Cangrena - cauze, simptome, tratament

Actualizat: 09 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

GeneralitatiCangrena este un termen ce descrie tesutul mort sau pe moarte, care apare din cauza aportului scazut de sange la nivel local, inadecvat pentru a mentine tesutul in viata.

Utilizarea medicala a termenului include orice cauza care compromite irigarea cu sange, care duce la moartea tesutului. Prin urmare, o persoana poate fi diagnosticata cu cangrena fara sa fie infectata.

Cauze


Cauzele cangrenei sunt diferite, in functie de tipul acesteia. Cele mai comune doua tipuri de cangrena sunt:

1. Cangrena uscata este, de obicei, cauzata de o stare de sanatate care perturba fluxul de sange din anumite parti ale corpului, cel mai frecvent in zona degetelor de la picioare si a picioarelor. Conditiile care pot fi asociate cu gangrena uscata includ:

2. Cangrena umeda apare adesea cand o leziune grava, arsura sau degeratura este infectata cu bacterii. Umflarea cauzata de infectie poate bloca alimentarea cu sange a zonei afectate, ceea ce agraveaza infectia. Cangrena umeda se poate raspandi mult mai repede decat cangrena uscata si ar putea sa apara manifestari amenintatoare de viata cum ar fi socul septic, daca nu se intervine cu tratament prompt.

3. Alte tipuri de cangrena includ:

Factori de risc


Printre factorii de risc ai aparitiei cangrenei se numara:

Simptome


Manifestarile depind de localizarea si cauza cangrenei.


In cazul in care pielea este implicata sau cangrena este aproape de piele, simptomele pot include:

Daca zona afectata este in interiorul corpului (cum ar fi cangrena veziculei biliare sau cangrena gazoasa) simptomele pot include:

Diagnostic


Medicul poate diagnostica cangrena in urma unui examen fizic. In plus, pot fi folosite pentru depistarea cangrenei urmatoarele teste si proceduri:

Tratament


Persoanele diagnosticate cu cangrena necesita o evaluare rapida si tratament pentru a se evita prevenirea raspandirii cangrenei. Antibioticele si interventia chirurgicala sunt tratamentele de prima intentie si s-au dovedit a fi foarte eficiente. Este necesara spitalizarea pentru tratament.


- Cangrena uscata - Intrucat cauza cangrenei uscate este lipsa fluxului de sange, este vitala restabilirea alimentarii cu sange prin intermediul interventiei chirurgicale. Evaluarea de catre un chirurg vascular poate determina daca operatia va fi benefica.


- Cangrena umeda - Tratamentul presupune indepartarea pe cale chirurgicala a tesutului mort din zona afectata, dar si administrarea intravenoasa de antibiotice pentru a tine sub control infectia.


- Cangrena gazoasa - Conditia trebuie sa fie tratata agresiv din cauza amenintarii de infectie rapida, care se poate raspandi prin sange si poate afecta organele vitale. Rana necesita debridare imediata. Se vor administra cat mai repede antibiotice.

Prevenirea


Citeste si despre:

Cele mai ciudate simptome de sarcina Sindromul post-avort - simptome si tratament Simptome la copii - semnificatii posibile Afectiuni renale fara simptome Avortul spontan - diagnostic, semne si simptome Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei Viata ta poate depinde de ele: semne si simptome ale unor afectiuni grave Gastrita cronica la copii. Cauze, simptome si tratament Bolile de inima: simptome specifice Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) 10 moduri de a reduce simptomele sindromului premenstrual