai probabil sa observati inrautatirea simptomelor atunci cand va aflati in situatii stresante. Trebuie sa stiti insa, ca stresul nu provoca simptomele, ci doar le agraveaza.
- Hormoni. Deoarece femeile sunt mai susceptibile de a suferi de sindrom de intestin iritabil, cercetatorii sunt de parare ca modificarile hormonale joaca un rol important in aparitia si evolutia bolii. Multe femei prezinta semne si simptome care se accentueaza in jurul sau in timpul perioadei menstruale. In plus fata de schimbarile hormonale, tot la femei s-a observat ca manifestarle conditiei sunt mai severe atunci cand acestea utilizeaza anumite medicamente (cum ar fi antibioticele).
- Infectii. Un episod de gastroenterita poate duce, de cele mai multe ori, la simptome intestinale persistente, mult timp dupa ce bacteriile sau virusurile care au cauzat gastroenterita au fost eliminate. Pana la 25% dintre episoadele de gastroenterita sunt cauzate de sindromul de intestin iritabil.
- Istoric familial, rasa si etnie. 10-20% dintre persoanele afectate de sindrom de intestin iritabil au prezenti in istoricul familial membrii care au suferit sau sufera de aceasta afectiune. Riscul este mai mare atunci cand bolnavii sunt rude de gradul intai.
Exista diferente rasiale in incidenta sindromului de intestin iritabil: persoanele de rasa caucaziana sunt mai susceptibile de a dezvolta conditia. De asemenea, exista dovezi ca riscul de sindrom de intestin iritabil este mai mare in randul evreilor sau in randul mostenitorilor acestora.
Pentru majoritatea oamenilor, sindromul de intestin iritabil este o afectiune cronica, desi vor exista perioade indelungate de timp in care simptomele se amelioreaza sau dispar complet. De obicei, episoadele acute dureaza de la cateva ore pana la 2-4 zile, iar apoi simptomele se amelioreaza sau dispar.
Alte manifestari ale bolii sunt:
Totusi, principala manifestare a sindromului de intestin iritabil este durerea abdominala. Persoanele cu aceasta afectiune au dureri abdominale continue sau recurente si disconfort cauzate de miscarile intestinale.
Durerile pot fi severe sau usoare si se pot intensifica dupa mese. De asemenea, este posibil ca bolnavul sa resimta senzatia de durere mai accentuata, intr-o anumita parte a zilei. La femei, durerile se agraveaza in mod semnificativ in perioada ciclului menstrual (este posibil, ca uneori, femeile sa confunde durerea sindromului de intestin iritabil cu disconfortul cauzat de ciclul menstrual).
La unele persoane durerea abdominala poate insoti constipatia sau diareea.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.