Pericolul folosirii excesive a antibioticelor

Actualizat: 31 Ianuarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea mai multor tipuri de infectii bacteriene. Antibioticele contribuie la vindecarea bolilor prin distrugerea bacteriilor.

Bacterile sunt simple organisme unicelulare care pot fi gasite peste tot in jurul nostru: pe mobilier, suprafete, in sol, plante si animale. Sunt o parte naturala si necesara a vietii. Bacteriile provoaca boli si infectii atunci cand au acces la partile mai vulnerabile ale corpului nostru si se multiplica rapid.

Bacteriile pot infecta ochii, urechile, gatul, sinusurile, plamanii, caile respiratorii, pielea, stomacul, colonul, oasele si organele genitale. Unele antibiotice sunt bactericide, adica actioneaza prin distrugerea bacteriilor.

Alte antibiotice sunt bacteriostatice, ceea ce inseamna ca impiedica inmultirea bacteriilor. Fiecare tip diferit de antibiotice actioneaza in moduri diferite asupra bacteriilor. De exemplu, un anumit tip de antibiotic ar putea inhiba capacitatea unei bacterii de a transforma glucoza in energie sau capacitatea acesteia de a-si construi peretele celular, fapt ce duce la distrugerea bacteriei in loc de reproducerea acesteia.

Unele tipuri de antibiotice pot fi folosite pentru a trata o gama larga de infectii si sunt cunoscute sub denumirea de antibiotice cu spectru larg. Altele sunt eficiente doar impotriva a cateva tipuri de bacterii si sunt numite antibiotice cu spectru restrans. In fiecare an, orice persoana se confrunta cu raceli, dureri de gat si virusuri.

Actiunea antibioticelor

Pentru a intelege cum actioneaza antibioticele, este util sa se cunoasca mai multe informatii despre cele doua tipuri majore de germeni care determina imbolnavirile: bacteriile si virusurile. Desi unele dintre bacterii si virusuri pot declansa afectiuni care au simptome similare, modul in care aceste organisme se inmultesc si provoaca boli, este diferit.

Bacteriile sunt organisme vii, unicelulare, care se afla peste tot si de cele mai multe ori nu provoaca nici un rau, iar in unele cazuri pot fi chiar benefice. Lactobacillus, de exemplu, este localizat in intestin si ajuta la digestia alimentelor. Exista si  bacterii care sunt nocive si pot provoca boli care invadeaza corpul uman si interfereaza cu procesele organice normale. Antibioticele sunt eficiente impotriva bacteriilor intrucat acestea actioneaza prin distrugerea acestor organisme vii si stopeaza cresterea si reproducerea lor.

Virusurile pe de alta parte nu sunt vii si nu pot supravietui in mod independent . Acestea sunt particule care contin material genetic invelit in proteine. Virusurile cresc si se reproduc numai dupa ce au invadat alte celule vii.

Sistemul imunitar poate lupta impotriva unora dintre virusuri, dar in cazul altora (cum ar fi cele care provoaca racelile), virusurile trebuie pur si simplu sa-si urmeze cursul, deoarece  nu pot fi tratate cu antibiotice.

Pericolul utilizarii excesive a antibioticelor

Folosirea antibioticelor in cazul racelilor si a bolilor virale nu doar ca nu va avea efecte pozitive, dar va avea inclusiv efecte secundare periculoase de-a lungul timpului deoarece aceasta practica contribuie la cresterea rezistentei bacteriilor la antibiotice.

Fenomenul poarta denumirea de rezistenta bacteriana sau rezistenta la antibiotice. Tratarea acestor bacterii rezistente necesita doze mari de medicament sau de antibiotice puternice, tintite. Din cauza utilizarii excesive a antibioticelor, anumite bacterii devin rezistente la unele dintre cele mai puternice antibiotice disponibile in prezent.

Rezistenta la antibiotice a devenit una dintre cele mai presante probleme de sanatate publica. Bacteriile care in trecut erau extrem de receptive la antibiotice au devenit tot mai rezistente.

Cele care declanseaza infectiile pneumococice (care provoaca pneumonie, infectii ale sinusurilor, urechii, meningita), infectii ale pielii si tuberculoza sunt printre cele mai dificil de tratat.

Utilizarea in siguranta a antibioticelor

Ce este de facut atunci cand un copil se imbolnaveste? Pentru a reduce la minim riscul rezistentei bacteriene se vor lua urmatoarele masuri:

- se vor trata doar infectiile bacteriene - se vor lasa bolile mai putin grave sa isi urmeze cursul (in special cele care se considera ca ar fi cauzate de virusuri) pentru a evita dezvoltarea rezistentei la antibiotice. Totusi, chiar daca simptomele nu se agraveaza, dar persista, este indicat ca micutul sa fie consultat de medic.

Specialistului i se pot adresa intrebari legate de germenii care au declansat boala (virusuri sau bacterii) si referitoare la riscurile si beneficiile utilizarii antibioticelor. Daca este implicat un virus, nu se vor face presiuni asupra medicului sa prescrie antibiotic si se vor urma masurile recomandate pentru tratarea simptomelor.

Atunci cand copilului i se vor prescrie antibiotice parintii trebuie sa se asigure ca:
- tratamentul se va face complet cu antibioticele prescrise
- nu se va folosi prescriptia medicala pentru alta persoana si nici nu se vor administra alte antibiotice decat cele recomandate de medic.

Parintii trebuie sa se informeze legat de modalitatile de tratament a simptomelor care declanseaza disconfort copilului, cum ar fi nas infundat, durere in gat - fara sa foloseasca antibiotice daca acestea nu sunt prescrise de catre medic.

Medicamentele vor fi folosite in mod corespunzator. Antibioticele sunt eficiente doar impotriva unei infectii bacteriene, in cantitatea indicata de medic si isi fac efectul dupa o anumita perioada de timp. La cei mai multi dintre copii poate dura o zi sau chiar doua pana cand acestia se vor simti mai bine. Nu se va depasi durata de tratament recomandata de medic.

Schema de tratament se va urma exact cum a fost stabilita de catre medic. Orice antibiotic ramas trebuie sa fie aruncat indata ce copilul a terminat tratamentul. Pentru combaterea rezistentei la antibiotice se pot lua masuri simple care implica prevenirea raspandirii infectiilor.

Se vor spala mainile in mod frecvent si se vor tine copiii acasa atunci cand sunt bolnavi. Medicii constientizeaza cresterea rezistentei la antibiotice si incearca sa rezolve aceasta problema. Chiar daca sunt descoperite noi antibiotice pentru tratarea bacteriilor puternice, important este ca orice infectie bacteriana sa fie tratata in mod corect.


Citeste si despre:

Gangrena Fournier, boala care pune in pericol viata barbatilor Onicomicoza - infectia fungica a unghiei Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Arsurile solare Hepatita alcoolica Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice Infectiile bacteriene vs infectiile virale O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Sepsisul, o complicatie grava a infectiilor bacteriene neonatologice Infectiile bacteriene Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B Infectii ale tractului urinar Mastoidita: complicatia infectiei netratate Infectii ale degetelor Infectiile sanului - mastitele
Cere sfatul medicului ×