Remedii naturiste pentru sindromul de colon sau intestin iritabil

Actualizat: 17 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sindromul de colon sau intestin iritabil este o conditie inconfortabila, ale carei simptome sunt: diareea, constipatia, spasmele intestinale, balonarea si uneori prezenta de mucus in scaun. Multi dintre cei care sufera de aceasta boala au accese de diaree care alterneaza cu episoade de constipatie.

Manifestarile bolii pot fi usoare pana la severe. Desi nu exista nicio cauza clara a sindromului de colon sau intestin iritabil, unii cercetatori considera ca aceasta conditie poate fi declansata de sensibilitatea la anumite alimente (mai ales la cele care contin gluten sau lactoza), la stres sau poate fi determinata de prezenta anumitor bacterii. Desi afectiunea poate provoca o stare importanta de disconfort, nu produce leziuni la nivelul colonului.

Exista mai multe masuri care pot fi luate pentru tratarea sindromului de colon sau intestin iritabil.

Tratamente naturiste pentru sindromul de intestin iritabil

Prin adoptarea unui regim alimentar sanatos si echilibrat care va contine multe fibre (cereale integrale, fructe si legume), consum adecvat de lichide si activitate fizica moderata, puteti beneficia de efectul pozitiv al unor plante, in scopul tratarii simptomelor sindromului de intestin iritabil.

Exista anumite plante care pot contribui la reducerea manifestarilor sindromului de intestin iritabil si care pot imbunatati calitatea vietii bolnavilor:

- menta - se recomanda sa se bea in fiecare zi o ceasca sau doua de ceai de menta pentru relaxarea intestinelor, reducerea spasmelor intestinale, ameliorarea durerilor si a flatulentei. Ingredientele active din compozitia mentei calmeaza durerile de la nivelul tractului gastrointestinal. Asigurati-va ca ceaiul pe care il beti il preparati din menta, nu din produse cu aroma de menta.

- ghimbir - ghimbirul calmeaza problemele digestive in scurt timp. In acest scop, preparati un ceai dintr-o jumatate de lingurita de ghimbir pe care o adaugati intr-o cana, peste care veti adauga apa fierbinte. Strecurati ghimbirul si beti ceaiul. Puteti consuma intre patru-sase cani pe zi.

- coriandru - are puternic efect carminativ si este spasmolitic. Gratie calitatilor sale diminueaza manifestarile sindromului de intestin iritabil, in cazul in care se consuma 1-3 cani de infuzie fierbinte de seminte de coriandru, pe zi.

- musetel - are efect sedativ si este util in ameliorarea tensiunii, durerilor si spasmelor stomacale.

- fenicul - are proprietati antispasmodice si stimuleaza productia de sucuri gastrice. Poate fi folosit in caz de balonare si flatulenta, calmarea crampelor gastro-intestinale, dar si a altor probleme intestinale, colici, arsuri stomacale, indigestie si dureri de stomac.

- chimen - stimuleaza echilibrarea florei intestinale si are un puternic efect antiinflamator intestinal. Pentru ameliorarea simptomelor de intestin iritabil (mai ales a diareei) trebuie sa beti zilnic 2-3 cani de infuzie din seminte de chimen.

- flori de salcam - ceaiul din flori de salcam este util pentru diminuarea durerilor abdominale si a colicilor.

Alaturi de dieta, pentru diminuarea stresului responsabil de declansarea sindromului de intestin iritabil puteti apela la yoga, masaj, meditatie si la alte terapii de relaxare pentru reducerea stresului si anxietatii si, eliminarea manifestarilor bolii.


Citeste si despre:

Constipatia: tratamente alternative Viermii si parazitii intestinali Fibromialgia la copii si adolescenti Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Sindromul de intestin iritabil (SII) Sindromul de intestin iritabil, tulburarea functionala a tractului gastrointestinal Fenomenul “fluturi in stomac”. De la creier la intestin. Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Intestinul iritabil la copil Sindromul de colon sau intestin iritabil Sindromul de colon sau intestin iritabil - preventie si factori de risc Recomandari alimentare pentru sindromul de colon sau intestin iritabil Exercitii fizice pentru sindromul de colon sau intestin iritabil Sindromul de colon sau intestin iritabil - cauze si simptome Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si tratament
Cere sfatul medicului ×