Sindromul de colon sau intestin iritabil este o afectiune a sistemului digestiv caracterizata prin dureri, crampe, flatulenta, constipatie si diaree. Cu toate acestea, simptomele pot varia de la un bolnav la altul.
Sindromul de colon sau intestin iritabil provoaca durere si disconfort, dar nu cauzeaza boli grave, cum ar fi cancer. Desi afectiunea este cunoscuta sub mai multe denumiri, inclusiv colita sau colon spastic, nu exsita nicio legatura cunoscuta intre sindromul de colon sau intestin iritabil si bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasa.
Dieta este esentiala pentru functionarea corecta a tractului gastro-intestinal si pentru diminuarea simptomelor de intestin iritabil. Primul pas pentru cei care sufera de aceasta conditie este de a identifica alimentele ce declanseaza sau inrautatesc manifestarile sindromului de intestin iritabil. Pastrarea unui jurnal alimentar poate fi o modalitate eficienta prin care se poate face acest lucru.
Obiceiurile alimentare care pot ameliora simptomele bolii sau pot evita aparitia episoadelor de disconfort includ:
- Luarea meselor la ore regulate. Nu sariti peste mese si incercati sa luati mesele la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi, pentru a ajuta la reglarea functiei intestinului.
- Adaugarea de fibre dietetice in planul alimentar. O dieta bogata in fibre mentine intestinele destinse si ajuta la prevenirea spasmelor. Painea din cereale integrale, fructele si legumele sunt surse bune de fibre. De asemenea, fibrele solubile pot fi un real ajutor pentru cei cu sindrom de intestin iritabil care prezinta simptome frecvente de constipatie.
- Consumul a cat mai multe lichide. Apa este cea mai buna. Alcoolul si bauturile care contin cofeina stimuleaza intestinele si pot inrautatii diareea, iar bauturile carbogazoase pot produce gaze.
- Evitarea alimentelor care declanseaza simptome de sindrom de intestin iritabil. Astfel de alimente includ alcool, ciocolata, bauturi cofeinizate, produse lactate, zahar sau anumiti indulcitori (sorbitol sau manitol). Alimentele bogate in sulf care provoaca flatulenta, cum ar fi fasolea, varza, conopida si broccoli, ar putea inrautati unele simptome ale bolii.
Guma de mestecat trebuie evitata, deoarece prin mestecatul acesteia se inspira o cantitate mai mare de aer, fapt ce duce la accentuarea flatulentei.
- Portionarea meselor. Cantitatile mari de alimente pot provoca diaree si constipatie. Este important sa mancati mese de dimensiuni normale sau chiar reduse, daca acestea se compun din alimente care stiti ca determina aparitia simptomelor.
Exercitiile fizice regulate ajuta la ameliorarea depresiei si stresului (alte cauze cunoscute de declansare a simptomelor intestinale), stimuleaza contractiile normale ale intestinelor si ajuta la prevenirea altor conditii medicale. Incepeti cu exerctii moderate, mai ales daca ati fost inactivi pentru o perioada mai lunga de timp. Nu uitati sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe orice fel de antrenament fizic.
Gestionarea stresului este o parte importanta a tratamentului pentru persoanele cu sindrom de intestin iritabil, iar activitatile de relaxare ar trebui sa faca parte din rutina zilnica a bolnavilor. Printre modalitatile de relaxare se numara:
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.