Salveaza articolul pentru mai tarziu Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul Elimina articolul din lista celor salvate
Cangrena este un termen ce descrie tesutul mort sau pe moarte, care apare din cauza aportului scazut de sange la nivel local, inadecvat pentru a mentine tesutul in viata.
Utilizarea medicala a termenului include orice cauza care compromite irigarea cu sange, care duce la moartea tesutului. Prin urmare, o persoana poate fi diagnosticata cu cangrena fara sa fie infectata.
Cauzele cangrenei sunt diferite, in functie de tipul acesteia. Cele mai comune doua tipuri de cangrena sunt:
cangrena uscata
cangrena umeda
1. Cangrena uscata este, de obicei, cauzata de o stare de sanatate care perturba fluxul de sange din anumite parti ale corpului, cel mai frecvent in zona degetelor de la picioare si a picioarelor. Conditiile care pot fi asociate cu gangrena uscata includ:
diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 - nivelul ridicat de zahar din sange asociat cu aceste conditii poate afecta vasele de sange
ateroscleroza - in cazul in care arterele de sange se ingusteaza si se infunda cu placa de aterom
boala arteriala periferica - in care acumularea de depozite de grasime in artere limiteaza alimentarea cu sange a muschilor picioarelor
2. Cangrena umeda apare adesea cand o leziune grava, arsura sau degeratura este infectata cu bacterii. Umflarea cauzata de infectie poate bloca alimentarea cu sange a zonei afectate, ceea ce agraveaza infectia. Cangrena umeda se poate raspandi mult mai repede decat cangrena uscata si ar putea sa apara manifestari amenintatoare de viata cum ar fi socul septic, daca nu se intervine cu tratament prompt.
3. Alte tipuri de cangrena includ:
cangrena gazoasa - care se declanseaza atunci cand se dezvolta o infectie, adanc in interiorul corpului si bacteriile implicate incep sa elibereze toxine
fasceita necrozata - apare cand bacteriile se raspandesc in piele si apoi in tesutul inconjurator.
cangrena interna - atunci cand este blocat fluxul de sange la un organ intern, cum ar fi vezica biliara. Acest tip de cangrena apare adesea ca o complicatie a unei hernii.
Factori de risc
Printre factorii de risc ai aparitiei cangrenei se numara:
varsta - cangrena este mult mai frecventa la persoanele in varsta
diabetul - un nivel ridicat de sange, cum este cel specific diabetului zaharat, poate afecta nervii, in special cei ai picioarelor. Cand nervii sunt deteriorati, bolnavul nu mai simte durerea si nu va sti daca sufera vreo leziune sau prejudiciu la nivelul pielii. Ca atare va continua sa mearga pe jos fara sa-si protejeze rana care se va agrava si va dezvolta ulceratii. Valorile crescute ale glucozei din sange, pot afecta vasele de sange, fapt ce va duce la alimentarea improprie cu sange a zonei. Mai putin sange inseamna mai putine substante nutritive si oxigen pentru celulele tesutului, dar si mai putine celule albe din sange si celule T care lupta impotriva infectiei. Ulcerul se va infecta, infectia se va agrava rapid si se va dezvolta cangrena.
leziuni sau interventii chirurgicale - aproximativ 40% din cangrenele umede sunt cauzate de infectii chirurgicale si aproximativ 50% sunt cauzate de leziuni traumatice grave. Cangrenele provocate de degeraturi si rani rezultate in urma folosirii armelor de foc sunt mai putin intalnite decat cele care sunt urmare a accidentelor auto, leziunilor prin strivire, arsurii si accidentelor industriale.
In cazul in care pielea este implicata sau cangrena este aproape de piele, simptomele pot include:
modificari ale culorii pielii - albastra sau neagra daca aceasta este afectata sau rosie daca zona afectata este sub piele
prezenta unor scurgeri urat mirositoare
pierderea senzatiilor locale (care poate avea loc dupa dureri severe in zona)
Daca zona afectata este in interiorul corpului (cum ar fi cangrena veziculei biliare sau cangrena gazoasa) simptomele pot include:
confuzie
febra
prezenta gazelor in tesuturile de sub piele
stare generala de rau
hipotensiune arteriala
dureri severe sau persistente.
Diagnostic
Medicul poate diagnostica cangrena in urma unui examen fizic. In plus, pot fi folosite pentru depistarea cangrenei urmatoarele teste si proceduri:
arteriograma - investigarea cu raze X prin care se pot vizualiza eventualele blocaje ale vaselor de sange - indicata in cazul prezentei bolilor vaselor de sange
analize de sange
CT pentru examinarea organelor interne
cultura de tesut sau lichid din rani pentru a identifica infectia bacteriana
examinarea microscopica a tesutului pentru a cauta eventuale celule moarte
interventia chirurgicala pentru gasirea si eliminarea tesutului mort
radiografie cu raze X.
Tratament
Persoanele diagnosticate cu cangrena necesita o evaluare rapida si tratament pentru a se evita prevenirea raspandirii cangrenei. Antibioticele si interventia chirurgicala sunt tratamentele de prima intentie si s-au dovedit a fi foarte eficiente. Este necesara spitalizarea pentru tratament.
- Cangrena uscata - Intrucat cauza cangrenei uscate este lipsa fluxului de sange, este vitala restabilirea alimentarii cu sange prin intermediul interventiei chirurgicale. Evaluarea de catre un chirurg vascular poate determina daca operatia va fi benefica.
- Cangrena umeda - Tratamentul presupune indepartarea pe cale chirurgicala a tesutului mort din zona afectata, dar si administrarea intravenoasa de antibiotice pentru a tine sub control infectia.
- Cangrena gazoasa - Conditia trebuie sa fie tratata agresiv din cauza amenintarii de infectie rapida, care se poate raspandi prin sange si poate afecta organele vitale. Rana necesita debridare imediata. Se vor administra cat mai repede antibiotice.
Prevenirea
Ingrijirea picioarelor - Daca suferiti de diabet zaharat, examinati-va in mod regulat mainile si picioarele pentru a nu avea taieturi, rani si semne de infectie. Mergeti la medic pentru consult in acelasi scop, cel putin o data pe an.
Nu fumati, intrucat acest obicei nociv afecteaza vasele de sange crescand riscul aparitiei cangrenei.
Tratati prompt ranile - Daca va taiati sau pielea suporta vreo leziune, spalati-o cu apa calda si sapun delicat si pastrati-o curata si uscata pana cand se va vindeca.
Degeraturi - Daca pielea devine palida, rece si amorteste din cauza frigului excesiv consultati medicul.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.