Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si tratament

Actualizat: 17 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sindromul de colon sau intestin iritabil este o boala care afecteaza intestinul si este caracterizata prin dureri abdominale, constipatie, diaree, flatulenta etc. E posibil ca simptomele conditiei sa dispara perioade lungi de timp si sa reapara.

Afectiunea este diagnosticata atunci cand o persoana are dureri sau disconfort abdominal, de cel putin trei ori pe luna, pe parcursul a trei luni, fara sa fie prezente alte boli sau leziuni care ar putea cauza disconfortul abdominal.

Teste si diagnostic

Diagnosticul sindromului de intestin iritabil depinde in mare masura de istoricul medical complet al pacientului si de examenul fizic realizat de medic.

De obicei, nu exista semne fizice care ar putea stabili cu exactitate sindromul de intestin iritabil. Ca atare, diagnosticul se stabileste prin excludere. Pentru acest proces exista o serie de criterii de diagnostic. Conform acestor criterii, bolnavul trebuie sa prezinte o serie de semne si simptome, inainte de a se diagnostica sindromul de intestin iritabil.

Cele mai importante simptome sunt durerea si disconfortul abdominal care dureaza cel putin 12 saptamani, chiar daca manifestarile nu au loc consecutiv. In plus, ar trebui sa fie prezente doua din urmatoarele situatii:

Exista o serie de semnale de alarma care pot determina medicul sa va solicite realizarea de teste suplimentare. Printre acestea se numara:

In functie de manifestarile prezente, medicul va recomanda o schema de tratament. Daca nu veti raspunde pozitiv la tratamentul indicat, probabil vor fi necesare mai multe investigatii si modificarea tratamentului.

Investigatii suplimentare

Medicul poate considera necesar sa faceti mai multe investigatii, inclusiv analize ale scaunului pentru a verifica daca sunt sau nu prezente infectii, sau daca exista probleme de malabsorbtie. Printre testele la care puteti fi supusi pentru a exclude alte cauze ale simptomelor dumneavoastra sunt:

Tratament

Desi nu exista nicio modalitate prin care se poate vindeca sindromul de intestin iritabil, simptomele bolii pot fi tratate printr-o combinatie din urmatoarele:

Anumite produse alimentare si bauturi pot declansa manifestarile sindromului de intestin iritabil. De aceea, vor fi excluse din meniurile zilnice:

Fibrele dietetice pot trata constipatia la persoanele cu sindrom de intestin iritabil, dar nu pot ameliora durerea. Medicii recomanda pentru adulti, consumul zilnic a 20-35 de grame de fibre. Fibrele pot provoca flatulenta si pot declansa si alte manifestari in cazul unora dintre cei care sufera de sindrom de intestin iritabil. Cresterea treptata a aportului de fibre cu 2-3 grame pe zi poate ajuta la diminuarea acestor riscuri.

Mesele copioase pot determina crampe si diaree. Sunt recomandate portiile mici si evitarea alimentelor bogate in grasimi. Sunt indicate alimentele bogate in carbohidrati, cum ar fi pastele, orezul, painea din cereale integrale, fructele, legumele, etc.

Pentru tratarea sindromului de intestin iritabil, medicul poate recomanda:

Probioticele sunt microorganisme vii, de obicei bacterii bune, care sunt similare cu cele intalnite in mod normal in tractul gastrointestinal. Studiile au descoperit ca probioticele, in special bifidobacteriile, pot ameliora manifestarile sindromului de intestin iritabil daca sunt administrate in cantitati suficient de mari. Probioticele sunt disponibile sub forma de suplimente alimentare (comprimate, pulberi), dar si in anumite alimente, cum ar fi iaurtul.

Managementul stresului, dar si anumite terapii pentru tratarea anumitor probleme mentale pot avea efecte pozitive in cazul sindromului de intestin iritabil.

Exista si alte strategii mai simple de relaxare, pentru cei care sufera de sindromul de intestin iritabil, cum ar fi ascultarea muzicii, cititul, intalnirile placute cu prietenii si alte activitati de relaxare.


Citeste si despre:

Sindromul de intestin iritabil, tulburarea functionala a tractului gastrointestinal Colon iritabil Sindromul postcolecistectomie Cancer de intestin subtire Boala Crohn - inflamatia colonului Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Sindromul de hipermotilitate intestinala Balonarea persistenta: cauze si tratament Sa recunoastem simptomele sindromului Lemierre Durerea abdominala: simptome si diagnostic Sindromul de colon sau intestin iritabil - preventie si factori de risc