Ulcerul de piele este o leziune deschisa care se extinde pe piele ca urmare a unei lovituri, circulatii proaste sau presiune. De obicei, o astfel de rana se vindeca foarte greu si, lasata netratata, poate cauza infectii sau alte complicatii.
Ulcerul de piele poate aparea pe multe suprafete ale pielii, insa el apare de obicei in zona picioarelor, a gurii sau a buzelor, pe solduri sau pe posterior.
In cazuri extrem de grave, ulcerul de piele se poate transforma intr-o rana adanca, care se extinde prin tesutul muscular, lasand astfel la vedere oasele si articulatiile.
Simptomele ulcerului de piele includ:
- decolorarea pielii.
- mancarimi.
- cruste/cicatrice.
- umflaturi ale pielii.
- piele uscata sau aspra.
- durere sau sensibilitate in zona afectata.
- puroi transparent sau cu sange.
- miros neplacut in zona afectata.
- pierderea parului din zona afectata.
1. Ulcerul varicos
Ulcerul varicos este o rana deschisa care apare in partea de jos a picioarelor (de regula la gambe) din cauza circulatiei proaste. Afectarea valvelor din interiorul venelor impiedica sangele sa circule spre inima; de aceea, el se formeaza in partea de jos a picioarelor, ducand astfel la umflarea lor. Umflarea picioarelor exercita multa presiune pe piele, provocand astfel ulcerul.
2. Ulcerul arterial
Apare atunci cand arterele nu mai pompeaza suficient sange bogat in oxigen membrelor inferioare. Fara o rezerva constanta de oxigen, tesuturile mor si duc la aparitia ulcerului. Ulcerul arterial poate aparea in jurul gleznei, a talpilor sau a degetelor.
3. Ulcerul neuropatic
Apare ca urmare a diabetului zaharat necontrolat. In timp, nivelul ridicat al glucozei din sange poate duce la distrugerea nervilor, care determina paralizia partiala sau totala a mainilor sau picioarelor. Ulcerul neuropatic apare la 60%-70% din persoanele cu diabet.
4. Ulcerul de decubit
Ulcerul de decubit sau de presiune apare ca si rezultat al presiunii sau frecarii constante pe piele. Tesutul de piele se poate extinde de fiecare data cu 30-32 mm, si o forta majora de presiune poate duce la circulatia proasta sau chiar la moartea tesuturilor si formarea de ulcer.
Lasat netratat, ulcerul poate duce la deteriorarea completa a ligamentelor si a tendoanelor.
5. Ulcerul Buruli
Afectiune medicala cauzata de Mycobacterium ulcerans (micolacton), ulcerul Buruli ataca oasele si pielea picioarelor si a mainilor. Lasat netratat, acesta poate provoca dizabilitati si daune psihice permanente.
6. Dermatita de staza
Denumita si dermatita gravitationala, aceasta o afectiune care cauzeaza inflamatii si iritatii in zona picioarelor ca si rezultat al lichidului acumulat in urma circulatiei proaste. Potrivit Asocatiei Nationale de Eczeme, este intalnita mai des in cazul femeilor si la persoane peste 50 de ani.
In functie de tipul de ulcer, cauzele fundamentale sunt diferite, care variaza de la circulatie proasta la infectii bacteriene.
La inceput, ulcerul de piele arata ca o iritatie usoara sau o zona putin decolorata.
Cu timpul, tesutul de piele incepe sa se deterioreze, provocand o rana adanca.
Un specialist poate diagnostica ulcerul de piele bazat pe aspectul sau. El va revizui istoria medicala si simptomele pacientilor pentru a stabili cauza principala inainte de a recomanda varianta optima de tratament.
Daca ulcerul are o forma usoara si nu prezinta semne ale infectiei, el poate fi tratat si acasa. Pastrati ulcerul curat si acoperit, daca nu prezinta scurgeri.
Semnele unui ulcer infectat includ: umflaturi, durere, scurgeri sau miros neplacut. Persoanele care observa oricare dintre aceste semne sunt sfatuite sa consulte medicul.
Tratarea unei forme severe de ulcer include:
- indepartarea tesutului mort pentru a stimula procesul de vindecare.
- administrarea antibioticelor pentru a trata infectiile bacteriene.
- utilizarea analgezicelor pentru a ameliora disconfortul.
- circulatia proasta este un factor declansator in dezvoltarea ulcerului de piele. Imbunatatirea acesteia poate ajuta la tratarea si prevenirea ulcerului.
Unele modalitati de a imbunatati circulatia sangelui si prevenirea ulcerului includ:
- utilizarea ciorapilor compresivi.
- ridicarea picioarelor.
- renuntarea la fumat.
- exercitiile fizice.
- mentinerea unei greutati optime.
Daca o persoana cu ulcer nu se trateaza, ulcerul de piele se poate transforma in rani cronice sau infectii foarte periculoase, precum:
- celulita, o infectie bacteriana care afecteaza straturi adanci de piele si tesut moale.
- septicemia sau otravirea sangelui prin infectii bacteriene.
- infectii in oasele articulatiilor.
- cangrena, tesutul mort cauzat de lipsa unei rezerve optime de sange.
Pentru a reduce simptomele ulcerului in forma usoara si a riscului de infectii si complicatii, persoanele afectate pot utiliza acasa:
- turmeric - contine curcuma, un condiment cu proprietati antiseptice, antiinflamatoare si antioxidante. Datorita curcumei, turmericul ajuta la vindecarea ranilor. Dupa ce curatati pielea afectata, aplicati o cantitate generoasa de pudra de turmeric peste ea. Apoi acoperiti cu un pansament curat.
- apa salina este o combinatie sterila de apa distilata si sare. Poate fi folosita pentru curatarea pielii si indepartarea tesutului mort de pe zona ulceroasa. Concentratia obisnuita a apei saline este de 0.9 % sare, deci nu irita pielea. Puteti cumpara apa salina din magazine sau puteti s-o preparati si acasa.
- mierea de albine detine proprietati antimicrobiene deosebite, datorita concentratiei mari de zahar si polifenoli. Rezultatul mai multor clinici si laboratoare sugereaza ca mierea este eficienta impotriva multor bacterii asociate cu afectiuni cutanate.
Ulcerul de pielea apare ca rezultat al circulatiei proaste, al infectiilor sau al presiunii prelungite. Tratarea din timp a ulcerului poate reduce riscul infectiilor si a complicatiilor serioase.
Ulcerele infectate necesita procedee de scurgere sau tratament cu antibiotice.
Ulcerul poate fi prevenit prin:
- tratarea afectiunilor care cauzeaza circulatia proasta a sangelui, cum ar fi varicele, insuficienta venoasa sau diabetul.
- renuntarea la fumat.
- mentinerea unei greutati optime.
- evitarea sezutului in aceeasi pozitie pentru un timp prea lung.
De asemenea, nu evitati sa discutati cu un medic specialist daca banuiti ca aveti ulcer de piele sau daca aveti o rana care se vindeca foarte greu.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.